Η πρώτη οδοκαθαρίστρια του Δήμου Λάρνακας-«Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή»

Η είδηση πως ο Δήμος Λάρνακας προσέλαβε την πρώτη γυναίκα οδοκαθαρίστρια, έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Σχεδόν όλοι συγχάρηκαν την κίνηση αυτή, μιας και ο Δήμος πρωτοπόρησε στην απόφασή του να επιλέξει ανάμεσα σε άλλες αιτήσεις, μια γυναίκα, σε ένα μέχρι πρόσφατα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς πως το επάγγελμα του οδοκαθαριστή σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, δεν είναι κατεξοχήν ανδρική υπόθεση, ωστόσο η είδηση της πρόσληψης της 40χρονης Σύλβιας Μυλιτώτη στην Κύπρο, προμηνύει πως οι καιροί αλλάζουν.

Η Σύλβια Μυλιώτη, είναι μητέρα δύο αγοριών. Για περίπου είκοσι χρόνια εργαζόταν σε μια εταιρεία. Το δύσκολο ωράριο εργασίας, οι λιγοστές ώρες που είχε για να περάσει με την οικογένειά της, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα, ήταν αυτά που την ώθησαν να προχωρήσει σε αίτηση για την θέση της οδοκαθαρίστριας στον Δήμο.

ria

Μπορεί στην αρχή η οικογένειά της να εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι θα βρισκόταν έξω στους δρόμους, όμως η ίδια επέμενε, αφού άλλωστε θεωρεί πως το επάγγελμα αυτό θα έπρεπε να έχει περισσότερες γυναίκες. Η πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα, ήταν η κινητήριος δύναμη, καθώς, όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, είδε πολλές γυναίκες να καθαρίζουν τους δρόμους στον Δήμο το οποίο επισκέφθηκε για τουρισμό. «Όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα είδα πολλές γυναίκες. Σταμάτησα να τις ρωτήσω, πως είναι να εργάζεσαι σε μια τέτοια δουλειά και δε στους δρόμους μιας μεγαλούπολης. Από εκεί μου είχε καρφωθεί η ιδέα. Ευτυχώς είχε θετική κατάληξη η αίτησή μου στο Δήμο».

Η κα Μυλιώτη βρίσκεται στη θέση αυτή από τις αρχές Αυγούστου και όπως ανέφερε, όταν ο κόσμος την αντικρίζει στους δρόμους της επαρχίας της Λάρνακας ακόμη και μέχρι σήμερα, της λέει συγχαρητήρια. «Ο κόσμος έβγαινε έξω από τα καταστήματά του και μου έδινε συγχαρητήρια. Με σταματούσαν ακόμη και στη μέση του δρόμου αυτοκίνητα, για να με χαιρετήσουν και να μου πουν μπράβο. Αυτό είναι πολύ ωραίο συναίσθημα», είπε.

Καθώς επεξεργαζόταν τις επιλογές που είχε για μια νέα αρχή, ήταν βέβαιη πως δεν ήθελε να εργάζεται σε ένα γραφείο, αλλά να είναι σε κίνηση και να έχει επαφή με κόσμο. Άλλωστε, όπως μας εκμυστηρεύθηκε είναι από εκείνους τους ανθρώπους που τις αρέσει να ασχολείται με την καθαριότητα. «Η αλήθεια είναι πως μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό ήταν ακόμη ένα κίνητρο για να επιλέξω να κάνω επαγγελματικά κάτι που μου αρέσει πολύ. Ακόμη και σπίτι να ήμουν θα καθάριζα την αυλή μου. Έτσι βλέπω τη δουλειά μου. Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι δουλειά για γυναίκες και όχι για άντρες, όπως συνηθίζεται».

dyo

Μπορεί να φαίνεται δύσκολη δουλειά το να βρίσκεσαι στους δρόμους και να καθαρίζεις, ωστόσο το μόνο που μπορεί να δυσκολέψει εν μέρει τις εργασιακές συνθήκες, σύμφωνα με την ίδια, είναι οι καιρικές συνθήκες και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κύπρο. Παρόλα αυτά, ούτε ο καιρός πτοεί την κα Μυλιώτη, αφού η θετική ματιά με την οποία βλέπει τη ζωή και την καθημερινότητά της ήταν και αυτή που την ώθησε στο να αλλάξει στροφή στην καριέρα της και να επιλέξει να εργάζεται ως οδοκαθαρίστριας. «Ξεκίνησα τον Αύγουστο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο ευνοϊκές. Φόρεσα το μεγαλύτερο καπέλο που είχα και πέρασε ο καιρός χωρίς να το καταλάβω, αλλά ούτε να νιώσω ιδιαίτερα κουρασμένη. Δεν είναι δύσκολη δουλειά και αφού έβγαλα τον Αύγουστο, όλοι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη πιο εύκολοι. Το μόνο που πρέπει να προσέχεις είναι τα αυτοκίνητα γιατί κάποιοι οδηγούν επικίνδυνα».

Μεγαλύτερη ικανοποίηση για το ότι εν τέλει έκανε σοφή επιλογή, έρχεται από τις αντιδράσεις του κόσμου που αλλά και το γεγονός ότι η δική της απόφαση έγινε κινητήριος δύναμη ώστε να δοθούν συγκεκριμένα μηνύματα στην κοινωνία, αλλά να επιλέξουν το επάγγελμα και άλλες γυναίκες που ίσως ένιωθαν ότι θα επικριθούν για την επιλογή τους. «Οι συνάδελφοί μου με υποδέχτηκαν με χαρά και ευκολία. Εύχομαι να μην αλλάξει αυτό. Δεν με ενδιαφέρει τι θα πει ο κόσμο. Ποτέ δεν με ενδιάφερε, αλλά βλέπω το καλό της οικογένειάς μου και να κάνω αυτό που θέλω. Η δουλειά δεν είναι ντροπή και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλες γυναίκες», σχολίασε η κα Μυλιώτη.

ena

Πέραν όμως της ίδιας, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ήταν από τους πρώτους που μόλις ήρθε εις γνώσιν του η αίτηση της κα Μυλιώτη, έδειξε ενθουσιασμό και την έκανε άμεσα δεκτή. Αφού έγινε γνωστή η είδηση της πρώτης γυναίκας οδοκαθαρίστριας, ο Δήμος δέχτηκε νέες αιτήσεις από γυναίκες. Άλλωστε αυτός φαίνεται να ήταν ο στόχος.

Όπως σχολίασε ο κος Βύρας, «δεν υπάρχουν γυναικεία ή ανδρικά επαγγέλματα και δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν αυτοί οι διαχωρισμοί. Ήταν κάτι που επιδιώκαμε με στόχο να στείλουμε το μήνυμα προς τους πολίτες ότι πρέπει να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους. Επίσης, με τη δημοσιοποίηση του θέματος θέλαμε να γίνει γνωστό προς το κοινό ότι δεχόμαστε αιτήσεις και από γυναίκες αφού συνηθίζετουν να λαμβάνουμε αιτήσεις μόνον από άνδρες. Με την κα Μυλιώτη έγινε μια καλή αρχή».

Το μήνυμα φαίνεται να λήφθηκε αφού από τότε ο Δήμος Λάρνακας λαμβάνει αιτήσεις και από γυναίκες, ενώ σε συνεργασία με την Επίτροπο Ισότητας ετοιμάζουν κώδικα ισότητας των φύλων στους εργασιακούς χώρους για τους εργαζόμενους του Δήμου.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο