Απορρίπτει όσα του καταλογίζει ο ΠΑΣΥΛΕ για e-kalathi ο Παπαναστασίου

O Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, σε γραπτή του δήλωση, απορρίπτει κατηγορηματικά τα όποια υπονοούμενα αφήνονται για το πρόσωπό του και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στη σημερινή ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) ιδιαίτερα, όπως αναφέρει, όσον αφορά στην κατ’ ισχυρισμό παρέμβαση του Υπουργείου σε έναν ανεξάρτητο θεσμό, όπως είναι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΛΕ είχε εκφράσει δυσαρέσκεια σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού για το e-kalathi, ενώ είχε εκφράσει προβληματισμό για την αλλαγή της θέσης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) μετά τη συνάντησή της με τον Υπουργό.

Ο Υπουργός αναφέρει ότι θεωρεί άδικο να κατηγορείται ότι δεν εγκύπτει στα προβλήματα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, πρώτο του μέλημα και έγνοια υπήρξε η κατάρτιση στρατηγικής για την εισαγωγή φτηνής ενέργειας, με σκοπό οι επιχειρήσεις να μειώσουν σημαντικά το υψηλό κόστος λειτουργίας τους και οι καταναλωτές να έχουν ουσιαστική μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.

«Με καθαρά ανθρωποκεντρική προσέγγιση λοιπόν, στο Υπουργείο επεξεργαζόμαστε συνεχώς επιμέρους μέτρα για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας, το οποίο λόγω της ακρίβειας κλονίζεται», αναφέρει.

Σημειώνει ότι το Υπουργείο προωθεί, μεταξύ άλλων, και τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας σύγκρισης τιμών προϊόντων «e-kalathi».

«Η διαφάνεια τιμών και το δικαίωμα σύγκρισης και επιλογής προϊόντων μέσα από το "e-kalathi" δεν θα λειτουργήσει ως εργαλείο για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά τουλάχιστον οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν εύκολα και γρήγορα, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες», τονίζει.

Προσθέτει ότι η ετοιμασία του νέου Σχεδίου Χορηγιών «Φωτοβολταϊκά για Όλους», καθώς και του νομοσχεδίου για καθορισμό ανώτατης τιμής στο νερό σε χώρους όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, είναι ακόμα μια ένδειξη των προσπαθειών του Υπουργείου για στήριξη των καταναλωτών.

Αναφέρει τέλος ότι και το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ που έχουν εισαγάγει μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, επίσης έδωσε ανάσες στα νοικοκυριά, κυρίως σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

ΠΑΣΥΛΕ: Eμμονή υπουργού με e-kalathi αντί στοχευμένες λύσεις

Σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος είχε αναφέρει ότι αντί ο Υπουργός να εγκύψει και να δώσει πραγματικές, στοχευμένες λύσεις σε καταναλωτές και επιχειρήσεις που πλήττονται κυρίως από το κόστος ενέργειας και καυσίμων, «η μόνη του έγνοια, που του έχει γίνει εμμονή, είναι η δημιουργία Πλατφόρμας Σύγκρισης Τιμών Καταναλωτικών Αγαθών».

«Είναι με λύπη που παρατηρούμε αυτή την εχθρική συμπεριφορά του Υπουργού σε ένα τομέα της οικονομίας που χαρακτηρίζεται από τον πιο έντονο και οξύ ανταγωνισμό, το οποίο είναι προς όφελος των καταναλωτών», προσθέτει ο ΠΑΣΥΛΕ.

Σημειώνει ακόμη ότι η αλλαγή, όπως αναφέρει, της θέσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού επι του ίδιου νομοσχεδίου, μετά από συνάντηση που είχαν με το αρμόδιο Υπουργείο, δημιουργεί προβληματισμό, τεράστια ανησυχία και ερωτηματικά από τα οποία «ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του».

Δειτε Επισης

Το χαλίτζι Τυλληρίας στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ
Παρουσιάστηκαν οι κοινοί κανόνες της ΕΕ για ευημερία κατοικίδιων και ζώων
Στο 44% η βροχόπτωση-Χαμηλή η πληρότητα στα φράγματα
Ενημερώνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για χαμηλόμισθους οι συντεχνίες-Έκαναν αρχή με το ΑΚΕΛ
Μικρός o κίνδυνος εκτεταμένης επιδημίας Δάγκειου πυρετού στην Κύπρο-«Θα επηρεάσει λιγότερα από δέκα άτομα»
Ενέκρινε την καταβολή χριστουγεννιάτικου δώρου το Υπουργικό-Ποιοι οι δικαιούχοι
Αβάσιμες οι ανησυχίες για ανισορροπίες στις ιεραρχικές δομές λέει η Ισότητα
Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας στο μενού του καιρού
Στις 1800 οι οικογένειες που ζήτησαν στήριξη ενόψει Χριστουγέννων-Αυξητική τάση σε σχέση με πέρσι
Σε τρεις εβδομάδες στην Κύπρο ο εξοπλισμός για τα λεωφορεία-Στη Βουλή για απαντήσεις ο Βαφεάδης