Σειρήνες κινδύνου από διασώστες ασθενοφόρων, ζητούν αναγνώριση-«Ντρεπόμαστε να δούμε τα παιδιά μας»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν εβδομήντα συνολικά διασώστες πληρωμάτων ασθενοφόρων, οι οποίοι προειδοποιούν πως εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους, ενδεχομένως να αρχίσουν οι μαζικές παραιτήσεις, λόγω της μη κατοχύρωσης του επαγγέλματος του διασώστη και της καθυστέρησης υποβολής του μητρώου προς ψήφιση, ζητώντας ταυτόχρονα αναβάθμιση της κλίμακάς τους.

Οι διασώστες, αφού ζήτησαν συνάντηση με τους βουλευτές για να εκφράσουν τα προβλήματα που τους ταλανίζουν, βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, όπου και συζήτησαν τα διαχρονικά τους ζητήματα. Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών, ο πρόεδρος του συνδέσμου διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων, Μιχάλης Αρέστη, ανέφερε ότι, «ο θεσμός του διασώστη στην πατρίδα μας, υπάρχει από το 2011, όμως μια σειρά από διάφορα γεγονότα καθυστέρησαν την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα έως της 16 Ιανουαρίου 2017, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, εργάζονται διασώστες από το 2012».

Όπως ανέφερε ο κ. Αρέστη, «πάρα πολλοί από εμάς, εργάστηκαν για έξι χρόνια σε διάφορα άλλα επαγγέλματα με άθλιους μισθούς, αναγκαστικά επειδή χάσαμε τις δουλειές μας όταν ξεκινήσαμε τις σπουδές μας, υπολογίζοντας πως δεν θα καθυστερούσε η πρόσληψή μας. Μια απόφαση που έφερε τις οικογένειες μας σε άθλια οικονομική και βιοτική κατάσταση, που δεν σας κρύβω πως ακόμα ντρεπόμαστε να δούμε τα παιδιά μας, που μεγάλωσαν χωρίς να μας έχουν δίπλα τους λόγω των αμέτρητων δουλειών που κάναμε. Ακόμα και τώρα δουλεύουμε υπερωριακά λόγω της χαμηλής κλίμακας Α2 που υπαγόμαστε και λόγω πολλών αναγκών της υπηρεσίας μας και των νοσηλευτηρίων».

Επιπρόσθετα, ο κ. Αρέστη, τόνισε μέσω του υπομνήματος που παρέδωσε στην Επιτροπή, ότι, «αν έχει ένα πράγμα για το οποίο σαν πρόεδρος του συνδέσμου νιώθω περήφανος, είναι γιατί ποτέ κανένας διασώστης, δεν είπε δεν πάω σε κλήση ή δεν μπορώ, ασχέτως του μεγάλου αριθμού κλήσεων που δεχόμαστε σε κάθε μας βάρδια ή στην υπερωρία, ασχέτως του πόσο επικίνδυνη ήταν η αποστολή του. Πάντα, αναλάμβανε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογούσε και όχι μόνο ως ένας σωστός επαγγελματίας υγείας, αλλά και ως ένας σωστός στρατιώτης. Για παράδειγμα, όταν ήταν η πανδημία κτύπησε την πόρτα μας, μια πανδημία που η υπηρεσίας μας και τα πληρώματα της, την αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις προκλήσεις της, όταν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μας έκλεισαν τις πόρτες τους σε μας αλλά και στους ασθενείς».

Σημειώνεται ότι στις 22 Ιουλίου 2023, οι διασώστες πραγματοποίησαν συνάντηση με την Υπουργό Υγείας, μεταφέροντας της τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου, πριν να ξεκινήσει η μαζική παραίτηση διασωστών, λόγω της μη κατοχύρωσης του επαγγέλματος του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρων και της καθυστέρησης υποβολής του μητρώου μας προς εσάς για ψήφισή του και θεσμοθέτηση του.

Από την πλευρά της η Υπουργός, σύμφωνα με τον κ. Αρέστη, ζήτησε την άμεση κατάθεσή του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για μια Εθνική Υπηρεσία Ασθενοφόρων, ώστε να αρχίσουν οι διεργασίες με σκοπό και την παραχώρηση επιδόματος βαρεών και ανθυγιεινών, ωστόσο ο πρόεδρος του συνδέσμου διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων, εξέφρασε την ανησυχία τους ως προς τις δεύτερες σκέψεις που γίνονται από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των οικονομικών αναγκών του νομοσχεδίου.

Σαν πατέρας, τόνισε φανερά συγκινημένος ο κ. Αρέστη, «με τέσσερα μωρά και με 1200 ευρώ είναι πολύ δύσκολο. Κάθε μέρα δέχομαι τηλεφωνήματα. Απέτρεψα μικρούς που ήθελαν να φύγουν, άλλους που ήθελαν να αυτοκτονήσουν». Σήμερα, όπως εξήγησε ο κ. Αρέστη, υπάρχουν 70 διορισμένοι διασώστες, «νούμερο που δεν είναι απαγορευτικό για αναβάθμιση. Σταθήκαμε απέναντι σε ένα αόρατο εχθρό, προστατεύοντας τον λαό, όχι γιατί είμαστε ήρως όπως μας ονόμαζαν τα ΜΜΕ, αλλά γιατί ήταν το καθήκον μας και ζητούμε όπως όλοι κάνουν το καθήκον τους και σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός που δεχόμαστε εδώ και 12 χρόνια σαν διασώστες πληρώματα ασθενοφόρων».

Οι αντιδράσεις των βουλευτών

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάββια Ορφανίδου, ανέφερε ότι, «είναι από τις λίγες φορές που κάποιος στέκεται απέναντι μας και μιλά με τόσο ταπεινό τρόπο. Δεν είναι καθόλου πρόβλημα για εμάς, να στείλουμε επιστολή στην αρμόδια Υπουργό για να ξεχωρίσει το μητρώο από τη Νομοθεσία για να σας κατοχυρώσουμε νομικά. Μας συγκινείτε και να ‘στε βέβαιοι πως ότι περνά μέσα από το χέρι μας θα σας συμπαρασταθούμε».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, είπε ότι, «γνωρίζουμε τον αγώνα που δίνετε καθημερινά και είναι ένα κομμάτι της υγείας που νιώθει αδικημένο. Θα πρέπει να έρθουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συζητήσουμε στη βουλή και δεν θεωρώ ότι με μια επιστολή θα λύσουμε το πρόβλημα».

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε πως, «ευτυχώς που μας κτύπησαν το καμπανάκι αυτοί οι άνθρωποι, για να παίξουμε τον ρόλο του διαμεσολαβητή με την εκτελεστική εξουσία. Είναι αναγκαίο και πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή».

Ως αιτιολογημένο χαρακτήρισε το αίτημα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος ανέφερε ότι, «έχουμε αντιληφθεί την κοινωνική διάσταση. Εκείνο που μας προβληματίζει είναι εάν θα φτάσουν στον σκοπό που επιδιώκουν».

Επιπρόσθετα, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ανέφερε ότι, πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή. «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι μέχρι να φθάσουν αυτοί οι άνθρωποι σε ένα επίπεδο χρειάζεται εκπαίδευση. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους για να παραμείνουν στην υπηρεσία».

Απογοήτευση και δυσαρέσκεια των ασθενών

Ο Σταύρος Κυπριανού, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Ασθενών, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ανέφερε ότι λήφθηκαν αποφάσεις και τέθηκαν άτυπα χρονοδιαγράμματα «που δυστυχώς δεν έχουν τηρηθεί είτε από τον ΟΚΥπΥ είτε από την Πολιτεία». 

Πρόσθεσε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής οι εκπρόσωποι των ασθενών άκουσαν «γενικόλογες τοποθετήσεις χωρίς ουσία και περιεχόμενο» και φεύγουν δυσαρεστημένοι και στενοχωρημένοι. 

«Θεωρούσαμε ότι η Υπουργός Υγείας στο επικείμενο ταξίδι της στο Λονδίνο θα είχε συγκεκριμένο πλάνο που αφορά στην εξειδίκευση, την επέκταση της μεταμοσχευτικής κλινικής και τη δημιουργία πρωτοκόλλων», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, υποδεικνύοντας ότι δεν θα έπρεπε να συζητούνται τα αυτονόητα ούτε να μπαίνουν οι ασθενείς σε εξευτελιστικές, όπως είπε, διαδικασίες. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν κατάλαβε γιατί ο ΟΚΥπΥ τηρεί αυτήν τη στάση. Επιπλέον, έθεσε σειρά ερωτημάτων για τη στάση του ΟΚΥπΥ. 

Η Γιαννούλα Κουλλά, εκ μέρους του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων «Προμηθέας», είπε ότι οι ασθενείς φεύγουν απογοητευμένοι και στενοχωρημένοι. 

«Δεν υπάρχει βούληση να στηριχθεί προσπάθεια για πρόσληψη ηπατολόγων και δημιουργία ηπατολογικής κλινικής», επεσήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο. 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Η Μαριλένα Αθηνή στην προεδρία του κοινοτικού συμβουλίου Μαλλιάς
Με είκοσι οκτώ γυάλινα ποτήρια έσπασε τα ρεκόρ Γκίνες ο χορευτής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Ευθύνες στον Συντονιστή αποδίδει ο ανάδοχος Μηχανικός του έργου για αλιευτικό καταφύγιο και ποταμό Λιοπετρίου
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση
Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται
Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες