Οι φωνές για Δικαιοσύνη του Θανάση μέχρι τον ουρανό-Νέο κάλεσμα για μαζική παρουσία

Η αγγελία του μνημόσυνου μαχαιριά στην καρδιά. Δεκαοκτώ χρόνια γεμάτα πόνο και ερωτήματα. Γεμάτα κραυγές από την οικογένεια, γεμάτα σιωπή από το κράτος. Δεκαοκτώ χρόνια χωρίς Δικαιοσύνη. Είναι πολλά.

«Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 τελούμε στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντάνασσας Καθολικής στη Λεμεσό το 18ο ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ Αναπαύσεως της ψυχής του Αείμνηστου και Μακαριστού υιού και αδελφού μας, † ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ετών 26, εθνοφρουρού, από την Αυστραλία».

Ο Θανάσης. Εικοσιεξάχρονος τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια. Εικοσιεξάχρονος για πάντα. Εθνοφρουρός. Δολοφονημένος. Αδικαίωτος. Θύμα των δολοφόνων του, θύμα της κρατικής αδιαφορίας. Θύμα μιας πατρίδας που αντί να του ανοίξει την αγκαλιά της, του έδειξε το χειρότερο της πρόσωπο. Που δεν τον προστάτεψε στη ζωή, που δεν του επέτρεψε να ησυχάσει στον θάνατο.

Οι γονείς του, η Ανδριάνα και ο Χαράλαμπος, τα αδέλφια του ο Νίκος, ο Ανδρέας και η Γεωργία, και η Πόπη, η οικογένεια με τα μαύρα ρούχα, τις φωτογραφίες του και την αμετακίνητη θλίψη στο βλέμμα, καλούν όσους τιμούν την μνήμη του να παραστούν και να προσευχηθούν μαζί τους. Να προσευχηθούν «για το αδικοχαμένο μας παλληκάρι που έχασε άδικα την ζωή του στα καλά καθούμενα με μαρτυρικό θάνατο, από στραγγαλισμό, εν ώρα υπηρεσίας στην Ε.Φ.».

Θάνατος μαρτυρικός. Θάνατος στα καλά καθούμενα. Θάνατος που ακόμη και σήμερα περιτριγυρίζεται από ερωτηματικά, στα οποία δεν φρόντισαν ποτέ οι αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά, ο θάνατος του Θανάση Νικολάου συνεχίζει να προκαλεί συλλογική ντροπή. Για την ακρίβεια τώρα προκαλεί ακόμη περισσότερη ντροπή. Επειδή τώρα ξέρουμε όλοι ότι δεν φώναζε άδικα η οικογένεια. Ότι δεν «επέλλανε που τον πόνο της» η κυρία Ανδριάνα, όπως ήταν η εντύπωση που κάποιοι για χρόνια προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν. Τώρα ξέρουμε, επειδή αποδείχθηκε με την επιμονή της, πως έπεσε θύμα δολοφονίας. Ότι το κράτος ήταν στη λανθασμένη πλευρά αυτής της ιστορίας και συνεχίζει να μην προσπαθεί να διορθώσει έστω όσα από τα λάθη του μπορούν να διορθωθούν σχεδόν δύο δεκαετίες μετά.

Συλλογική ντροπή. Για ένα κράτος που δεν μπόρεσε να κάνει τη δουλειά του. Για ένα κράτος που βρέθηκε περισσότερες φορές αντιμέτωπο στα Δικαστήρια με την οικογένεια του δολοφονηθέντος παρά με τους δολοφόνους του. Για ένα κράτος που ακόμη και σήμερα προσπαθεί να κάνει outsource την απονομή Δικαιοσύνης στην οικογένεια του θύματος, αφού τους δίνει ως μοναδική επιλογή τις ιδιωτικές ποινικές διώξεις.

Με τη νέα θανατική ανάκριση να εκκρεμεί, η οικογένεια καλεί για άλλη μία φορά τον κόσμο στο πλευρό της. Και ο απλός πολίτης, αυτός που ακόμα ελπίζει σε ένα κράτος που λειτουργεί σωστά, αυτός που ακόμα πιστεύει στη Δικαιοσύνη, θα είναι πάλι εκεί, όπως ήταν και έξω από τα άδεια κτίρια της Νομικής Υπηρεσίας. Διοργανώνει συναυλία στην μνήμη του Θανάση, στο Κηποθέατρο στη Λεμεσό, στις 7:30 το βράδυ της Κυριακής.

«Εκείνο το βράδυ θα ενώσουμε όλοι τις φωνές μας να φτάσουν μέχρι τον ουρανό με σύνθημα: «Απαιτούμε Δικαίωση για τον †Θανάση»! Και η δικαίωση θα επέλθει, μόνο με την σύλληψη και τιμωρία των δολοφόνων και των υπαίτιων αυτού του αγώνα και όχι με την συγκάλυψη τους η οποία, δυστυχώς συνεχίζεται από "κάποιους συνεργούς" μέχρι σήμερα…. που δεν τους καταδιώκουν και τούς άφησαν να συνεχίζουν την ανέμελη ζωή τους και να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι και ατιμώρητοι ανάμεσα μας, σαν να μην συνέβη τίποτα για αυτούς!», έγραψε η μητέρα του.

Δεν μπορεί να συνεχίσει το κράτος να συμπεριφέρεται λες και δεν συνέβη τίποτα, όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο κενό αλήθειας, διαφάνειας και Δικαιοσύνης, όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο κενό λογοδοσίας. Ο κόσμος το ξέρει και θα το αποδείξει για άλλη μια φορά. Αυτοί;

δικαιωση2

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε ανθρώπινο μέλος σε παραλία της Πάφου
Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία-Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι μετά από καυγά με τον σύζυγο της
Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα