Υπ. Γεωργίας: Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τονίστηκε σε χαιρετισμό του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  Πέτρου Ξενοφώντος στην Πολιτιστική Ημερίδα «Μαξίλλες Λυσού χθες και σήμερα»

Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Συντηρητής Δασών A΄  Χαράλαμπος Χριστοδούλου.

«Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ώστε να παράσχεται κάθε δυνατή βοήθεια για καταχώρηση παραδοσιακών προϊόντων  στα μητρώα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.

Πέραν τούτου, είπε, το νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος απονομής κυπριακού σήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία.

«Αυτό θα  δώσει μίαν επιπλέον ώθηση στην κυπριακή ύπαιθρο, αφού η απονομή σήματος θα αποτυπώνει ουσιαστικά την προέλευση των προϊόντων και θα τους προσδίδει μια διαφοροποιημένη παρουσία στην αγορά, συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής, καθώς και με την εγχώρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για τη σύστασή τους», ανέφερε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η περιοχή της Λυσού είναι πολύ σημαντική από περιβαλλοντική άποψη αφού, μαζί με τα εκτεταμένα δάση, φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα με πλήθος από μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Ανέφερε ότι οι μαξίλλες αποτελούν ένα ξεχωριστό προϊόν της Λυσού, και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο διαφέρει από τα υπόλοιπα παστά σύκα λόγω του τρόπου παρασκευής του και του γεγονότος ότι χρησιμοποιούνται μεγάλα σε μέγεθος σύκα, με αποτέλεσμα την ιδιαίτερη γεύση του.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε χορηγία 1000 ευρώ για σκοπούς στήριξης της εκδήλωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ για έκθεση ατόμων σε χημικούς παράγοντες μετά το ατύχημα στην πισίνα
Βαφεάδης: Σημαντικό βήμα για ανάπτυξη περιοχής η νέα πεζογέφυρα Λατσιών
Αποσύρθηκε παιδικό μαγιό από την κυπριακή αγορά λόγω κινδύνου τραυματισμού
Παραμένει ο καύσωνας, νέα κίτρινη προειδοποίηση-Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία
Αγγίζει τα όρια η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού λόγω της υψηλής ζήτησης-Προειδοποιήσεις για περικοπές
Αυξήθηκαν τα παράπονα καταναλωτών για τα οργανωμένα ταξίδια και τις διαδικτυακές απάτες
Μνημόσυνο στη μνήμη ασθενών-προσωπικού που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ιούλη 1974
Μετά από αυτοψία της Επ. Περιβάλλοντος διαπιστώθηκαν παρανομίες σε παραλίες των Περβολιών
Διαμαρτυρία Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών προς ΡΙΚ για μη προβολή εκδήλωσης
Επέκταση του θεσμού του Θερινού Σχολείου επιθυμεί η Μιχαηλίδου