Επανέλαβε τη θέση για δύο κράτη στον Γκουτέρες ο Τατάρ-Έθεσε θέμα διάνοιξης νέου οδοφράγματος στη Μια Μηλιά

Στην πολιτική της λύσης στη βάση των δύο κρατών επέμεινε ο Ερσίν Τατάρ κατά την συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Κύπρου) στην Νέα Υόρκη στον οποίο έθεσε το θέμα της διάνοιξης νέου οδοφράγματος στη Μια Μηλιά ενώ δεν συζητήθηκαν τα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα καθώς καμία πλευρά δεν το έθεσε.

Η συνάντηση Γκουτέρες – Τατάρ έγινε στις 8 το βράδυ, ώρα Κύπρου, και ο κ. Τατάρ προέβη σε δηλώσεις σε ανταποκριτές τουρκικών ΜΜΕ στην Νέα Υόρκη που αναμεταδιδόταν ζωντανά από τον «Μπαϊράκ» λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ, ώρα Κύπρου. Η ζωντανή σύνδεση δεν έγινε από την αρχή αλλά όσο ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ούτε και ρωτήθηκε γι’ αυτό.  Οι δηλώσεις έγιναν στο «τουρκικό σπίτι» απέναντι από τα κεντρικά γραφεία των ΗΕ.

Εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο αυτή θα μπορεί να γίνει μέσω συνεργασίας  δύο κρατών. «Αν ισχύσει αυτό, μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε διάφορες πτυχές του Κυπριακού σε επίσημες διαπραγματεύσεις». Τόνισε δε ότι αυτή τη νέα πολιτική στηρίζει η Τουρκία και ο Τούρκος Πρόεδρος από την ομιλία του στην 78η ΓΣ του ΟΗΕ, όπως έγινε και στην 77η ΓΣ, είπε ότι πρέπει ν’ αναγνωριστεί η "ανεξαρτησία" του ψευδοκράτους και μόνο υπό αυτήν προϋπόθεση μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο.

Όλα αυτά, είπε, τα εξήγησε στον ΓΓ και αφού είδε την κατανόησή του, του τόνισε την ουσιαστική σημασία του διαλόγου που θα μπορούσε να βασιστεί στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, αν μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος, με την τήρηση αρχών η πρώτη εκ των οποίων είναι «η εξουσία των δύο χωριστών διοικήσεων να μην επεκτείνεται η μια στην άλλη» και σημείωσε τις προτάσεις που κατέθεσε προς αυτή την κατεύθυνση πέρυσι τον Ιούλιο.

«Του είπα δηλαδή ότι αν μπορούσε να εγκριθεί μια τέτοια εξέλιξη μεταξύ δύο ισότιμων πλευρών, θα ήμουν έτοιμος για μια τριμερή συνάντηση, υπό την προεδρία του αξιότιμου ΓΓ, όπου οι δύο ηγέτες θα μπορέσουν να συναντηθούν και να συζητήσουν αυτά τα θέματα. Αυτό βέβαια θα το ερευνήσει και θα το αξιολογήσει ο ίδιος».

Επανέλαβε στον κ. Γκουτέρες, ανέφερε, ότι η ουσία του Κυπριακού γι’ αυτούς είναι πως δεν μπορούν να περάσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς να επιβεβαιωθεί η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, επαναλαμβάνοντας ότι εφαρμόζουν την νέα αυτή πολιτική στο Κυπριακό με την στήριξη της Τουρκίας.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, οι συνθήκες δεν είναι αρμόζουσες ώστε να τεθεί θέμα για μια συμφωνία στη βάση των δύο κρατών «επειδή η αντίθετη πλευρά δεν το αξιολογεί καθόλου αυτό». Μέχρι να έρθει εκείνη η ημέρα, συνέχισε, είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι μπορούν οι δύο πλευρές στην Κύπρο να συζητήσουν μια μέθοδο εργασίας για την ανάπτυξη των σχέσεων και την εδραίωση εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Άλλωστε, πρόσθεσε, οι Τεχνικές Επιτροπές συζητούν θέματα προς όφελος και των «δύο λαών».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι έθεσε τον ΓΓ και το θέμα της διάνοιξης σημείου διέλευσης στην Μια Μηλιά ώστε να μπορέσει ν’ αυξηθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών και να αποσυμφορηθεί η τροχαία κίνηση στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Ο κ. Γκουτέρες, είπε ο Τ/κ ηγέτης, του είπε πως αυτό είναι μια σωστή προσέγγιση.

«Στόχος του (λεγόμενου) τουρκοκυπριακού λαού είναι φυσικά να συνεχίσει τη ζωή του με ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια». Μίλησε για δικαιώματα των Τ/κ που απορρέουν από τις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960 και το να ζουν στο νησί της Κύπρου όπως και οι Ελληνοκύπριοι, αλλά τα «εμπάργκο», η απομόνωση και οι περιορισμοί τους έχουν κόψει το δρόμο. Του εξήγησε όμως – συνέχισε – ότι η «ΤΔΒΚ» υπάρχει πλέον ως «κράτος», έτσι συνεχίζει το δρόμο της και μια συμφωνία μπορεί να συμβεί με τη συνεργασία «δύο κρατών».

Επανέλαβε επίσης ότι η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης σε ομοσπονδιακή βάση έχει εξαντληθεί, χάθηκε πολύς χρόνος, οι συνθήκες τώρα έχουν αλλάξει και καταφέρθηκε εναντίον του ψηφίσματος 186 του 1964, που αναγνωρίζει την ΚΔ, στην οποία «οι Ε/κ είχαν κυριαρχήσει τότε», ως  κυβέρνηση ολόκληρου του νησιού.

Υπενθύμισε, συνέχισε, στον ΓΓ ότι οι Τ/κ ενέκριναν το σχέδιο Ανάν, αλλά ακόμα είναι κάτω από εμπάργκο και απομόνωση, ενώ τους είχαν πει ότι θα αίρονταν. «Ακόμα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις στο Ερτζιάν. Όλα αυτά εμποδίζονται. Όλα αυτά είναι μια μεγάλη αδικία. Αλλά η ε/κ πλευρά, που είπε όχι στο σχέδιο Ανάν, μπήκε στην ΕΕ και είναι τώρα μαζί με την Ελλάδα εκεί χρησιμοποιώντας όλους τους μηχανισμούς της ΕΕ και είναι πάντοτε απέναντι στους Τ/κ ως ένα μπλοκ, ένα κοινό μέτωπο».

Εάν εργαστούμε για την βελτίωση των σχέσεων, πρέπει ν’ ανοίξει ο δρόμος της «τδβκ» - κατά την έκφρασή του – και αυτή η αδικία εναντίον των Τ/κ να τερματιστεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τατάρ είπε ότι δεν θα δεχθούν ποτέ να ενσωματωθούν στην «ε/κ διοίκηση» και υποστήριξε πως όποτε φτάναμε κοντά σε ένα αποτέλεσμα σε διαπραγματεύσεις, την τελευταία φορά στο Κραν Μοντάνα, πάντα ήταν η ε/κ πλευρά που «χαλούσε το παιχνίδι. Η πραγματική πρόθεση της ε/κ πλευράς είναι να περάσει σ’ ένα ενιαίο κράτος». Εναντιώθηκε επίσης στο αίτημα της ε/κ πλευράς για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις, υποστηρίζοντας ότι στόχο έχει να καταστούν οι Τ/κ μειονότητα και να υπάρξει μια ώσμωση, κάτι που ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ.  «Εμείς δεν είμαστε όπως μια κοινότητα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, αυτό όλοι πρέπει να το γνωρίζουν».

«Το σημαντικό τώρα είναι να το επιστεγάσουμε αυτό. Πώς θα το κάνουμε; Με το μοντέλο λύσης δύο κρατών. Γιατί διαφορετικά μας περιμένουν μεγάλοι κίνδυνοι».

Ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι μέρος  του μεγάλου τουρκικού έθνους και παρατηρητής «χώρα» του ΟΤΚ τώρα και εκπροσωπούν στην ανατολική Μεσόγειο όλα τα τουρκικά κράτη και η πολιτική τους θα είναι ανάλογα με αυτή τη θέση τους.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα του δρόμου Άρσους - Πύλας, απάντησε ότι κανείς δεν το έθεσε το θέμα. «Ούτε αυτός (ο ΓΓ του ΟΗΕ), ούτε εμείς. Δεν ήρθε στην ατζέντα σήμερα».

Κληθείς να σχολιάσει ότι η ε/κ πλευρά θεωρεί συνομιλητή της την Τουρκία, ο κ. Τατάρ είπε ότι ανέφερε στον ΓΓ ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγηκε τις ψήφους ριζοσπαστικών μερών της κοινωνίας και γι’ αυτό υποστηρίζει το ενιαίο κράτος". 

Ανέφερε επίσης στον ΓΓ, είπε, πως τα ΗΕ και ο ίδιος πρέπει να συνεχίσουν να έχουν ουδέτερη στάση κι αν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, αυτή δεν μπορεί να επιβληθεί. «Ο ΟΗΕ προβλέπει μια λύση που θα εγκριθεί και θα γίνει αποδεκτή και από τα δύο μέρη μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις όπου ο καθένας θα έχει τη δική του ελεύθερη βούληση, μια ελεύθερη διαπραγματεύσιμη με αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Και ο ίδιος (ο ΓΓ) είπε ότι δεν έχει πρόθεση επιβολής μιας λύσης».

Τότε, συνέχισε, του ανέφερε ότι ναι μεν το λέει αυτό, αλλά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ εδώ και 50 χρόνια μιλάνε για μια ΔΔΟ, που απέτυχε και δεν υπάρχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και πάλι σε αυτή τη βάση. «Ξέρω επίσης ότι μπορεί να υπάρχει έλλειψη επαφής μεταξύ του ΓΓ και του ΣΑ. Επειδή ο ΓΓ βλέπει την πραγματικότητα. Έχει αποκτήσει εμπειρία τα τελευταία 8 χρόνια. Ίνσιαλλαχ όχι πολύ αργότερα και το ΣΑ θα δει αυτές τις πραγματικότητες. Πρέπει να τις δει».

Διατύπωσε επίσης "παράπονο" ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη