Εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης προτείνει η Επ. Περιβάλλοντος-Υπέρ του τραμ ο Γιωρκάτζης

Μέσω των εναλλακτικών τρόπων κινητικότητας, αλλάζουμε συνήθειες δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου με τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, να σημειώνει ότι επιβάλλεται να αρχίσει διαδικασία μελέτης για υλοποίησή τραμ σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Η κ. Παναγιώτου και ο κ. Γιωρκάτζης προέβησαν σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων την Παρασκευή, στο πλαίσιο της τελετής λήξης των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας του Δήμου Λευκωσίας, στην οδό Μίκη Θεοδωράκη (Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας). Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις, όπως εκδηλώσεις στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και αθλητικές δραστηριότητες για ενημέρωση των πολιτών αλλά και μαθητών σχολείων. Σε αυτό το πλαίσιο η οδός Μίκη Θεοδωράκη παραμένει κλειστή από το πρωί της Παρασκευής μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η κ. Παναγιώτου κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιήσουν όλες τις δράσεις που γίνονται σε όλες τις πόλεις, σημειώνοντας ότι οι πολίτες της Λευκωσίας έχουν σήμερα την ευκαιρία να έρθουν εδώ και να ενημερωθούν ενώ τα παιδιά μπορούν με ένα παιγνιώδη τρόπο να ανακαλύψουν τους εναλλακτικούς τρόπους κινητικότητας.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι σήμερα είναι δωρεάν όλες οι δημόσιες μεταφορές μετά και από κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών και του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε ότι η κορύφωση των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι πολύ στοχευμένη καθώς η 22η Σεπτεμβρίου είναι η μέρα χωρίς αυτοκίνητο και εορτάζεται σε 1500 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι σήμερα στην πρωτεύουσα της Κύπρου δημιουργείται αυτή η πολύ ξεχωριστή εκδήλωση, η οποία ευαισθητοποιεί τα παιδιά, τους προσφέρει εναλλακτικές λύσεις κινητικότητας πεζοδρομώντας ουσιαστικά μια από τις πιο κεντρικές οδούς της Λευκωσίας, αφήνοντάς την ελεύθερη από την ρύπανση που δημιουργεί καθημερινά το αυτοκίνητο.

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι τα παιδιά δείχνουν καθημερινά τον δρόμο με όλες αυτές τις εκπαιδευτικές εκστρατείες και δράσεις που κάνουν στο σχολείο. «Το θέμα είναι να ακούσουμε τα παιδιά και να υιοθετήσουμε όλες τις πρακτικές που μαθαίνουν και εφαρμόζουν και μέσα στο σπίτι μας και στην καθημερινότητά μας».

Η κ. Παναγιώτου συνεχάρη τον Δήμο Λευκωσίας για την πρωτοβουλία και γενικά για όλες τις δράσεις που έχει κάνει για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Ο κ. Γιωρκάτζης επεσήμανε ότι όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι ορθές υπογραμμίζοντας ότι ο τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία τραμ τόσο στη Λευκωσία, όσο και στη Λεμεσό.

Πρόσθεσε ότι «η δημιουργία του τραμ είναι μονόδρομος», λέγοντας ότι ακούγεται συχνά ότι το τραμ δεν είναι βιώσιμο συγκρίνοντας οικονομικά στοιχεία. Σημείωσε ότι όταν προστεθεί η κοινωνική πτυχή του θέματος, τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά οφέλη και άλλα που μπορεί να παρέχει το τραμ «αποδεικνύουν ότι είναι βιώσιμο και επιβάλλεται να αρχίσει διαδικασία μελέτης για την υλοποίησή του».

Πρόσθεσε ότι στόχος όλης της Εβδομάδας Κινητικότητας είναι να «ευαισθητοποιήσουμε τους ενήλικες πολίτες ώστε να αλλάξουμε συνήθειες διασφαλίζοντας όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον για αυτά τα παιδάκια όπου οι ρύποι θα είναι χαμηλότεροι και το περιβάλλον θα είναι καθαρότερο».

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, σημείωσε ότι μέσω της εκπαίδευσης ευχόμαστε να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα, με νέες συνήθειες.

Ο κ. Γιωρκάτζης ευχαρίστησε την κ. Παναγιώτου για την παρουσία της στην εκδήλωση και είπε ότι η εκδήλωση έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών επισημαίνοντας ότι «τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζέστη και βροχές στο καιρικό μενού-Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία
Προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο ο Γιαννάκη για την απόρριψη του αιτήματος για αναστολή της δίκης
To τέλος ή σε νέα αχαρτογράφητά νερά η πολύκροτη υπόθεση του Θανάση; Ενώπιον Ανωτάτου τα στρατόπεδα
Στην σέντρα με διαφορετικά... αγωνιστικά πλάνα ΚΟΠ και Υπουργείο Δικαιοσύνης για την βία στα γήπεδα
Καμπανάκι από ΕΔΔ για την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης-Κάλεσμα για συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου
Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης στην Κάσο-Σε επιφυλακή η Ελλάδα
Περισσότερα από 300 παιδιά σε εργαστήρια ανάγνωσης με συντροφιά σκύλους θεραπείας
Τον χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι επειδή του έκανε παρατήρηση πως κωλυσιεργούσε
Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ