ΥΠΑΜ: Στόχος μας η άρση της κατοχής και η απελευθέρωση της πατρίδας μας

Ως Κυβέρνηση, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις προκλήσεις και παρά την αρνητική στάση της άλλης πλευράς, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις με στόχο την άρση της κατοχής, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας στον επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Κελοκεδάρων.

Το μνημόσυνο του Αντιστράτηγου Ανδρέα Αρέστη, Παντελή και Αντιγόνης Πούρου, Κώστα Φωτίου, Παναγιώτη Διομήδους, Κώστα Δημήτρη, και Αλέξανδρου Χρυσοστόμου, τελέστηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κελοκεδάρων, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού Βρυώνη.

Ο Υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι τα τελευταία γεγονότα στην Πύλα, με την απρόκλητη, καταδικαστέα από τον διεθνή παράγοντα, επίθεση εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι η Άγκυρα αρνείται πεισματικά να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα που θα οδηγήσουν στη διαδικασία των συνομιλιών, με τελικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Όπως έχει αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του στην 78η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, το μόνο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του κινδύνου αστάθειας που δημιουργείται από την απουσία ειρηνευτικής οδού, είναι η προώθηση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο ΟΗΕ, ως κινητήρια δύναμη, διορίζοντας αρχικά, απεσταλμένο για το Κυπριακό, ο οποίος θα διερευνήσει και θα προετοιμάσει το έδαφος, ανέφερε περαιτέρω ο κ. Γιωργάλλας.

Σαφώς, ανέφερε, σ’ αυτή την προσπάθεια μπορεί να συμβάλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δρώντας αποφασιστικά με όλα τα μέσα που διαθέτει, ως ένας οργανισμός που προάγει την ειρήνη, με στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε πως το σημερινό μνημόσυνο αποτελεί ταυτόχρονα και υπόμνηση αυτοσυνειδησίας, για τη δική μας ευθύνη έναντι των ηρώων μας και έναντι της ιστορίας.

«Η πατρίδα μας βιώνει για μισό σχεδόν αιώνα τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής. Βιώνουμε τη συστηματική καταστροφή των περιουσιών και του πολιτισμού μας, και τον παράνομο εκτουρκισμό κάθε ελληνικού στοιχείου στις κατεχόμενες περιοχές», τόνισε, επίσης.

Η Τουρκία, είπε ο κ. Γιωργάλλας, έχοντας υιοθετήσει μια αναθεωρητική πολιτική επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο έδαφός μας και επιχειρεί να  επιβάλει την πολιτική της, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου και ηθικής και παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες.

Ο Υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε πως κουβαλούμε την ανεξόφλητη ιστορική επιταγή της απελευθέρωσης της πατρίδας μας και της αποκατάστασης της ιστορικής μας συνέχειας στην πατρώα γη.

«Το οφείλουμε στους ήρωές των Κελοκεδάρων που μνημονεύουμε σήμερα, το οφείλουμε σε όλους τους ήρωες μας που από ψηλά, αναμένουν τη δικαίωση των αγώνων και των θυσιών τους», είπε.

Διοργανωτές του μνημοσύνου ήταν ο Σύνδεσμος Αποδήμων Κελοκεδάρων, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Κυπριακού Σταυρού και οι οικογένειες των ηρωομαρτύρων της κοινότητας.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Δειτε Επισης

Β. Πάλμας: Ο κυπριακός λαός δεν θα υπαναχωρήσει, παρά τις όποιες δυσκολίες
Μηνύματα καταδίκης της επετείου της εισβολής από Υπουργούς της Ελλάδας
Αρχιεπίσκοπος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»-Η αναφορά της Φον ντερ Λάιεν και το ευχαριστώ του Χριστοδουλίδη
Παραλήρημα Ερντογάν και Τατάρ-Η επίθεση σε Μητσοτάκη, τα δύο κράτη και η «ειρηνευτική επιχείρηση»
Έστειλε επιστολή σε Βέμπερ και ηγέτες του ΕΛΚ για το Κυπριακό η Αννίτα-«Αποτύπωση του δράματος»
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Πανηγύρια ντροπής σε Λευκωσία και Κερύνεια
Προκλητικός ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα-«Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση»
«Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ»