Μεταφέρει στον Γκουτέρες το μήνυμα για ανάγκη διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό η Κίνα

Η Κίνα, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, θα μεταφέρει το μήνυμα στον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ανάγκη ειδικού απεσταλμένου του για το Κυπριακό.

Αυτό διαβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Han Zheng, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει πως ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι διεθνείς εξελίξεις, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της Κίνας, κατά τη συνάντηση, μιλώντας μέσω διερμηνέα, «είναι σημαντικό οι δύο μας χώρες να εργαστούν μαζί για να προωθήσουν την παραδοσιακή φιλία τους και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και τις ανταλλαγές, καθώς και για ένα υψηλότερο επίπεδο της κυπρο-κινεζικής στρατηγικής σχέσης».

Επανέλαβε, επίσης, τη διατήρηση της διαχρονικής στήριξης της χώρας του εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και στη βάση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυπριακής Κυβέρνησης για τις διαχρονικές θέσεις αρχών της Κίνας στο Κυπριακό και για τη σταθερή της υποστήριξη εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε, εξάλλου, τη σταθερή προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πολιτική της «Μίας Κίνας», και εξέφρασε την βούληση για περαιτέρω αξιοποίηση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, ο τουρισμός.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι προσβλέπει σε μια επικείμενη επίσκεψη του στην Κίνα «για συζήτηση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Σι Ζι Πινγκ».

Τέλος, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας». 

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Χίο-Εκκενώθηκαν οικισμοί, υπόνοιες για εμπρησμό
Συνελήφθη Αζέρος ιρανικής καταγωγής στην Κρήτη-Φωτογράφιζε τις αεροναυτικές βάσεις στη Σούδα
Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει πλησιάσει τους στόχους του στον πόλεμο με Ιράν
Χειροπέδες σε 35χρονη που πιάστηκε με ναρκωτικά στην οικία της-Κατέγραφε παράνομα δημόσιο χώρο
Έστειλαν μήνυμα σε 54χρονο για δήθεν πληρωμή εξωδίκου και του απέσπασαν 1.600 ευρώ
Σε κλίμα αντιπαράθεσης η συνεδρία ΣΑ-«Όταν ο κόσμος βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου, οι ΗΠΑ έκαναν το βήμα μπροστά»
Η πρώτη δήλωση Χαμενεΐ μετά τις αμερικανικές επιδρομές στο Ιράν-«Η τιμωρία συνεχίζεται»
Στους 22 οι νεκροί από την επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό-Σκηνές χάους, επιρρίπτεται στον ISIS η ευθύνη
LIVE: Η Τεχεράνη απειλεί πως θα βάλει στο στόχαστρο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή
Σκέψεις για δημιουργία ιστοσελίδας που θα συγκεντρώνει όλο τον δημόσιο τομέα και ενισχύει τη «Διαφάνεια»