Σε ισχύ η πολιτική της ΕΕ για την προώθηση της παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Μικροτσίπ (European Chips Act), η δέσμη μέτρων της ΕΕ για ενίσχυση του σχεδιασμού και της παραγωγής ημιαγωγών στην ΕΕ και την προώθηση της καινοτομίας, με την ΕΕ να έχει στόχο το παγκόσμιο μερίδιο της στη συγκεκριμένη αγορά να διπλασιαστεί και να φτάσει στο 20% μέχρι το 2030.

Οι μικροεπεξεργαστές είναι απαραίτητοι για μια σειρά από τεχνολογίες σε όλους τους τομείς, που περιλαμβάνουν κινητά τηλέφωνα, οχήματα και άλλα προϊόντα, αλλά και υποδομές στους τομείς της υγείας, της ενέργειας, της άμυνας, των επικοινωνιών και της βιομηχανίας.

Η Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Μικροτσίπ βρίσκεται στα σκαριά από το 2021, όταν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την προανήγγειλε στο πλαίσιο της ομιλίας της για την Κατάσταση της Ένωσης. Η πρόταση κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, και η πολιτική συμφωνία με το Συμβούλιο της ΕΕ και τα κράτη μέλη επιτεύχθηκε φέτος τον Απρίλιο.

Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

- την προώθηση της τεχνολογικής υπεροχής της ΕΕ μέσω της διασύνδεσης της έρευνας με τη βιομηχανία,

- την ενθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις για παραγωγή μικροτσίπ και

- τη δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών.

Ο πρώτος πυλώνας (Πρωτοβουλία Μικροτσίπ για την Ευρώπη) αφορά την υποστήριξη της μεταφοράς γνώσης από τον τομέα της επιστημονικής έρευνας στη βιομηχανική παραγωγή, μεταξύ άλλων προωθώντας την βιομηχανική εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, με την ΕΕ να συνεισφέρει με κονδύλια ύψους 3,3 δις ευρώ σε συγχρηματοδότηση.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την προώθηση επενδύσεων σε εγκαταστάσεις παραγωγής, μέσω του δημιουργίας μιας κατηγορίας πρωτοποριακών εγκαταστάσεων η οποία θα είναι επιλέξιμη για κρατικές ενισχύσεις, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της δημιουργίας ενός ανθεκτικού οικοσυστήματος παραγωγής.

Μέσω του τρίτου πυλώνα τέλος δημιουργείται μηχανισμός συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής για την ενίσχυση της συνεργασίας με τα κράτη μέλη και μεταξύ των κρατών μελών, την παρακολούθηση του εφοδιασμού όσον αφορά τους ημιαγωγούς, την εκτίμηση της ζήτησης, την πρόβλεψη ελλείψεων και, εάν χρειαστεί, την ενεργοποίηση κατάστασης κρίσης σε περίπτωση σημαντικών διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί και εννέα τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Ντονέτσκ
BINTEO: Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους M-346 της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός
ΒΙΝΤΕΟ: Κατέρρευσε σχολείο στη Νιγηρία–Νεκροί πολλοί από τους μαθητές
Νέο θρίλερ στη Βρετανία-Εντοπίστηκαν ανθρώπινα λείψανα σε δύο βαλίτσες
Η πολιτική άμυνα στη Γάζα ανακοίνωσε ότι εντόπισε περίπου 60 πτώματα σε δύο συνοικίες
Το Κίεβο ζητάει την άδεια από συμμάχους για επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους εντός Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: Συντριβή επιβατικού αεροσκάφους με τρεις νεκρούς στη Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που η ουρά αεροσκάφους κτυπά στο έδαφος-Έζησαν τον τρόμο οι επιβάτες
Η Ουκρανία ζητά τη δίωξη της Ρωσίας για την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων του Κιέβου