Κουνάει το δάκτυλο σε Τουρκία το ΣτΕ-«Να καταβάλει αποζημιώσεις πάνω από 40 εκ σε Ε/κ»

Η εξ' Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει χωρίς καθυστέρηση εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση σε Ελληνοκύπριους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣτΕ, η Επιτροπή Υπουργών «εμμένει σταθερά στην άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει αποζημίωση άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ που επιδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε δεκάδες άτομα που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην περιουσία τους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, συν σχεδόν 20 εκατ. ευρώ σε τόκους».

Κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας συνεδρίασής της για την επίβλεψη της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου, η Επιτροπή εξέδωσε ενδιάμεσο ψήφισμα που αφορά μια ομάδα 33 προσφυγών (Ξενίδης-Αρέστη κατά Τουρκίας).

Οι υποθέσεις, σημειώνει, αφορούν τη συνεχιζόμενη άρνηση πρόσβασης σε περιουσίες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κατά παράβαση του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου Νο. 1 (προστασία της ιδιοκτησίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προσθέτει ότι κάποιες από τις υποθέσεις αφορούν επίσης την παραβίαση από την Τουρκία του δικαιώματος των αιτούντων για σεβασμό της κατοικίας τους, σύμφωνα με το Άρθρο 8 της Σύμβασης.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέφρασε την βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι η παρατεταμένη καθυστέρηση στην καταβολή της δίκαιης ικανοποίησης που επιδικάστηκε από το Δικαστήριο όχι μόνο στερεί την αποζημίωση στα μεμονωμένα θύματα αλλά αποτελεί και κατάφωρη ασέβεια των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή προέτρεψε επίσης τις τουρκικές Αρχές να καταβάλουν τη δίκαιη ικανοποίηση μαζί με τους τόκους, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι ορισμένες εκ των υποθέσεων εκκρεμούν από το 2007.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα €6,75 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Σε κοινή συνισταμένη ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ για Πάφο στις Δημοτικές Εκλογές-Οι ανακοινώσεις Σιζόπουλου
Διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Πολεμιδιών ο Ανδρέας Θεοδώρου
Στις Βρυξέλλες ο Κόμπος για ΣΕΥ και Σύνοδο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης
ΓΓ ΑΚΕΛ: Συγκεκριμένη πρόταση στον ΠτΔ για άρση αδιεξόδου στο Κυπριακό
Μέση Ανατολή: Οικονομικές επιπτώσεις, Τουρκία και μεταναστευτικό
Παλεύουν για ισχυρά ψηφοδέλτια Ευρωεκλογών τα κόμματα-Η ονοματολογία και πότε θα ληφθούν αποφάσεις
Χριστοδουλίδης: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα για την ΤΑ
Επισκόπηση οδικού δικτύου στον Ακάμα και αποκατάσταση οικοτόπων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Στην υπηρεσία των πολιτών ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS