Καθοριστικής σημασίας συναντήσεις Γκουτέρες με Φιντάν και Τατάρ στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χριστοδουλίδης ολοκληρώνει σήμερα το πρόγραμμα των επαφών του στη Νέα Υόρκη από όπου θα αναχωρήσει αργά το βράδυ για την Κύπρο, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συναντάται διαδοχικά στη Νέα Υόρκη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Οι δυο συναντήσεις  θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τα επόμενα βήματά του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού στο Κυπριακό, για το πώς θα προχωρήσει στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου του για το Κυπριακό και για το αν θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον κ. Τατάρ, θέματα που ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να συζητήσει με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον Τ/κ ηγέτη.

Η συνάντηση με τον κ. Φιντάν έχει καθοριστεί για τις 1230 τοπική ώρα (1930 ώρα Κύπρου) και η συνάντηση με τον κ. Τατάρ στις 1300 (2000 ώρα Κύπρου). Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γκουτέρες συναντάται με τον Τούρκο ΥΠΕΞ μετά τη ματαίωση της συνάντησής του την Τρίτη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Παρασκευή ο κ. Γκουτέρες είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε πως «είμαστε ακριβώς στην ίδια γραμμή με τον ΓΓ των ΗΕ και στο θέμα του διορισμού μιας προσωπικότητας (για το Κυπριακό) αλλά και στην ανάγκη για να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση».

Σημείωσε ακόμη το γεγονός πως ο ΓΓ θα έχει σήμερα Σάββατο συναντήσεις με τους κυρίους Φιντάν και Τατάρ, προσθέτοντας πως ο ίδιος εξέφρασε την ετοιμότητά του ακόμη και σήμερα να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση «που θα οδηγήσει και στην ανακοίνωση του διορισμού μιας προσωπικότητας, η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών».

Συνάντηση με τον ΓΓ είχε την Παρασκευή και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του κ. Γκουτέρες για την επανέναρξη συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και για τον διορισμό ενός απεσταλμένου.

Δειτε Επισης

Τσίβικος: Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της ΚΔ, κάθε παράβαση μια νέα εισβολή
Ανησυχία για εντεινόμενες προκλήσεις εντός νεκρής ζώνης εξέφρασε η Πρ. Βουλής
Αναμένει την απάντηση της Chevron, αποτιμά θετικά τις τοποθετήσεις της εταιρείας ο Παπαναστασίου
Συγκλονίζει η μητέρα της Έμμας-«Ήθελαν να σώσουν τα τομάρια τους και όχι να τη βοηθήσουν»
Mπορέλ για Κυπριακό-«Δεν είναι δώρο στην Τουρκία όσα προτείνονται για σχέσεις με ΕΕ»
Υποστήριξε πως άλλα του είπε ο Πρόεδρος και άλλα έκανε για τους συμβούλους ο Ελεγκτής
Βάζει μπροστά το μεταναστευτικό πρόβλημα για την τοποθέτηση κάμερας στον Άγιο Δομείτο ο σύμβουλος Τατάρ
Επιστολή Αννίτας στον Πρόεδρο-Ζητά 4 εκατομμύρια ευρώ για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό
Η ιστορία των δίδυμων κοριτσιών που υιοθετήθηκαν παράνομα και βρέθηκαν χάρη στο TikTok
Tη Δευτέρα έτοιμη η έκθεση για τον Ακάμα