Πριν το τέλος του χρόνου η ανέγερση 10.000 κοινωνικών κατοικιών στα κατεχόμενα

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε η «ένωση τ/κ εργολάβων», οι ανάγκες για κοινωνική στέγαση στα κατεχόμενα είναι περίπου 10 χιλιάδες κατοικίες με τον πρόεδρό της, Τζιφέρ Γκιούρτζαφερ να δηλώνει στην Κίπρις ότι σχεδιάζουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες στο πλαίσιο ενός 5ετούς προγράμματος. «Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα πριν από τις αρχές του έτους».

Όπως αναφέρεται στην επισκόπηση του τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, η Κίπρις γράφει πως ο κ. Γκιούρτζαφερ ανέφερε πως τα έργα θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές Γερόλακκος, Βατυλή, Λύση, Λεύκα, Μόρφου και Κερύνεια. «Το χρονοδιάγραμμα θα ετοιμαστεί και θα ανακοινωθεί. Θα ξεκινήσουμε σε 10-15 περιοχές ταυτόχρονα. Οι κοινωνικές κατοικίες θα κατασκευαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες χωρίς να στοχεύουν σε κέρδος».

Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο «νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις» και στο «νόμο για τις κοινωνικές στεγαστικές μονάδες», για να υλοποιηθεί το έργο, ενώ προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος, απαιτούνται και  «νομικές ρυθμίσεις» για τη χρήση της φορολογικής απαλλαγής, ρυθμίσεις οι οποίες έχουν φθάσει στο στάδιο της υποβολής στην λεγόμενη εισαγγελία του κατοχικού καθεστώτος για νομοτεχνικό έλεγχο.

Ο κ. Γκιούρτζαφερ δήλωσε ότι άρχισε η εφαρμογή του μέτρου που προέβλεπε αύξηση από 6% σε 12% στο τέλος τίτλου ιδιοκτησίας, που καταβάλλεται για κατοικίες που πωλούνται σε αλλοδαπούς και η διαφορά μεταφέρεται στο «ταμείο διαφοράς επιτοκίων».

Έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι οικονομικές συνθήκες από τις οποίες θα επωφεληθούν όσοι θέλουν να αγοράσουν κοινωνική κατοικία, είπε, καθώς αφενός θα καθορίζεται από το κατοχικό καθεστώς ειδικό επιτόκιο για το δάνειο σε τουρκικές λίρες και αφετέρου θα καλύπτεται το 60-70% των τόκων που πρέπει να πληρώσει το άτομο, και θα λαμβάνει στήριξη από το ταμείο αυτό για τα πρώτα 4-5 χρόνια.

Δειτε Επισης

Συνεχίζει την απεργία πείνας η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης-Για οκτώ χρόνια δεν είδε τα παιδιά της
«Θα ξαναχορέψουμε»-To τατουάζ της 21χρονης Mia που απήχθη από τη Χαμάς στο φεστιβάλ
Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Απίστευτο περιστατικό στην Ελλάδα-Πήγε για λιποαναρρόφηση και έφυγε με παραμορφωμένες γάμπες
Σφοδρές μάχες στην νότια Γάζα, φόβοι για τους αμάχους κοντά στη Χαν Γιουνίς
Σε επ’ αόριστον αποχή από υπερωρίες οι ταχυδρομικοί διανομείς της «Ισότητας»
Οδηγοί που έτρεχαν, μεθυσμένοι και με το κινητό στο χέρι-500 καταγγελίες από την Αστυνομία
Σε εγρήγορση η ΚΔ για μέτρα ασφαλείας ενόψει εορτών-Περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους υψηλού κινδύνου
«Η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί υπενθύμιση ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Πήγαινε σε καταστήματα και έφευγε χωρίς να πληρώσει-Συνελήφθη 41χρονος