Στο δεύτερο στάδιο χαρτογράφησης ο ΔΗΣΥ-Αναλύει τα δεδομένα των τοπικών εκλογών

Στην ανάλυση του ενδιαφέροντος που καταγράφηκε αναφορικά με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχωρά αυτές τις μέρες ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης που έγινε, κατά την οποία καταγράφηκε το αρχικό ενδιαφέρον στελεχών του κόμματος να διεκδικήσουν ή να επαναδιεκδικήσουν κάποιο αξίωμα στα δημοτικά συμβούλια, τα κοινοτικά συμβούλια και τις σχολικές εφορείες, τώρα η παράταξη προχωρά στην ανάλυση των δεδομένων που έχει καταγράψει.

Σημειώνεται ότι μέσα από τις προκαταρτικές συζητήσεις που έγιναν κατά τους προηγούμενους μήνες, στον ΔΗΣΥ καταγράφηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να στηθούν κάλπες για να αποφασιστεί ποια πρόσωπα θα βρίσκονται τελικά στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν στην τελευταία σύνοδο του Πολιτικού Γραφείου, στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει η υποβολή υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν μια θέση δημοτικού συμβούλου, κοινοτικού συμβούλου ή σχολικού εφόρου και, στις περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις, θα στηθούν εντός Ιανουαρίου κάλπες, ώστε τα τοπικά μέλη να αποφασίσουν ποιοι θα καταλάβουν τις θέσεις. Προς το παρόν, όμως, γίνεται συζήτηση μεταξύ της ηγεσίας, των Επαρχιακών Γραμματειών, των Τοπικών Επιτροπών και των ίδιων των ενδιαφερόμενων, ώστε να γίνει εκτίμηση των δεδομένων και να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ενόψει της εσωκομματικής διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά τα ανώτατα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους και τους περιφερειάρχες, έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί η ηγεσία να προχωρήσει με τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ούτως ώστε να συναφθούν συνεργασίες. Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ και έτσι ο ΔΗΣΥ στρέφεται γι’ αυτές τις συνεργασίες στα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, χωρίς να αποκλείεται και το Κίνημα Οικολόγων.

Ήδη η πρόεδρος της παράταξης, Αννίτα Δημητρίου, βρίσκεται σε επαφή με τους αρχηγούς του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ, με στόχο να επιτευχθούν όσο περισσότερες συνεργασίες είναι δυνατόν, οι οποίες θα εξασφαλίσουν τις υψηλόβαθμες θέσεις σε Συναγερμικά στελέχη. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί, ότι σε αυτό το κομμάτι ο ΔΗΣΥ δεν παίζει μόνος του, καθώς αναμένεται πως τα κόμματα του Κέντρου θα προχωρήσουν σε κάποιες συνεργασίες και με το ΑΚΕΛ. Η λογική στην οποία κινούνται αυτές οι συνεργασίες είναι κάποιας μορφής «πακετοποίηση» ανά Δήμο. Δηλαδή εκεί όπου ο δήμαρχος προέρχεται από ένα συνεργαζόμενο κόμμα, οι αντιδήμαρχοι που θα στηριχθούν να προέρχονται από άλλα συνεργαζόμενα κόμματα χωρίς, ωστόσο, αυτό να είναι απόλυτο, καθώς δεν έχουν όλα τα κόμματα καλές επιλογές με προοπτική εκλογής παντού. Το ενδεχόμενο κάποιες πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν μεταξύ τους σε όλους τους Δήμους θεωρείται αρκετά απομακρυσμένο, αν και διαφαίνεται σε αυτό το στάδιο πως ο ΔΗΣΥ έχει τον πρώτο λόγο και θα επιτευχθούν περισσότερες συνεργασίες μαζί του παρά με το ΑΚΕΛ.

Γίνεται, ωστόσο, σαφές ότι, από τη στιγμή που ο ΔΗΣΥ δεν θα διεκδικήσει όλα αυτά τα αξιώματα με δικούς του υποψηφίους, δεν θα ακολουθηθεί η τυπική εσωκομματική διαδικασία αλλά θα πάρει τις αποφάσεις η ηγεσία και θα επικυρωθούν από τα συλλογικά όργανα. Στόχος της Πινδάρου, μετά και την εκλογική ήττα των Προεδρικών Εκλογών, είναι να καταφέρει να κερδίσει τα περισσότερα υψηλόβαθμα αξιώματα παγκύπρια και μια ισχυρή παρουσία στα συμβούλια, που θα επιτρέψουν στο κόμμα να πρωταγωνιστεί στην αναβαθμισμένη μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε συνδυασμό με την πρωτιά στις Ευρωεκλογές, που παραμένει διακηρυγμένος στόχος, ο ΔΗΣΥ θα μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να επιστρέψει στα νικηφόρα αποτελέσματα, γεγονός που θα συμβάλει στην κατάλυση της εσωστρέφειας που ταλανίζει την παράταξη και θα ενισχύσει τις προσπάθειες για πλήρη επιστροφή στην ομαλότητα. Άλλωστε οι διπλές εκλογές αποτελούν το πρώτο ουσιαστικό τεστ για τη νέα ηγεσία, που καλείται να αποδείξει ότι η παραχώρηση της σκυτάλης στη νεότερη γενιά στελεχών ήταν η σωστή επένδυση στο μέλλον του ΔΗΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές το ενδιαφέρον μίας σειράς στελεχών της παράταξης θεωρείται δεδομένο, αν και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εξελίξεις. Σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότεροι ενδιαφερόμενοι παρά θέσεις και θα φανεί στην πορεία τι επιλογές θα γίνουν και με ποια κριτήρια. Πάντως, σε αντίθεση με τα ψηφοδέλτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τις Ευρωεκλογές οι αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την υποψηφιότητά τους κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου.

Δειτε Επισης

Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της ΚΔ για Great Sea Interconnector-Στα 100 εκ. το ποσό που θα καταβάλει
Σ. Στεφάνου: Το σημερινό στάτους κβο απειλεί το μέλλον του κυπριακού λαού
Times: Ο ρόλος του HB στη θαλάσσια παροχή βοήθειας στη Γάζα και στη μελλοντική διοίκηση
Την θέση για από κοινού αξιοποίηση των φυσικών πόρων επανέλαβε ο Τατάρ
Η πιθανή κατάχρηση δημοσίων πόρων αποδεικνύει απόσταση από κράτος δικαίου, υποστηρίζει το ΒΟΛΤ
Κ. Λετυμπιώτης: Η θέλησή μας για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή
Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη Μητσοτάκη μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
Ε. Ταταρ: Υπάρχουν σπέκουλες για τις πώλησης περιουσιών σε Ισραηλινούς
Σ. Στεφάνου: ​​​​​​​Αχρείαστα τα χρονοδιαγράμματα αν συνεχιστούν διαπραγματεύσεις επί πλαισίου Γκουτέρες
Στηρίζει το αίτημα των συντεχνιών για χαμηλόμισθους ο ΔΗΣΥ