Σ. Ιωάννου: Η Κύπρος έχει ανάγκη την ειρήνη, όλοι μαζί να ζήσουμε σε μια πατρίδα με ειρήνη

Η Κύπρος έχει ανάγκη την ειρήνη και όλοι μαζί Ε/κ, Τ/κ Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ζήσουμε σε μια πατρίδα με ειρήνη και φιλία, ανέφερε απόψε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, με τίτλο "Είμαστε Μαζί" που πραγματοποιήθηκε στην εντός των τειχών πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Εξάλλου ο Τ/κ «δήμαρχος» της Αμμοχώστου Σουλεϊμάν Ουλουτσάι ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι η γέφυρα συνεργασίας και φιλίας δύο μεγάλων κρατών, της Ελλάδας και της Τουρκίας και κάλεσε όλους να αφήσουν στις μελλοντικές γενιές ελπίδα και ειρήνη, όχι θυμό και μνησικακία.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση ο Σίμος Ιωάννου ανέφερε ότι «ήρθαμε απόψε για να γιορτάσουμε τη μέρα της ειρήνης. Της ειρήνης που αυτός ο τόπος έχει ανάγκη εδώ και δεκάδες χρόνια, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, ότι η ειρήνη είναι το μεγαλύτερο αγαθό που πρέπει να απολαμβάνει ο άνθρωπος» είπε και πρόσθεσε πως «χωρίς ειρήνη δεν υπάρχει ανάπτυξη δεν υπάρχει πολιτισμός δεν υπάρχει παιδεία και αθλητισμός».

Δυστυχώς, συνέχισε «η γενιά η δική μας ένιωσε μέσα στο πετσί της από το 1955 και ένθεν, όλες τις διαμάχες μεταξύ μας» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι κανένας δεν θέλει «να ζήσουν αυτή την κατάσταση οι νέες γενιές, να ζουν στην αμφιβολία για το μέλλον, να έχουν στο νου σαν τελευταία ελπίδα επιβίωσης την εγκατάλειψη αυτής της ευλογημένης γης, που ταλαιπωρείται και βασανίζεται εδώ και χρόνια.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στη συνοικία του Αγίου Λουκά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στην ποδοσφαιρική ομάδα «Πρόοδος» που είχε μέλη και Τ/κ και σημείωσε πως οι γονείς του «δεν ανήκαν ποτέ σε κάποια εξτρεμιστική οργάνωση, ούτε μας έμαθαν να μισούμε κανένα ούτε Ελληνοκύπριο ούτε Τουρκοκύπριο. Μας έμαθαν να σεβόμαστε και να εκτιμούμε τον κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας, ανεξαρτήτως αν ήταν φτωχός ή πλούσιος».

Πρόσθεσε πως από τα μικρά και ασήμαντα «ξεκινά η αλληλοκατανόηση και η ελπίδα για μόνιμη λύση του κυπριακού, για να ζήσουμε όλοι μαζί Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι σε μια πατρίδα, με ειρήνη και φιλία. Όσοι μισούμε το πόλεμο, τον αλληλοσπαραγμό ας κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της ειρήνης, όχι κυρίως για μας, αλλά για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τις γενιές που έρχονται» σημείωσε.  

 Τ/κ «δήμαρχος» Αμμοχώστου Σουλεϊμάν Ουλουτσάι είπε από την πλευρά του ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον αν συνεργαστούμε με αγάπη, σεβασμό και εμπιστοσύνη μεταξύ μας.

Σημειώνοντας ότι η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές γεμάτες αναταραχή και πόνο, είπε ότι εάν Ελλάδα και Τουρκία συνεργαστούν, θα δώσουν σε όλους τους λαούς μια μεγάλη ελπίδα.

«Εάν τα δύο μεγάλα κράτη και δημοκρατίες της περιοχής, η Τουρκία και η Ελλάδα, συνεργαστούν, θα είναι μια μεγάλη ελπίδα για όλους τους λαούς της περιοχής. Μια νέα μέρα θα ξεκινήσει για την ειρήνη, την ηρεμία, την οικονομική ανάπτυξη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε, σημειώνοντας πως «η Κύπρος πρέπει να είναι η γέφυρα συνεργασίας και φιλίας μεταξύ δύο μεγάλων κρατών».

Ο κ. Ουλουτσάι είπε ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν το μικτό χωριό Παλαίκυθρο όπου ζούσαν ως οικογένεια λόγω των γεγονότων του 1963 και μετέβησαν στην Αμμόχωστο και πρόσθεσε ότι υπήρξαν αρνητικές και μεγάλες αλλαγές στη ζωή όλων.

«Ας αφήσουμε στα παιδιά μας ελπίδα και ειρήνη, όχι θυμό και μίσος. Τα βάσανα του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ ξανά», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον κόσμο ανέφερε: «Άνθρωποι αυτής της όμορφης πόλης, δεν σας είπα "καλώς ήρθατε" στην αρχή της ομιλίας μου γιατί είστε η Αμμόχωστος. Η Αμμόχωστος είστε εσείς. Είμαστε όλοι ένα, είμαστε όλοι μαζί. Δρ Σίμο Ιωάννου, αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε, με σεβασμό, για να κάνουμε την Αμμόχωστο μια. Θα τα καταφέρουμε πιστεύω».

Η Αμμόχωστος, κατέληξε, «είναι μια τόσο όμορφη πόλη. Τι όμορφη χώρα που είναι η Κύπρος μας. Θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον δουλεύοντας μαζί με αγάπη και σεβασμό, έχοντας εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Σωτήρια παρέμβαση ναυαγοσωστών για λουόμενο στην Πάφο-Μπήκε στο νερό μεθυσμένος
Συντεχνίες ΡΙΚ: Ταχείς διαδικασίες για επίλυση του θέματος με τις συντάξεις
​​​​​​​Η προσωπική πορεία προσφύγων από το 1974 στο συμμετοχικό έργο «Νήματα»
Νέα σύσκεψη στα κατεχόμενα για το περιουσιακό
Ο φετινός Ιούνης ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κύπρο
ΟΕΛΜΕΚ: Ημιτελής η προσπάθεια αναβάθμισης των προγραμμάτων ΔΡΑΣΕ-ΚΙΕ
Έρχεται Κύπρο ο Δένδιας για επίσημη επίσκεψη
«Δάσκαλε που δίδασκες…»-Όχημα του Υπουργείου Παιδείας στάθμευσε σε χώρο ΑμΕΑ
Βλάβη επηρεάζει την υδροδότηση στην κοινότητα Επισκοπής
Συνεχίζεται η εφαρμογή του «κτίΖΩ»-Κατεδαφίζονται άλλες δυο πολυκατοικίες