(Χ)Αλαλούμ(ι) με την εφαρμογή της νομοθεσίας για ΠΟΠ-Βλέπουν ΠτΔ και αποφασίζουν για μέτρα οι αιγοπροβατοτρόφοι

Έξω φρενών φαίνεται ότι είναι για ακόμη μία φορά οι αιγοπροβατοτρόφοι, όσον αφορά στην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με το χαλλούμι ως ΠΟΠ ή καλύτερα με τη μη εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης δυναμικών μέτρων, όπως η κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό. Ωστόσο, η 26η Σεπτεμβρίου είναι μία ημερομηνία καθοριστικής σημασίας, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να έχει συνάντηση με τους συνδέσμους των αιγοπροβατοτρόφων και αναλόγως των απαντήσεών του σε καίρια ζητήματα, θα ληφθούν και τα κατάλληλα μέτρα.

Το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2022 είχε υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, για εφαρμογή της νομοθεσίας, όπως ψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο σήμερα, Σεπτέμβριο του 2023, οι αιγοπροβατοτρόφοι παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι, αφού όπως καταγγέλλουν δεν εφαρμόζονται οι πρόνοιες του νόμου.

«Εμείς αντιδρούμε για τη μη εφαρμογή αυτών που έπρεπε να εφαρμοστούν. Πέρσι τον Αύγουστο είχαμε μία συμφωνία στο ΚΕΒΕ, που δεν τηρήθηκε. Εμείς ζητούμε από το κράτος να κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους, επειδή αυτή τη στιγμή δεν γίνονται και έγινε μία σύσταση στους παρανομούντες, να μην παρανομούν. Τίποτε άλλο. Δεν είναι μέτρο, κατά τη γνώμη μας, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τους κανονισμούς για το ΠΟΠ», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, Παναγιώτης Κωνσταντίνου.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη στους αιγοπροβατοτρόφους είναι η απουσία επιβολής προστίμων ή άλλων κυρώσεων σε όσους παρανομούν, αφού όπως είχε λεχθεί ενώπιον της Βουλής το περασμένο διάστημα, είχαν εντοπιστεί παραγωγοί που δεν ακολουθούσαν τη νομοθεσία, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει και απουσία ελέγχων, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας.

«Αυτή τη στιγμή ελάχιστοι έλεγχοι γίνονται από την Κυβέρνηση. Βρέθηκε ότι το 30% είναι παρανομούντες και απλώς έγινε μία σύσταση. Δεν είναι σωστά αυτά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει χαλλούμι μαϊμού που δεν πληροί τις προδιαγραφές της νομοθεσίας, παρά το ότι ψηφίστηκε. Εμείς εκείνο που φοβόμαστε είναι ότι θα έρθει κάποια στιγμή η Ευρώπη και θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά, επειδή δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο και ελέγχουν τα πράγματα».

Παράλληλα, ένα ακόμη αίτημα των αιγοπροβατοτρόφων είναι όπως ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο η συμφωνία για την εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς θεωρούν ότι είναι καιρός να αυξηθεί η ποσόστοση του γάλατος.

«Ζητούμε να γίνει η σταδιακή αύξηση της ποσόστοσης του γάλατος, ώστε αρχές του Ιουλίου του 2024 να είμαστε στο 51% και να μην έρθουμε την τελευταία στιγμή και να έχουμε ένα τεράστιο χάσμα, όπως τώρα που είναι στο 20%, επειδή δεν θα μπορέσουμε να το καλύψουμε και θα έχουμε πρόβλημα όλοι. Αυτό που ζητούμε είναι να γίνει μία σταδιακή αύξηση, όπως ήταν η συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο».

Την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη

Στο μεταξύ, οι σύνδεσμοι των αιγοπροβατοτρόφων ενημερώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την επιθυμία να έχουν συνάντηση, όταν ο ίδιος επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, ώστε να τεθούν ενώπιον του όλα τα ζητήματα και τα αιτήματα που έχουν, για να βρεθεί η χρυσή τομή.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να έχουμε συνάντηση στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν θα επιστρέψει από το εξωτερικό, για το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς ορίσαμε στις 28 Σεπτεμβρίου συνάντηση στη Χοιροκοιτία, μία Παγκύπρια Συγκέντρωση των Αιγοπροβατοτρόφων για να δούμε τι θα γίνει στη συνάντηση με τον Πρόεδρο και αναλόγως θα πράξουμε. Θα δούμε τι θα μας πει, για να λάβουμε τα μέτρα μας».

Η εν λόγω συνάντηση χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας για τους αιγοπροβατοτρόφους, καθώς από τις απαντήσεις που θα λάβουν από τον Προέδρο της Δημοκρατίας, θα κριθεί και το ενδεχόμενο αν θα προχωρήσουν με δυναμικά μέτρα, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να βρεθούν ξανά έξω από το Προεδρικό, για να διαμαρτυρηθούν.

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου