Υπέρ του διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ

Τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμμερίζονται τη θέση μας για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ για το Κυπριακό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το γεύμα εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ (P5), που έγινε σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σχετικά με τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ και για την ανάγκη, όπως θεωρεί η πλευρά μας, για διορισμό ενός απεσταλμένου που να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Αυτό που με ικανοποίηση σημειώνουμε είναι ότι και τα πέντε Μόνιμά Μέλη του ΣΑ συμμερίζονται αυτή την οπτική, είναι άλλωστε και μέσα από την πρόσφατη ομόφωνη Δήλωση του ΣΑ που επανέλαβαν αυτή την ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους μετέφερε τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για την ανάληψη πρωτοβουλίας μέσα και από την ενεργοποίηση της ΕΕ, και προσβλέπουμε και στη δική τους στήριξη, πράγμα για το οποίο μας διαβεβαίωσαν».

Σε ερώτηση αν κατά το γεύμα συζητήθηκε το θέμα της Πύλας, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, διότι ήταν καθοριστική και αποφασιστική η στάση που έχουν επιδείξει μέσα από μια σαφή τοποθέτηση, όχι μόνο ως προς τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Πύλα, όχι μόνο ως προς τους σχεδιασμούς που επιχείρησε το κατοχικό καθεστώς, αλλά και επαναλαμβάνοντάς την προσήλωση τους στα ψηφίσματα του ΣΑ και στον διορισμό ενός απεσταλμένου».

Ερωτηθείς αν τα πέντε ΜΜ του ΣΑ θα προβούν σε ενέργειες ώστε να υπάρξουν χειροπιαστές εξελίξεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα πέντε ΜΜ συμμερίζονται και τη δική μας προσήλωση στα ψηφίσματα του ΣΑ και στον διορισμό ενός απεσταλμένου και είναι μέσα και από τις δικές τους ενέργειες που αυτό μπορεί να βοηθήσει για να δημιουργηθεί η προοπτική, οι συνθήκες, για να διοριστεί απεσταλμένος».

Ερωτηθείς για τους όρους εντολής του απεσταλμένου, ο Εκπρόσωπος είπε «για να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και να συμβάλει στη διαδικασία, ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν οι συνομιλίες θα αρχίσουν από εκεί που έμειναν, ο Εκπρόσωπος είπε «βεβαίως, από εκεί που έχουν σταματήσει, είναι αυτή η δεδηλωμένη μας θέση, είναι αυτή η θέση που επανέλαβε ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με τα όσα συζητούνται για την Πύλα, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «εξακολουθούμε να είμαστε σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη, αν υπάρξει κάποια κατάληξη θα ενημερωθείτε».

Δειτε Επισης

Παρέλαβε την ετήσια Έκθεση της ΡΑΕΚ ο ΠτΔ-«Στο 17,2% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού η συνεισφορά των ΑΠΕ»
Έκκληση Δημοσιονομικού Συμβουλίου οι προϋπολογισμοί από 2025 να διατηρούν πορεία ελλειμμάτων και χρέους
Τσίβικος: Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της ΚΔ, κάθε παράβαση μια νέα εισβολή
Ανησυχία για εντεινόμενες προκλήσεις εντός νεκρής ζώνης εξέφρασε η Πρ. Βουλής
Αναμένει την απάντηση της Chevron, αποτιμά θετικά τις τοποθετήσεις της εταιρείας ο Παπαναστασίου
Συγκλονίζει η μητέρα της Έμμας-«Ήθελαν να σώσουν τα τομάρια τους και όχι να τη βοηθήσουν»
Mπορέλ για Κυπριακό-«Δεν είναι δώρο στην Τουρκία όσα προτείνονται για σχέσεις με ΕΕ»
Υποστήριξε πως άλλα του είπε ο Πρόεδρος και άλλα έκανε για τους συμβούλους ο Ελεγκτής
Βάζει μπροστά το μεταναστευτικό πρόβλημα για την τοποθέτηση κάμερας στον Άγιο Δομείτο ο σύμβουλος Τατάρ
Επιστολή Αννίτας στον Πρόεδρο-Ζητά 4 εκατομμύρια ευρώ για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό