Απροσπέλαστα ιατρεία για ΑμεΑ-Από τα 1447 δηλώνουν προσβάσιμα μόλις 34

Η συντριπτική πλειοψηφία των παρόχων υγείας στην Επαρχία Λευκωσίας, δήλωσε ότι ο χώρος τους είναι μη προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρίες. Αυτό προκύπτει μέσα από έρευνα που πραγματοποιήσε ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓΕΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής, μετά από σχετικά παράπονα που έλαβε.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της πρόσβασης ατόμων με αναπηρίες στους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς καθώς και στα εργαστήρια που είναι συμβεβλημένα με το ΓΕΣΥ, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο προσκήνιο αφού και στο παρελθόν ο Επίτροπος ΓΕΣΥ, κατέγραψε σε έκθεση του τα πολλά κενά και τις αδικαιολόγητες παραλείψεις. Άλλωστε έχουν ήδη καταγραφεί πάρα πολλά παράπονα, από άτομα με αναπηρίες, που λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης καθώς επίσης και δυσκολιών στην πρόσβαση, δεν κατάφεραν να μεταβούν στον γιατρό τους.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη συνεδρία της επιτροπής Υγείας της Βουλής, μετά από εγγραφή του, για αυτεπάγγελτη έρευνα από την βουλευτή των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Μάλιστα ο επίτροπος Εποπτείας ΓΕΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής, απέστειλε επιστολή σχετική με το θέμα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα του οργανισμού, εκεί όπου οι πολίτες μπορούν να βλέπουν εάν ένας χώρος ιατρείου ή εργαστηρίου είναι προσβάσιμος για ΑμεΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ίδιοι οι πάροχοι δηλώνουν πως δεν είναι προσβάσιμος.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εποπτείας, το τελευταίο διάστημα δέχθηκε τηλεφωνικά παράπονα από δικαιούχους οι οποίοι κατά την αναζήτηση πληροφοριών στο σύστημα πληροφορικής του ΓΕΣΥ,, στην προσπάθειά τους να επιλέξουν παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας, παρατήρησαν ότι όλοι οι παροχείς ή η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνουν στα στοιχεία επικοινωνίας τους ότι δεν είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ.

Οι δικαιούχοι δεν ήταν μόνο ΑμεΑ, αλλά ήταν και άτομα που λόγω μεγάλης ηλικίας ή παροδικών προβλημάτων υγείας ήθελαν να επιλέξουν ένα χώρο ευκολά προσβάσιμο για να λάβουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Μάλιστα ο κ. Καϊσής υποδεικνύει πως ενδεχομένως τα στοιχεία που παρέχονται στη σελίδα του ΟΑΥ, σε σχέση με την προσβασιμότητα, έχουν προστεθεί πρόσφατα σε συνέχεια ανακοίνωσης που είχε εκδώσει ο ΟΑΥ, στις 7 Ιουλίου του 2020, όταν ζητούσε από τους παροχείς να δηλώσουν την προσβασιμότητα ή μη των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ο Επίτροπος Εποπτείας, προχώρησε σε διερεύνηση του θέματος, σε σχέση με τους ιατρούς του ΓΕΣΥ, στην επαρχία Λευκωσίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα φαίνεται ότι πράγματι στο σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ η συντριπτική πλειοψηφία των παροχέων δηλώνουν πως δεν είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ. Μάλιστα, στις πλείστες κατηγορίες ιατρών που έχουν διερευνηθεί φαίνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία κανένας παροχέας δεν είναι προσβάσιμος.

«Η πιο πάνω διαπίστωση», υποδεικνύει ο Επίτροπος, «εγείρει αμφιβολίες ως προς την ορθότητα των καταχωρήσεων καθώς αναφέρεται πως δεν υπάρχει πρόσβαση ακόμα και σε παροχείς που δραστηριοποιούνται σε εγκαταστάσεις μεγάλων νοσηλευτηρίων. Η πληροφόρηση αυτή πρέπει να είναι ακριβής ώστε να διευκολύνονται τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης κατά την επιλογή του παροχέα που θα επισκεφτούν. Περαιτέρω, όμως, μας προβληματίζει η στάση του ΟΑΥ, καθώς, ως φαίνεται, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2020 με την οποία καλούνταν οι παροχείς να δηλώσουν αν είναι προσβάσιμες οι κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν, αναρτήθηκαν οι ληφθείσες πληροφορίες χωρίς να υπάρξει προβληματισμός για τα πολύ χαμηλά ποσοστά προσβασιμότητας που έχουν δηλωθεί», αναφέρει.

Απώτερος σκοπός, καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Καϊσής, «είναι η ολική διευθέτηση του θέματος της προσβασιμότητας των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας ώστε να παρέχεται πλήρης πρόσβαση στα ΑμεΑ και γενικά σε όλους τους δικαιούχους σε όλους τους χώρους παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας στα πλαίσια του ΓεΣΥ. Μέχρις ότου όμως επιτευχθεί ο σκοπός αυτός παρακαλώ όπως έχουμε τα σχόλια και τις απόψεις σας σχετικά με τις δηλώσεις προσβασιμότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι παροχείς του ΓεΣΥ σε ΑμεΑ και να ενημερωθούμε για τις ενέργειές σας επί του θέματος».

Ενδεικτικά αναφέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην επιστολή ο Επίτροπος Εποπτείας ΓΕΣΥ, από τους 1447 παρόχους υγείας που είναι συμβεβλημένοι με το ΓΕΣΥ στην Επαρχία Λευκωσίας, μόλις οι 34 δηλώσαν στον ΟΑΥ, ότι οι χώροι τους είναι προσβάσιμοι για ΑμεΑ. Ειδικότερα, από τους 259 προσωπικούς ιατρούς ενηλίκων, μόλις οι έντεκα δήλωσαν ότι οι χώροι τους είναι προσβάσιμοι, ενώ από τους 75 παιδιάτρους του ΓΕΣΥ, κανένας χώρος ιατρείου δεν δηλώθηκε ως τέτοιος. Ακόμα και οι ειδικοί ιατροί με ειδικότητα την ορθοπαιδική, που θα θεωρούσε κάποιος ότι θα είχαν και θα δήλωναν ότι οι χώροι τους είναι προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικά προβλήματα, από τους 71, μόλις οι τρεις δήλωσαν ότι έχουν προσβάσιμα ιατρεία.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι εάν όντως μόνο 34 ιατρεία σε ολόκληρη τη Λευκωσία είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ, που όντως είναι ένα τεράστιο θέμα, που άμεσα καλείται να επιλύσει ο ΟΑΥ, ή αν για κάποιο λόγο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, δηλώθηκαν λανθασμένα ως μη προσβάσιμοι αυτοί οι χώροι. Ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί στη Βουλή.

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα