Επιφυλακή για γρίπη κορωνοϊού τον χειμώνα συστήνει στους 65 και άνω το ECDC

Ιδιαίτερη προσοχή στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα, καθώς η εποχική γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αλλά και ο ιός που προκαλεί τη νόσο  COVID-19 κυκλοφορούν ταυτόχρονα και αναμένεται να αναζωπυρωθούν, συνέστησε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, Άντρεα Αμόν, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης μέτρων δημόσιας υγείας.

Σε δήλωσή της, η κ. Αμόν σημείωσε ότι παρατηρούνται «μικρές αυξήσεις στη μετάδοση του SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ» και πως το ECDC αναμένει πως οι τρεις ιοί θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα τους επόμενους μήνες.

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε αναφερθεί η αυξανόμενη μετάδοση του SARS-CoV-2 στις περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Σε αυτές τις αυξήσεις συνέβαλαν πιθανότατα παράγοντες όπως τα αυξημένα ταξίδια και οι μεγάλες συγκεντρώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και η εξασθένηση της ανοσίας στη μόλυνση μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλής κυκλοφορίας του ιού», επεσήμανε η κ. Αμόν.

Η διευθύντρια του ECDC υπογράμμισε ότι σε εννέα από τις 16 χώρες που ενημέρωσαν για τον αριθμό των κρουσμάτων ανά ηλικία «παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και σε 12 χώρες σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω», με τις αυξήσεις να διαρκούν από μία έως οκτώ εβδομάδες μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Πρόσθεσε ακόμα πως αν και σε απόλυτους αριθμούς οι θάνατοι από την COVID-19 παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας, «τέσσερις από τις 12 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ με δεδομένα θανάτων ανά ηλικία ανέφεραν μικρές, πρόσφατες αυξήσεις στους θανάτους μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω».

Σύμφωνα με την κ. Αμόν, ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να μεταλλάσσεται, κάτι που σημαίνει πως η κυκλοφορία του μπορεί να γίνει ευκολότερη σε απρόβλεπτα σημεία κατά τη διάρκεια του έτους. Όπως επεσήμανε, οι αυξήσεις στη του ιου που καταγράφηκαν συμπίπτουν με την εμφάνιση και την επικράτηση ομάδας υποπαραλλαγών Omicron, οι οποίες αναφέρονται ως παραλλαγές τύπου XBB.1.5 που φέρουν τη μετάλλαξη F456L, ενώ τον Αύγουστο εντοπίστηκε σποραδικά μια νέα υποπαραλλαγή Omicron, η BA.2.86, εντός και εκτός ΕΕ.

Η παραλλαγή αυτή, σημείωσε, έχει καταγράψει λίγα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από τις επικρατέστερες παραλλαγές SARS-CoV-2, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες επαναμολύνσεις. Ωστόσο, όπως είπε, προς το παρόν «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μόλυνση με αυτές τις παραλλαγές μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια ή να καταστήσει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά έναντι σοβαρής νόσησης σε σύγκριση με τις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν προηγουμένως».

Σημειώνοντας πως φέτος το φθινόπωρο καταγράφεται αύξηση των ιατρικών επισκέψεων με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη σε παρόμοια επίπεδα με την αύξηση που καταγράφηκε πέρσι, η κ. Αμόν υπενθύμισε πως τον περσινό χειμώνα, «παρόλο που ο SARS-CoV-2 κυκλοφόρησε σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια, ο αντίκτυπός του ενισχύθηκε από τη συν-κυκλοφορία της γρίπης και του RSV, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίσουν μεγάλες πιέσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ιστορίες ανθρώπων και αρχειακό υλικό αποκαλύπτουν πτυχές των κατεχόμενων λιμανιών
Παραμένει κολλημένη στα ύψη η θερμοκρασία-Στους 42 βαθμούς με σύννεφα το σκηνικό του καιρού
Καταγγελίες και παράπονα πίσω από τις οδηγίες για CCTV σε γυμναστήρια-Διαφωνούν στα σημεία οι ιδιοκτήτες
«Δίνουμε ένα μικρό οστό στους συγγενείς των αγνοουμένων… Αυτό μαρτυρά τη βαρβαρότητα των Τούρκων»
Μήνυμα συνέχειας στον αγώνα για εξακρίβωση τύχης αγνοουμένων από εκδήλωση στον Κόρνο
Διακοπή όλων των υπαίθριων βαριών και μέτριων εργασιών λόγω πορτοκαλί προειδοποίησης
«Φτάνει, Yeter, Enough»-Το βίντεο της Κυβέρνησης με το οποίο ζητά τερματισμό της κατοχής
Έξι μηνών ο νεαρότερος αγνοούμενος, 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί-Το δράμα της Κύπρου σε αριθμούς
Καμίνι η Κύπρος, αγγίζει τους 43 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Γεννήθηκε 20 Ιουλίου 1974, λίγες ώρες πριν την εισβολή… «Δεν ξέρω πώς είναι να έχεις μάμμα και παπά»