Σε διορθωτικές κινήσεις καλεί τον ΟΑΥ ο ΠΑΣΥΝΜ σε σχέση με πλήρωση θέσεων

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών θεωρεί ακατανόητη και απαράδεκτη την υποβάθμιση της δυνητικής προστιθέμενης αξίας από τη συμμετοχή νοσηλευτών και μαιών στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και με ανοικτή επιτολή προς τον Πρόεδρο του ΟΑΥ, Σταύρο Μιχαήλ, καλεί όπως ο Οργανισμός προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Στην επιστολή της, με αφορμή τις σχετικές προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων εργασίας στον ΟΑΥ (Γενικού Διευθυντή, Διευθυντή, Ανώτερου Λειτουργού, Λειτουργού), οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, η ΠΑΣΥΝΜ εκφράζει την πεποίθηση ότι η προκήρυξη των πιο πάνω θέσεων, χωρίς τη συμπερίληψη προσόντων νοσηλευτικής και μαιευτικής, καταστρατηγεί σωρεία θεμελιωδών αρχών της χρηστής διοίκησης όπως τη νομιμότητα, την ισότητα, την αμεροληψία και την αναλογικότητα, όπως αυτές προνοούνται από το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τον περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμο 158(1) του 1999.

Σημειώνεται ότι μέσω της επιστολή του ο Σύνδεσμος επιφυλάσσεται του παντός νόμιμου δικαιώματος της, για τη διαφύλαξη του κύρους της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής μέσα από τη δίκαιη, ισόνομη και ισότιμη μεταχείριση τους.

Όπως αναφέρεται η νοσηλευτική και η μαιευτική ως επαγγέλματα υγείας έχουν καταταχθεί στην πανεπιστημιακή επιστημονική βαθμίδα αμοιβών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή στην κλίμακα Α8–10–11 με περαιτέρω προοπτικές ανέλιξης στις προϊστάμενες διοικητικές θέσεις, ενώ σημειώνεται ότι «σήμερα οι ασκούντες τα επαγγέλματα της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής στη Δημοκρατία είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (Μάστερ και Διδακτορικά)».

«Δυνάμει του Άρθρου 20, Εδαφίου (α) των Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμων 1988-2020, ο Σύνδεσμος προωθεί και προστατεύει το κύρος του επαγγέλματος του Νοσηλευτή και της Μαίας. Το κύρος ενός επαγγέλματος καθορίζεται από την υπόσταση της νομικής κατοχύρωσης του, το σαφώς προκαθορισμένο και αυτόνομο σώμα επιστημονικής γνώσης του, τη συστηματικότητα και τον έλεγχο της εκπαίδευσης και άσκησης του, καθώς και τις ανάλογες με το επίπεδοεκπαίδευσης μισθολογικές απολαβές των επαγγελματιών που το ασκούν», προστίθεται.

Με αφορμή τις πιο πάνω αναφερθείσες προκηρύξεις του ΟΑΥ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών εκφράζει «την έντονη απαρέσκεια του και τις έντονες ανησυχίες του για τις δυσμενείς προεκτάσεις και επιπτώσεις της», αναφέρει ο ΠΑΣΥΝΜ.

Σημειώνεται ότι η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στην Υπουργό Υγείας, στον Πρόεδρο και μέλη Επιτροπής Υγείας της Βουλής, στον Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, στην Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) στους Κλάδους Νοσηλευτικής (ΠΑΣΥΔΥ) και στο Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, μεσολάβηση Βαφεάδη ζητούν οι συντεχνίες
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Πυρκαγιά κοντά σε κατοικίες στη Λεμεσό-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Καταζητούνται δύο πρόσωπα για τη συμπλοκή και τον εντοπισμό όπλων στη Λευκωσία (pic)