Άρχισαν οι συνομιλίες των Αρμενίων με τους Αζέρους για την «στρατιωτική επιχείρηση-αστραπή»

To Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, την άφιξη της αντιπροσωπείας των Αρμενίων από τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ για την έναρξη συνομιλιών μετά την «στρατιωτική επιχείρηση-αστραπή» που εξαπέλυσε το Μπακού, η οποία διήρκησε 24 ώρες και φέρεται να προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Η αρμενική αντιπροσωπεία έφτασε το πρωί στην αζέρικη πόλη Γιέβλαχ, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τον Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλο του Αζέρου προέδρου, στόχος του Μπακού από τις σημερινές συνομιλίες είναι «η ειρηνική επανένταξη των Αρμένιων του Καραμπάχ» και η «εξομάλυνση» των σχέσεων με την Αρμενία. Ο Ραμίν Μαμάντοφ εκπροσωπεί την αζέρικη πλευρά, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο Azertag μετέδωσε εικόνες μιας οχηματοπομπής από μαύρα οχήματα 4Χ4 να φθάνει στο χώρο των διαπραγματεύσεων, ακολουθούμενη από ένα όχημα στο οποίο κυματίζει μια ρωσική σημαία και φέρει πινακίδες κυκλοφορίας του ρωσικού στρατού.

Σε πλάνα που μεταδόθηκαν λίγο αργότερα, έξι άνδρες με πολιτικά ρούχα βρίσκονται γύρω από ένα τραπέζι για να διαπραγματευθούν. Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει μεταξύ αυτών έναν αντιπρόσωπο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον Νταβίντ Μελκουμιάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο «πόλεμος των 24 ωρών» που εξαπέλυσε το Μπακού τερματίστηκε εχθές με την παράδοση των αυτονομιστών και την επιστροφή της περιοχής στον έλεγχο του Μπακού. Το Μπακού θέλει τώρα να διαπραγματευθεί την επανένταξη στην επικράτειά του του θύλακα αυτού, στον οποίο κατοικούν κυρίως Αρμένιοι. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίσθηκε όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ και η απόσχισή του οδήγησε σε δύο αιματηρούς πολέμους στα χρόνια του 1990 και το 2020.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε «την αμέριστη υποστήριξη» της Άγκυρας προς το Μπακού στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος του έδωσε «πληροφορίες» αναφορικά με την «τρέχουσα κατάσταση», ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.

Τουλάχιστον 5.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, λέει η Ρωσία

Ρώσοι ειρηνευτές στην περιοχή Καραμπάχ έχουν συγκεντρώσει αφού τους απομάκρυναν περίπου 5.000 κατοίκους του Καραμπάχ από επικίνδυνες περιοχές, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Αρμένιος διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον θύλακα έκανε λόγο εχθές για 200 νεκρούς και πάνω από 400 τραυματίες από την στρατιωτική επιχείρηση που χαρακτήρισε «καταστροφική». Όπως είπε, χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων «χωρίς τρόφιμα, φάρμακα ή βασικά είδη» για την επιβίωσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο επίσημος απολογισμός από το 24ωρο των εχθροπραξιών που παρουσίασαν οι Αρμένιοι αξιωματούχοι διαφέρει αρκετά, κάνοντας λόφο για 32 νεκρούς - μεταξύ των οποίων 7 πολίτες - και 200 τραυματίες.

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ εξέδωσε εχθές ανακοίνωση νίκης, λέγοντας ότι η «σιδερένια γροθιά του» έστειλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την ιδέα του αποσχισμένου αρμενικού Καραμπάχ, μετά την επιχείρηση-αστραπή.

Η συμφωνία εκεχειρίας στον θύλακα προβλέπει την αποχώρηση «των μονάδων και των στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας» που έχουν απομείνει στον θύλακα καθώς και «τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό» των ομάδων του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Εχθές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του θύλακα θα διεξαχθούν «με τη μεσολάβηση» των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Αυτή η ειρηνευτική δύναμη, που βρίσκεται στην περιοχή από το τέλος του πολέμου του 2020, διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία τηρείται. Δύο Ρώσοι στρατιώτες ωστόσο σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έγινε στόχος πυρών, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για αυτήν την επίθεση.

Oι πρόσφατες εξελίξεις έχουν προκαλέσει οργή στην Αρμενία, με πολλούς να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν. Στην χώρα εχθές ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν σε συλλήψεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης βομβίδες κρότου-λάμψης και προειδοποίησαν ότι θα λάβουν «ειδικά μέτρα» εάν δεν επανέλθει η τάξη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ «να δώσει εγγυήσεις για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των κατοίκων του Καραμπάχ».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Μακρόν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του «για την επιλογή που έκανε το Αζερμπαϊτζάν να προσφύγει χθες (σ.σ. την Τρίτη) στη βία, με κίνδυνο να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», ανέφεραν πηγές του Ελιζέ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αναίσθητα στα δωμάτιά τους είχαν βρεθεί θύματα της δηλητηρίασης με αλκοόλ στο Λάος
Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα αρχίσει το Ιράν
Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μία ημέρα από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο
Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Προειδοποιεί ο Μπορέλ-«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης»
Ανησυχία για το νέο υπερηχητικό πυραυλο Oreshnik-Μπορεί να πλήξη τη Βαρσοβία σε 12 λεπτά
Μάχη για τη ζωή δίνει άνδρας μετά από επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο
Τρεις νεκροί από την καταιγίδα «Μπερτ» στο Ηνωμένο Βασίλειο-Χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια
Α. Γκουτέρες: Να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια της συμφωνίας στην COP29
Ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο-«Καταρρίψαμε 34 drones στο Κουρσκ»