Πολυκοσμία για τη δημαρχία του Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας - Ποιοι διεκδικούν το χρίσμα

Ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μάχη που προδιαγράφεται ότι θα διεξαχθεί στον νέο δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, για τη διεκδίκηση της δημαρχίας, αφού υπάρχει πολυκοσμία, με αρκετά στελέχη να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Ο νέος δήμος ο οποίος παρουσιάζει μια σειρά από ιδιαιτερότητες θα αποτελείται από το Παραλίμνι, τη Δερύνεια και τις κοινότητες Φρενάρους και Αχερίτου.

Παραδοσιακά οι δύο μεγάλοι δήμοι που συνενώνονται έχουν αντίρροπες κομματικές καταβολές. Ενδεικτικά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2021, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έλαβε στο Παραλίμνι το 41,68% των ψήφων, με δεύτερο το ΕΛΑΜ με 20,98% και τρίτο το ΑΚΕΛ με μόλις 7,78%, ενώ από την άλλη πλευρά στη Δερύνεια το ΑΚΕΛ έλαβε 37,08% των ψήφων και ο ΔΗΣΥ το 21,68%. Μάλιστα αν κανείς ανατρέξει στο παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι τα κόμματα που κυριάρχησαν στις βουλευτικές του 2021, ήταν ακόμη πιο ισχυρά σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γίνεται κατανοητό δηλαδή, ότι ο νέος δήμος καλείται να συγχωνεύσει δύο διαφορετικούς κόσμους.

Δύο κόσμους που καλούνται τους επόμενους μήνες να συνεργαστούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ομαλή μετεξέλιξη του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή, ενόψει της εφαρμογής της Μεταρρύθμισης, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2024.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δεδομένη ανεξάρτητη υποψηφιότητα του δημάρχου Παραλιμνίου, Θεόδωρου Πυρίλλη, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του, χωρίς πάντως να διεκδικεί το χρίσμα του ΔΗΣΥ. Άλλωστε και τις άλλες δύο φορές που εκλέχθηκε δήμαρχος, ο κ. Πυρίλλης κατήλθε ως ανεξάρτητος. Όπως επίσης και η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Κύζα, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα του ΔΗΣΥ για την υποψηφιότητα του Δημάρχου Παραλιμνίου-Δερύνειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του για τον δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας ο Πυρίλλης

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν κατατεθειμένες άλλες τρεις υποψηφιότητες, που ίσως αυξηθούν σε έξι το επόμενο διάστημα, από πρόσωπα που ενδιαφέρονται να λάβουν το χρίσμα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ενώπιον του Επαρχιακού του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε το ενδιαφέρον του δημοτικού συμβούλου Δερύνειας, Λούκα Πολυκάρπου, του δημοτικού συμβούλου Παραλιμνίου Χριστόφορου Φλουρέντζου και του προέδρου της ΟΝΕΚ, Κλεάνθη Κουτσόφτα.

Ο Λούκας Πολυκάρπου, είναι πρόσφυγας που κατοικεί στη Δερύνεια και δραστηριοποιείται σαν επιχειρηματίας στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Συμπληρώνει δύο θητείες ως δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ στη Δερύνεια, ενώ είναι και σχολικός έφορος. Από την άλλη πλευρά, ο Χρυσόστομος Φλουρέντζου, είναι επίσης επιχειρηματίας στο Παραλίμνι, όπου υπηρετεί και ως δημοτικός σύμβουλος, ενώ τέλος ο Κλεάνθης Κουτσόφτας, είναι δικηγόρος, πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, ενώ ήταν υποψήφιος με τον ΔΗΣΥ και στις βουλευτικές του 2021.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώπιον του κόμματος, κατατέθηκε το ενδιαφέρον από άλλα τρία πρόσωπα που ενδιαφέρονται για τη δημαρχία. Τα τρία πρόσωπα παρουσιάστηκαν στα τοπικά γραφεία του κόμματος, εντός της εβδομάδας και εξέφρασαν ενδιαφέρον, να συμμετέχουν ως εν δυνάμει υποψήφιοι στις διεργασίες που γίνονται.

Με καταγεγραμμένο το μεγάλο ενδιαφέρον υποψηφίων και δεδομένης μιας προϊστορίας στον δήμο Παραλιμνίου που βρίθει από αποστασίες και διπλές Συναγερμικές υποψηφιότητες, η Πινδάρου στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που προτάθηκε στους υποψηφίους, είναι η διενέργεια δημοσκοπήσεων, από τις οποίες θα προκύψει ο εκλεκτός του κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις θα διεξαχθεί ανάμεσα στους δημότες του νέου δήμου για να διαφανεί, ποιος εκ των υποψηφίων, διατηρεί τα μεγαλύτερα ερείσματα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εκ των υποψηφίων, έχουν ήδη τρέξει δικές τους δημοσκοπήσεις τις οποίες παρουσίασαν ή θα παρουσιάσουν στο κόμμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόσωπο που θα επιλεχθεί τελικά, θα παρουσιαστεί ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου ως η μοναδική επιλογή και δεν θα υπάρξει εμπλοκή των κεντρικών του κόμματος στην όλη διαδικασία επιλογής, παρά μόνο έγκρισης της υποψηφιότητας.

Στην αντίπερα όχθη, στο ΑΚΕΛ, οι διαβουλεύσεις είναι σε αρκετά πρώιμο στάδιο. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου αλλά και τα τοπικά στελέχη του κόμματος, ζυγίζουν τα δεδομένα τους και δεν αποκλείεται να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, αφού ληφθούν οι αποφάσεις από πλευράς των ενδιαφερόμενων υποψηφίων στον ΔΗΣΥ. Κι αυτό διότι μια ενδεχόμενη πολυδιάσπαση των προερχόμενων από τον Συναγερμό υποψηφίων, θα ευνοούσε μια δυνατή υποψηφιότητα, όπως είναι αυτή του Ανδρέα Καραγιάννη για τον Δήμο. Την ίδια ώρα και δεδομένων των διαβουλεύσεων που τρέχουν στον ΔΗΣΥ για τη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αμμοχώστου, υπάρχει η εκτίμηση πως μια πιθανή υποψηφιότητα Καραγιάννη για τη συγκεκριμένη θέση, θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Εξάλλου στον ΔΗΣΥ για τη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού, παίζουν δυνατά τα ονόματα του Γιάννη Καρούσου και του Γιώργου Νικολέττου, ο μεν πρώτος προερχόμενος από την Αγία Νάπα της οποίας θήτευσε και ως δήμαρχος πριν την υπουργοποίηση του, ο μεν δεύτερος από το Παραλίμνι, όπου υπηρετεί για αρκετά χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και διατηρεί ισχυρά ερείσματα, τόσο σε τοπικό όσο και Παγκύπριο επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται εάν τελικά η υποψηφιότητα Νικολέττου για τον Επαρχιακό Οργανισμό δεν ευδοκιμήσει, ο ίδιος να επιδείξει ενδιαφέρον για τη δημαρχία του νέου δήμου.

Κι εκεί, εάν αμφότεροι επιμείνουν στις υποψηφιότητες τους, το σενάριο διενέργειας δημοσκοπήσεων που θα παρουσιαστούν στο κόμμα πριν ληφθεί η τελική απόφαση, φαίνεται ως το επικρατέστερο.

Πάντως στο ΑΚΕΛ βλέπουν με πιο θετικό μάτι μια υποψηφιότητα Καραγιάννη για τη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού, ωστόσο καταγράφεται η δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίου για τη δημαρχία του δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας, αφού οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι, όπως ήταν αυτή του κοινοτάρχη Φρενάρους Μιχάλη Χατζηγιώρκα, δεν ευδοκίμησαν μέχρι στιγμής. Ο κ. Χατζηγιώρκας, είχε εξαγγείλει επίσημα εδώ και μήνες ότι θα είναι υποψήφιος για τον νέο δήμο, ωστόσο φαίνεται πως επικράτησαν δεύτερες σκέψεις.

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας