Ποντάρει σε δύο + μία δημαρχίες η ΕΔΕΚ-Σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής η συζήτηση

Με focus τις διπλές εκλογές κινείται η ΕΔΕΚ αυτό το διάστημα. Χωρίς, βεβαίως, να παραβλέπει τα ζητήματα της επικαιρότητας και δη το Κυπριακό, το οποίο θα βρεθεί και στην ατζέντα της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, το κόμμα του Κέντρου ρίχνει δυνάμεις στο κομμάτι των εκλογών, με αυτές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να πρωταγωνιστούν.

Αφού ξεκαθαρίστηκε μεταξύ Μαρίνου Σιζόπουλου και Μάριου Καρογιάν τελειωτικά πως ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ δεν θα συνεργαστούν στις Ευρωεκλογές, κάτι που έτσι κι αλλιώς ήταν αναμενόμενο, καθώς από την αρχή των άτυπων επαφών καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστή έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, εκκρεμεί και η επίσημη συζήτηση στα συλλογικά όργανα για την κάθοδο του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι και στα δύο κόμματα της συμπολίτευσης είχαν αναπτυχθεί τάσεις που ευνοούσαν τη συνεργασία, με τη λογική ότι τα συσσωρευτικά ποσοστά των δύο δυνάμεων είναι σαφώς ψηλότερα από αυτά του ΕΛΑΜ και η πιθανή συνεργασία τους θα ανέκοπτε τον δρόμο της Ακροδεξιάς προς το Ευρωκοινοβούλιο και θα διατηρούσε τις ισορροπίες με δύο εκπροσώπους του Κέντρου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ είναι ανταγωνιστές σε αυτή τη διαδικασία και μια τέτοια συνεργασία θα έδινε πλεονέκτημα σε ένα εκ των δύο κομμάτων έναντι του άλλου, αφού μόνο μία έδρα θα καταλάμβαναν και το άλλο κόμμα θα λειτουργούσε απλώς ως κουβαλητής ψήφων. Και το κατά πόσο αυτή η έδρα θα κατέληγε στο Renew ή στο S&D θα εξαρτάτο από το κόμμα προέλευσης του προσώπου που θα εκλεγόταν. Οι παράξενες αυτές δυναμικές και η περιπλοκότητα φαίνεται να δημιούργησαν πλειοψηφικά ρεύματα εναντίον της συνεργασίας και στα δύο κόμματα από καιρό, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο ανώτατο επίπεδο.

Με αυτό το ζήτημα να θεωρείται λήξαν, αναμένεται το επόμενο διάστημα, τόσο σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου, όσο και στην Κεντρική Επιτροπή, να ξεκινήσει να συζητείται η φιλοσοφία του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ. Δηλαδή εάν θα αποτελείται μόνο από στελέχη του κόμματος ή αν θα επιδιωχθεί η εξεύρεση προσωπικοτήτων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «κράχτες», φέρνοντας στο στρατόπεδο της ΕΔΕΚ τις προσωπικές τους ψήφους. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, δεν αποκλείεται να πέσουν επίσημα και τα πρώτα ονόματα στα συλλογικά όργανα, υπό την μορφή είτε εισηγήσεων είτε εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αν και «παίζουν» κάποια πρόσωπα για το Σοσιαλιστικό κόμμα, στην πραγματικότητα αυτή η συζήτηση δεν έχει ακόμη γίνει επίσημα, διότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η δομή που θα έχει το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών.

Πιο απλά και κυρίως πιο προχωρημένα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αντίθεση με τις Ευρωεκλογές, σε αυτό το σκέλος των διπλών εκλογών η ΕΔΕΚ είναι ένθερμη υποστηρικτής της σύναψης συνεργασιών, καθώς είναι ο μόνος τρόπος τα μικρότερα κόμματα να διεκδικήσουν ορισμένες από τις ανώτατες θέσεις, δηλαδή δημάρχων, αντιδημάρχων και περιφερειαρχών. Στην περίπτωση της ΕΔΕΚ η έμφαση δίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Δήμο Λευκάρων, στον οποίο εκλέγει δικό της υποψήφιο παραδοσιακά, με τον Σοφοκλή Σοφοκλέους να προτίθεται να επαναδιεκδικήσει, και στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, όπου υποψηφιότητα προτίθεται να θέσει ο βουλευτής Πάφου του κόμματος, Ηλίας Μυριάνθους. Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο διεκδίκησης του νέου Δήμου Πολεμιδίων, εάν ο νυν δήμαρχος Κάτω Πολεμιδίων, Νίκος Αναστασίου, αποφασίσει να κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος.

Κατά τα άλλα, αναλόγως των συνεργασιών που θα επιτευχθούν σε κάθε Δήμο, η ΕΔΕΚ θα διεκδικήσει και κάποιες αντιδημαρχίες σε περιοχές που παραδοσιακά τα πάει καλά, ενώ απομακρυσμένο φαίνεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να έχει υποψηφίους για τις προεδρίες των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, που θα είναι μόνο πέντε παγκύπρια. Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά συμβούλια, τα κοινοτικά συμβούλια και τις σχολικές εφορίες, το κόμμα αναμένεται να έχει παρουσία σε κάθε ψηφοδέλτιο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αφού καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από εν δυνάμει υποψήφιους και η ΕΔΕΚ, ως παλιό κόμμα, διαθέτει στελέχη σε κάθε περιοχή. Ήδη έχει γίνει η πρώτη καταγραφή και οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει μπει αρκετό νερό στ’ αυλάκι.

Δειτε Επισης

Ανασκόπησε την πορεία των δράσεων της η Κυβέρνηση-«Ολοκληρώθηκαν 26, άλλοι 33 σε πορεία υλοποίησης»
Διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα για το ψήφισμα της τουρκικής βουλής
Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Ν. Χριστοδουλίδης: Υποσχεθήκαμε λογοδοσία και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια
Εκτός τόπου και χρόνου ο Μπαχτσελί-«Ο Δένδιας είναι σε παραλήρημα και η Βανδή είναι ασεβής»
Πρόεδρος: Η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου ενισχύει προσπάθειες για λύση
Αρχιεπίσκοπος: Χρειάζεται νέα προσέγγιση από την πλευράς μας στο Κυπριακό
Ύπατος Πρόεδρος AHEPA: Στην Κύπρο δοκιμάζονται τα όρια του Ελληνισμού
Για προσπάθειες Κύπρου για Γάζα,για Ουκρανία και επέτειο εισβολής μίλησε ο Κόμπος στο ΣΕΥ
Βρυξέλλες και όχι Βουδαπέστη η επόμενη άτυπη σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ ανακοίνωσε ο Μπορέλ