Σε διορθωτικές κινήσεις καλεί τον ΟΑΥ ο ΠΑΣΥΝΜ σε σχέση με πλήρωση θέσεων

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών θεωρεί ακατανόητη και απαράδεκτη την υποβάθμιση της δυνητικής προστιθέμενης αξίας από τη συμμετοχή νοσηλευτών και μαιών στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και με ανοικτή επιτολή προς τον Πρόεδρο του ΟΑΥ, Σταύρο Μιχαήλ, καλεί όπως ο Οργανισμός προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Στην επιστολή της, με αφορμή τις σχετικές προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων εργασίας στον ΟΑΥ (Γενικού Διευθυντή, Διευθυντή, Ανώτερου Λειτουργού, Λειτουργού), οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, η ΠΑΣΥΝΜ εκφράζει την πεποίθηση ότι η προκήρυξη των πιο πάνω θέσεων, χωρίς τη συμπερίληψη προσόντων νοσηλευτικής και μαιευτικής, καταστρατηγεί σωρεία θεμελιωδών αρχών της χρηστής διοίκησης όπως τη νομιμότητα, την ισότητα, την αμεροληψία και την αναλογικότητα, όπως αυτές προνοούνται από το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τον περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμο 158(1) του 1999.

Σημειώνεται ότι μέσω της επιστολή του ο Σύνδεσμος επιφυλάσσεται του παντός νόμιμου δικαιώματος της, για τη διαφύλαξη του κύρους της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής μέσα από τη δίκαιη, ισόνομη και ισότιμη μεταχείριση τους.

Όπως αναφέρεται η νοσηλευτική και η μαιευτική ως επαγγέλματα υγείας έχουν καταταχθεί στην πανεπιστημιακή επιστημονική βαθμίδα αμοιβών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή στην κλίμακα Α8–10–11 με περαιτέρω προοπτικές ανέλιξης στις προϊστάμενες διοικητικές θέσεις, ενώ σημειώνεται ότι «σήμερα οι ασκούντες τα επαγγέλματα της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής στη Δημοκρατία είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (Μάστερ και Διδακτορικά)».

«Δυνάμει του Άρθρου 20, Εδαφίου (α) των Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμων 1988-2020, ο Σύνδεσμος προωθεί και προστατεύει το κύρος του επαγγέλματος του Νοσηλευτή και της Μαίας. Το κύρος ενός επαγγέλματος καθορίζεται από την υπόσταση της νομικής κατοχύρωσης του, το σαφώς προκαθορισμένο και αυτόνομο σώμα επιστημονικής γνώσης του, τη συστηματικότητα και τον έλεγχο της εκπαίδευσης και άσκησης του, καθώς και τις ανάλογες με το επίπεδοεκπαίδευσης μισθολογικές απολαβές των επαγγελματιών που το ασκούν», προστίθεται.

Με αφορμή τις πιο πάνω αναφερθείσες προκηρύξεις του ΟΑΥ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών εκφράζει «την έντονη απαρέσκεια του και τις έντονες ανησυχίες του για τις δυσμενείς προεκτάσεις και επιπτώσεις της», αναφέρει ο ΠΑΣΥΝΜ.

Σημειώνεται ότι η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στην Υπουργό Υγείας, στον Πρόεδρο και μέλη Επιτροπής Υγείας της Βουλής, στον Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, στην Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) στους Κλάδους Νοσηλευτικής (ΠΑΣΥΔΥ) και στο Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας για την κακοποίηση του Όλιβερ-«Να συλληφθούν οι δράστες»
Ώρες αγωνίας για 25χρονο-Απουσιάζει από την οικία του στη Λεμεσό
Επιμένει η Χαμάς για τους ομήρους- «Χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα απελευθερωθεί κανένας»
Χειροπέδες σε 33 αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Άλλοι 207 επαναπατρίστηκαν
Ο πράκτορας πίσω από το σχεδιαζόμενο χτύπημα στην Κύπρο, το προφίλ των δύο συλληφθέντων και οι στόχοι
Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου
Συνεχίζει την απεργία πείνας η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης-Για οκτώ χρόνια δεν είδε τα παιδιά της
«Θα ξαναχορέψουμε»-To τατουάζ της 21χρονης Mia που απήχθη από τη Χαμάς στο φεστιβάλ
Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Απίστευτο περιστατικό στην Ελλάδα-Πήγε για λιποαναρρόφηση και έφυγε με παραμορφωμένες γάμπες