Υπ. Γεωργίας: Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τονίστηκε σε χαιρετισμό του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  Πέτρου Ξενοφώντος στην Πολιτιστική Ημερίδα «Μαξίλλες Λυσού χθες και σήμερα»

Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Συντηρητής Δασών A΄  Χαράλαμπος Χριστοδούλου.

«Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ώστε να παράσχεται κάθε δυνατή βοήθεια για καταχώρηση παραδοσιακών προϊόντων  στα μητρώα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.

Πέραν τούτου, είπε, το νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος απονομής κυπριακού σήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία.

«Αυτό θα  δώσει μίαν επιπλέον ώθηση στην κυπριακή ύπαιθρο, αφού η απονομή σήματος θα αποτυπώνει ουσιαστικά την προέλευση των προϊόντων και θα τους προσδίδει μια διαφοροποιημένη παρουσία στην αγορά, συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής, καθώς και με την εγχώρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για τη σύστασή τους», ανέφερε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η περιοχή της Λυσού είναι πολύ σημαντική από περιβαλλοντική άποψη αφού, μαζί με τα εκτεταμένα δάση, φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα με πλήθος από μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Ανέφερε ότι οι μαξίλλες αποτελούν ένα ξεχωριστό προϊόν της Λυσού, και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο διαφέρει από τα υπόλοιπα παστά σύκα λόγω του τρόπου παρασκευής του και του γεγονότος ότι χρησιμοποιούνται μεγάλα σε μέγεθος σύκα, με αποτέλεσμα την ιδιαίτερη γεύση του.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε χορηγία 1000 ευρώ για σκοπούς στήριξης της εκδήλωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φύλλο και φτερό η περιοχή όπου βασανίστηκε ο Όλιβερ-Η μαρτυρία κατοίκου στην Αράχωβα
Νετανιάχου: Ο δίκαιος πόλεμος του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς θα συνεχιστεί
Πώς η Καϊλή γνώρισε τον Φραντσέσκο-Το χρυσό ζευγάρι στην καρδιά του σκανδάλου Qatargate
Πέντε νεκροί στρατιώτες στη Γάζα-Ανάμεσά τους και ο ανιψιός υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου
Τουλάχιστον 17.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας
Νέες απειλές από τους Χούτι: Θα στοχεύσουμε οποιοδήποτε πλοίο κινείται με κατεύθυνση το Ισραήλ
Η κυνική ομολογία του 71χρονου δολοφόνου στην Ελλάδα-«Ένας λιγότερος άνθρωπος στη γη»
Χριστοδουλίδης: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα για την ΤΑ
Αγοράζει πυρομαχικά για τανκς από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο με τη Χαμάς το Ισραήλ
Ένταση και προσαγωγές στα Πατήσια-Δακρυγόνα και προσαγωγές μετά από επιχείρηση «ανακατάληψης»