Με θετικό πρόσημο η ανάγνωση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ-Πώς σχολιάζουν την ομιλία ΠτΔ στον ΟΗΕ

Θετικό πρόσημο στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δίνουν τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακθώς και το ΔΗΚΟ. Με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τη στήριξη τους αλλά και την σύμφωνη γνώμη τους σε όσα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αφού σημειώνει ότι «οι θέσεις της Τουρκίας, οι οποίες εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο Ερντογάν και στο πλέον επίσημο βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δυστυχώς συνεχίζουν να είναι προκλητικές και απαράδεκτες», εκφράζει τη στήριξη του στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και κάθε πρωτοβουλία προς την ορθή κατεύθυνση, για να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης», αναφέρει ο ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκωδικοποιώντας την ομιλία Χριστοδουλίδη-Το πρόβλημα, η εξίσωση και η λύση

Και προσθέτει: «Η υπεύθυνη στάση της πλευράς μας και η επιμονή μας στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και στα όσα είχαν συμφωνηθεί στο Κρανς Μοντανά, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να στρέψουμε την πίεση της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε διπλωματικό και πολιτικό μέσο που διαθέτουμε, από κοινού και σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει ο ΔΗΣΥ.

Αναφορά στις τοποθετήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, κάνει και το ΑΚΕΛ στη δική του ανακοίνωση για το Κυπριακό. «Οι τοποθετήσεις του ηγέτη της κατοχικής δύναμης, Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κυπριακό υπονομεύουν καίρια τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και το πιο μακροχρόνιο κι επικίνδυνο για την ασφάλεια της πατρίδας μας αδιέξοδο».

Ορθά, αναφέρει το ΑΚΕΛ, «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαμήνυσε από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ προς τον Τ. Ερντογάν ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει άλλη βάση λύσης του Κυπριακού από αυτή που ορίζουν τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ορθά επίσης ανέδειξε το Κυπριακό Πρόβλημα και τις συνέπειες της κατοχής, του εποικισμού, της διαίρεσης αλλά και τις παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην κυπριακή ΑΟΖ, στην Αμμόχωστο και την Πύλα».

Μάλιστα το ΑΚΕΛ προσθέτει πως, «συμμεριζόμαστε επίσης τα θετικά μηνύματα ειρήνης και συνεργασίας που έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και το κάλεσμα προς την Τουρκία να συνεργαστεί για λύση στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υποδεικνύει πως, «έχουμε την εκτίμηση ότι θα έπρεπε ο Πρόεδρος να μην μείνει σε μια γενικόλογη αναφορά αλλά να είναι πιο συγκεκριμένος σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Θα έπρεπε να υπάρχει στην ομιλία ρητή αναφορά στο Πλαίσιο Γκουτέρες που είναι κομβικής σημασίας για μια λύση αρχών στο Κυπριακό που να απαλλάσσει την χώρα από την κατοχή και εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας πάνω στην πατρίδα μας. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνονταν χειροπιαστές και συγκεκριμένες προτάσεις όσο αφορά τα κίνητρα και τα οφέλη που θα έχουν όλες οι πλευρές από τη λύση και την επανένωση».

«Σε κάθε περίπτωση, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι τη δεδομένη στιγμή όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί Ερντογάν-Τατάρ για ανατροπή της βάσης λύσης του Κυπριακού και για λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα. Για το ΑΚΕΛ ο πιο πρόσφορος τρόπος για να γίνει αυτό που έχει άλλωστε και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας: επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Από την πλευρά του το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για τα μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αποτιμά πολύ θετικά το αποτέλεσμα των επαφών που είχε στο περιθώριο της Συνέλευσης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ, άγγιξε την ουσία και έθεσε το Κυπριακό, την παρούσα κατάσταση και τις βαρύτατες ευθύνες της Τουρκίας για την έλλειψη προόδου, στη σωστή τους διάσταση. Επαναβεβαίωσε το όραμα του για ειρήνη και ασφάλεια και την προσήλωση του στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου στη συμφωνημένη βάση που έχει υιοθετηθεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.

Η ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη έστειλε στη διεθνή κοινότητα ουσιαστικά μηνύματα ενώ ταυτόχρονα έδωσε σαφή απάντηση στην απαράδεκτη επιμονή Ερντογάν στη διχοτόμηση, ξεκαθαρίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ''η παραβατικότητα που πηγάζει από την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας, δεν μπορεί να αναγνωριστεί''».

Παράλληλα αναφέρει πως, «επιπρόσθετα, το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε από το βήμα της ΓΣ του ΗΕ με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο για την επιδίωξη δύο κρατών, αυτό από μόνο του θα έπρεπε να ήταν λόγος παρέμβασης των ιδίων των Ηνωμένων Εθνών. Ως Δημοκρατικό Κόμμα αναμένουμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην επόμενη έκθεση του ν’ αναδείξει αυτή τη διάσταση και το γεγονός ότι ενώ η ε/κ κοινότητα ενεργεί εποικοδομητικά και εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, από την άλλη η τουρκική πλευρά κινείται με θρασύτητα εκτός κάθε παραμέτρου του Οργανισμού».

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»