Κρατούν στο σημειωτόν το Κυπριακό Τατάρ και Ερντογάν-Τι περιμένουμε μετά τη Νέα Υόρκη

Στη σημερινή ημέρα εναποθέτει τις όποιες πιθανότητες για να υπάρξει πρόοδος ή έστω η οποιαδήποτε θετική εξέλιξη μετά την πολυμερή παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ουσιαστικά, επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο πως η όποια προσπάθεια προσκρούει στην κατηγορηματική άρνηση της άλλης πλευράς.

Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ, πλέον, δεν τηρούν ούτε τους τύπους, αφού με αλαζονεία απορρίπτουν κάθε πρόταση που τίθεται ενώπιον τους και σχετίζεται με την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Αυτό ουσιαστικά ήταν και το μήνυμα που ο Αντόνιο Γκουτέρες, έδωσε στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στασιμότητα ελέω Τατάρ-Στην ίδια γραμμή Χριστοδουλίδης και Γκουτέρες για τριμερή και απεσταλμένο

Από εκεί και πέρα, η Λευκωσία αναμένει τις σημερινές συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ερσίν Τατάρ και τον υπουργό Εξωτερικό της Τουρκίας, με τις πιθανότητες για να αλλάξει κάτι μετά από αυτές να είναι ελάχιστες. Αυτό άλλωστε προκύπτει κι από το γεγονός πως οι προσπάθειες που έγιναν παρασκηνιακά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από τον ΟΗΕ, έπεσαν στο κενό.

Σε αυτό το παρασκήνιο, ενεπλάκησαν κυρίως οι δύο βοηθοί του Αντόνιο Γκουτέρες, που το προηγούμενο διάστημα είχαν επισκεφθεί και την Κύπρο, η Ρόσμαρι Ντι Κάρλο και ο Μίροσλαβ Γιέντζια. Αμφότεροι είχαν επαφή με Τούρκους διπλωμάτες και τον κατοχικό ηγέτη, σε μια προσπάθεια να πεισθούν για τη διεξαγωγή μιας τριμερούς, ωστόσο όπως αποδείχθηκε αυτό ήταν αδύνατο.

Πάντως Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα του, εάν κάτι αλλάξει, εμπλακεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια προτείνει ο Γενικός Γραμματέας ακόμα και αύριο. Εξάλλου, ένα άλλο σημείο που τόνισε και στις χθεσινές του δηλώσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση, έχει να κάνει με την εμπλοκή ευρωπαϊκών κρατών στην όλη προσπάθεια. Όπως εξήγησε, αυτό που του μεταφέρθηκε από τον Αντόνιο Γκουτέρες ήταν πως στις συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες, έθεσαν το Κυπριακό, την ανάγκη να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο και με ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα ευρωτουρκικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε κοινές γεωτρήσεις Ισραήλ-Τουρκίας ο Ερντογάν

Βέβαια αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι, από τη στιγμή που Ερντογάν και Τατάρ, επιμένουν τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά να επιμένουν σε προϋποθέσεις εκτός πλαισίου. Από εδώ και πέρα, εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή σήμερα, η κυπριακή αποστολή θα επιστρέψει στη Λευκωσία, χωρίς να έχει επιτευχθεί τίποτα ουσιαστικό.

Το βάρος πέφτει πλέον στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, που θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε διορισμό απεσταλμένου και αν θα πρέπει, πριν από αυτή του την κίνηση, να απευθύνει νέα πρόσκληση για Τριμερή συνάντηση προς τις δύο πλευρές.

Την ίδια ώρα η προσοχή της Λευκωσίας θα στραφεί και προς τις Βρυξέλλες, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον άλλο μήνα, που ενδεχομένως, σε μια προσπάθεια να πιέσει την άλλη πλευρά, να λάβει τέτοιες αποφάσεις που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης των εξελίξεων.

Συνεπώς εάν θα έπρεπε να μπει ένα χρονοδιάγραμμα, με βάση τα σημερινά δεδομένα κι από τη στιγμή που δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια συναρπαστική αναδίπλωση της άλλης πλευράς κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αυτό που αναμένεται το επόμενο διάστημα είναι, πρώτον να αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας εάν θα προσκαλέσει τους δύο ηγέτες σε μια τριμερή συνάντηση, δεύτερον να προχωρήσει ή να εγκαταλείψει την προσπάθεια για διορισμό απεσταλμένου και τρίτον να ξεκαθαρίσει το θέμα με την πρόταση Χριστοδουλίδη για διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου που συνδέεται με το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Στην εξίσωση βέβαια, μπαίνουν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις οποίες το Φθινόπωρο αναμένονται συγκεκριμένες εξελίξεις. Κι εκεί αναμένεται να φανεί, εάν αυτό που η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι δηλαδή το Κυπριακό βρίσκεται πρώτο στις προτεραιότητες της, θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και θα επιχειρηθεί να υπάρξουν συγκλήσεις, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα σε διάφορα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Μητσοτάκης στη ΓΣ ΟΗΕ-«Ακλόνητη η δέσμευση για λύση του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ»

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες