Επιφυλακή για γρίπη κορωνοϊού τον χειμώνα συστήνει στους 65 και άνω το ECDC

Ιδιαίτερη προσοχή στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα, καθώς η εποχική γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αλλά και ο ιός που προκαλεί τη νόσο  COVID-19 κυκλοφορούν ταυτόχρονα και αναμένεται να αναζωπυρωθούν, συνέστησε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, Άντρεα Αμόν, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης μέτρων δημόσιας υγείας.

Σε δήλωσή της, η κ. Αμόν σημείωσε ότι παρατηρούνται «μικρές αυξήσεις στη μετάδοση του SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ» και πως το ECDC αναμένει πως οι τρεις ιοί θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα τους επόμενους μήνες.

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε αναφερθεί η αυξανόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2 στις περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Σε αυτές τις αυξήσεις συνέβαλαν πιθανότατα παράγοντες όπως τα αυξημένα ταξίδια και οι μεγάλες συγκεντρώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και η εξασθένηση της ανοσίας στη μόλυνση μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλής κυκλοφορίας του ιού», επεσήμανε η κ. Αμόν.

Η διευθύντρια του ECDC υπογράμμισε ότι σε εννέα από τις 16 χώρες που ενημέρωσαν για τον αριθμό των κρουσμάτων ανά ηλικία «παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και σε 12 χώρες σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω», με τις αυξήσεις να διαρκούν από μία έως οκτώ εβδομάδες μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Πρόσθεσε ακόμα πως αν και σε απόλυτους αριθμούς οι θάνατοι από την COVID-19 παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας, «τέσσερις από τις 12 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ με δεδομένα θανάτων ανά ηλικία ανέφεραν μικρές, πρόσφατες αυξήσεις στους θανάτους μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω».

Σύμφωνα με την κ. Αμόν, ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να μεταλλάσσεται, κάτι που σημαίνει πως η κυκλοφορία του μπορεί να γίνει ευκολότερη σε απρόβλεπτα σημεία κατά τη διάρκεια του έτους. Όπως επεσήμανε, οι αυξήσεις στη του ιου που καταγράφηκαν συμπίπτουν με την εμφάνιση και την επικράτηση ομάδας υποπαραλλαγών Omicron, οι οποίες αναφέρονται ως παραλλαγές τύπου XBB.1.5 που φέρουν τη μετάλλαξη F456L, ενώ τον Αύγουστο εντοπίστηκε σποραδικά μια νέα υποπαραλλαγή Omicron, η BA.2.86, εντός και εκτός ΕΕ.

Η παραλλαγή αυτή, σημείωσε, έχει καταγράψει λίγα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από τις επικρατέστερες παραλλαγές SARS-CoV-2, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες επαναμολύνσεις. Ωστόσο, όπως είπε, προς το παρόν «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μόλυνση με αυτές τις παραλλαγές μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια ή να καταστήσει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά έναντι σοβαρής νόσησης σε σύγκριση με τις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν προηγουμένως».

Σημειώνοντας πως φέτος το φθινόπωρο καταγράφεται αύξηση των ιατρικών επισκέψεων με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη σε παρόμοια επίπεδα με την αύξηση που καταγράφηκε πέρσι, η κ. Αμόν υπενθύμισε πως τον περσινό χειμώνα, «παρόλο που ο SARS-CoV-2 κυκλοφόρησε σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια, ο αντίκτυπός του ενισχύθηκε από τη συν-κυκλοφορία της γρίπης και του RSV, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίσουν μεγάλες πιέσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνολικά 4.263 άτομα πήραν «υπηκοότητα» ψευδοκράτους σε 11 μήνες
Το χαλίτζι Τυλληρίας στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ
Παρουσιάστηκαν οι κοινοί κανόνες της ΕΕ για ευημερία κατοικίδιων και ζώων
Στο 44% η βροχόπτωση-Χαμηλή η πληρότητα στα φράγματα
Ενημερώνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για χαμηλόμισθους οι συντεχνίες-Έκαναν αρχή με το ΑΚΕΛ
Μικρός o κίνδυνος εκτεταμένης επιδημίας Δάγκειου πυρετού στην Κύπρο-«Θα επηρεάσει λιγότερα από δέκα άτομα»
Ενέκρινε την καταβολή χριστουγεννιάτικου δώρου το Υπουργικό-Ποιοι οι δικαιούχοι
Αβάσιμες οι ανησυχίες για ανισορροπίες στις ιεραρχικές δομές λέει η Ισότητα
Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας στο μενού του καιρού
Στις 1800 οι οικογένειες που ζήτησαν στήριξη ενόψει Χριστουγέννων-Αυξητική τάση σε σχέση με πέρσι