Υπό τον κλοιό της ακρίβειας οι πολίτες-Οριακές καταστάσεις, αλυσιδωτές επιπτώσεις

Σε πραγματικό μαρτύριο στη ζωή των πολιτών έχει μετατραπεί η άνοδος των τιμών σε όλους τους τομείς, καθώς σχεδόν καθημερινώς πλέον ανακοινώνονται νέες αυξήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα, με τους καταναλωτές να δυσφορούν, αφού καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ άλλοι μετρούν τα ρέστα τους για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν.

Τόσο οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα καύσιμα, όσο και στα τρόφιμα, έχουν ταρακουνήσει αρκετούς κλάδους, οι οποίοι επηρεάζονται λόγω αυτών των υψηλών τιμών, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένας έντονος προβληματισμός ανάμεσα στους επηρεαζόμενους, οι οποίοι ψάχνουν τις λύσεις αλλά και τους τρόπους, ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το νέου κύμα ακρίβειας.

Άλλωστε, μέσα και από τους αριθμούς των παραπόνων από καταναλωτές για την ακρίβεια, επιβεβαιώνεται και του λόγου το αληθές, ότι από πέρσι μέχρι φέτος, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στον REPORTER, η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου, κατά την περσινή χρονιά, καταγράφηκαν συνολικά 89 παράπονα από καταναλωτές, όπου εξέφρασαν την αδυναμία τους για να πληρώσουν λογαριασμούς και ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου 2023, τα παράπονα αυτά αυξήθηκαν σε 215. «Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο κόσμος δυσκολεύεται και γι’ αυτό θέση μας είναι ότι θα πρέπει να επανέλθει η επιδότηση στα καύσιμα».

Σε μελέτη που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, διαπιστώθηκε ότι τα οικονομικά του κράτους, βρίσκονται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα, ώστε να εφαρμοστεί η επιδότηση στον τομέα των καυσίμων. «Είναι κάτι που θέσαμε εδώ και αρκετούς μήνες και ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο στο οποίο ακούμε ότι θα πρέπει να το συζητήσουμε και θα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα κτλ. Η κατάσταση αυτή με βάση των αριθμών παραπόνων που λαμβάνουμε για το κομμάτι το συγκεκριμένο, δείχνει ξεκάθαρα ότι εάν συνεχίσει με αυτή την πολιτική το κράτος, θα οδηγήσει τον κόσμο στα κατεχόμενα και θα πληγούν ανεπανόρθωτα τα πρατήρια. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές αυξήσεις και θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι το τέλος του χρόνου».

Μάλιστα, σύμφωνα με την κα. Χρήστου, «με τις αυξήσεις στα καύσιμα, θα επηρεαστεί η ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και τα τρόφιμα. Η θέση μας ως Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών επίσης, λαμβάνοντας υπόψη και τα παράπονα του κόσμου, αλλά κα τις θέσεις τις οποίες ακούμε από διάφορα κόμματα και τις τοποθετήσεις του Υπουργείου Εμπορίου, θα πρέπει να σταματήσουμε να λαμβάνουμε μέτρα τα οποία δεν βοηθούν ουσιαστικά τους καταναλωτές και να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς μαζί για ουσιώδη μέτρα που θα προχωρούν σε μείωση του φαινομένου της ακρίβειας».

Επιπρόσθετα, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, τάχθηκε εναντίον της πρακτικής που ακολούθησε το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου για να επιβάλουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ και στη ζάχαρη. «Υπάρχουν σωρεία προϊόντων τα οποία θα πρέπει να εξετάσει το Υπουργείο και κυρίως, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην επιδότηση καυσίμων και εκεί και όπου κριθεί ανάγκη στο ηλεκτρικό ρεύμα».

Καίνε οι τιμές των καυσίμων, παραμένει σταθερό στα ύψη το ρεύμα

Τα κυριότερα έξοδα ενός μέσου πολίτη, πέραν από τα τρόφιμα, εστιάζονται στα καύσιμα, αλλά και στο ρεύμα. Στην παρούσα φάση, ιδιαίτερα αυξητική τάση καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων, ενώ από την άλλη, το ρεύμα που βρίσκεται ήδη στα ύψη, η τιμή του έχει σταθεροποιηθεί, χωρίς να παρουσιάζει άλλες αυξομειώσεις.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου, είπε ότι, «τα καύσιμα όπως έχουμε παρατηρήσει όλοι μας, είναι σε ανοδική πορεία και κανείς δεν γνωρίζει που θα σταματήσουν, γιατί βλέπουμε ότι ανά εβδομάδα υπάρχουν αυξήσεις. Όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές, το θέμα των αυξήσεων των τιμών και της διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής, δεν είναι θέμα δικό μας, αλλά είναι ζήτημα των εταιρειών εισαγωγής των καυσίμων και η συνεννόηση που έχουν με το Υπουργείο Ενέργειας και την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή. Εμείς αναλόγως με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, πράττουμε».

Αυτό που έχει διαφανεί ωστόσο τους τελευταίους δυο μήνες στην παγκόσμια αγορά, είναι ότι το βαρέλι πετρελαίου έχει ανέβει κατά 25 δολάρια, έτσι θεωρούνται ως αναμενόμενες κάποιες αυξήσεις. Σήμερα, ανέφερε ο κ. Προκοπίου, «υπάρχει εταιρεία που έχει πέντε σεντς πιο πάνω τη βενζίνη, μια αύξηση που θα ακολουθήσει φυσικά και από τις άλλες εταιρείες. Ο μέσος όρος σήμερα ωστόσο της τιμής, κυμαίνεται γύρω στο 1.62 η βενζίνη και γύρω στο 1.70 το πετρέλαιο».

Εάν αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις, ο κ. Προκοπίου απάντησε ότι, «πρέπει να περιμένουμε κι άλλες αυξήσεις, αν και πάλι η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τιμές των καυσίμων, δεν θα ήταν σε αυτά τα επίπεδα τα ψηλά, αλλά δεν γνωρίζω πλέον ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο για τη διαμόρφωση των τιμών, καθώς έχουν ξεφύγει από τους υπολογισμούς μας. Όμως, μετά τις τελευταίες αυξήσεις, αναμένουμε ακόμη περισσότερες το επόμενο διάστημα και ελπίζουμε να σταθεροποιηθούν».

Την ίδια ώρα πάντως, συνεχίζονται και αυξάνονται μάλιστα οι ροές στα κατεχόμενα, κάτι που προβληματίζει αρκετά έντονα τους αρμόδιους. «Εκείνο το οποίο εντοπίζουμε από την αρχή είναι ότι η μεγάλη διαφορά της λιανικής τιμής των ελεύθερων περιοχών με τα κατεχόμενα, είναι προκλητική. Όμως, πιστεύω ακράδαντα αυτό το πράγμα πρέπει να κοπεί, καθώς δεν είναι μόνο τα καύσιμα και ο τομέας μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά είναι γενικά όλοι οι τομείς. Θεωρούμε ότι τα 19 χρόνια ήταν υπέρ αρκετά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, για να αφομοίωση το ψευδοκράτος και οι Τ/κ κάποιους κανονισμούς και Νομοθεσίες που απορρέουν από την Ε.Ε., τις οποίες ποτέ δεν υλοποίησαν και έτσι γι’ αυτό τον λόγο έχουμε αυτή την τεράστια διαφορά».

Έτσι, ο κ. Προκοπίου εξέφρασε την άποψη ότι, «και εμείς σαν κράτος πρέπει να αντιδράσουμε, καθώς δεν είναι μόνο στην οικονομία το πρόβλημα, αλλά είναι και με τους λαθρομετανάστες, με τη μάστιγα των ναρκωτικών, αλλά και θέμα ασφάλειας. Δεν μπορεί ο καθένας μας να πηγαίνει για παράδειγμα να βάζει ελεύθερα και ανεξέλεγκτα καύσιμα από τα κατεχόμενα. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις».

Όσον αφορά τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε στον REPORTER ότι, αυτή βρίσκεται σε ψηλά και σε σταθερά επίπεδα, καθώς τους τελευταίους τρεις μήνες, δεν παρατηρήθηκαν αυξήσεις. «Σίγουρα όμως, τους τελευταίους μήνες προβληματίζεται ο κόσμος, καθώς γινόταν η χρήση του κλιματιστικού και όπως αντιλαμβάνεστε ήταν πολύ αυξημένη η κατανάλωση. Άρα, όταν κάνεις για παράδειγμα 1,500 κιλοβατώρες κατανάλωση, πολλαπλασιάζοντας επί 34 σεντς, έρχεται πιο μεγάλο το κόστος του ρεύματος, σε σύγκριση με τους άλλους μήνες που δεν γινόταν τόσο μεγάλη χρήση κλιματιστικού».

Πάντως, στα χέρια των υπεύθυνων της ΑΗΚ, δεν φθάνουν ιδιαίτερα παράπονα από τον κόσμο για την αποπληρωμή των λογαριασμών τους. «Ωστόσο, εάν κάποιος δυσκολεύεται πραγματικά και επειδή βλέπουμε και το προφίλ του κάθε πελάτη, θα του γίνει ευκολία πληρωμής στον λογαριασμό του. Δυστυχώς όμως, είναι σε ψηλά επίπεδα η τιμή του ρεύματος, αλλά πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει άλλη αύξηση, όπως για παράδειγμα στα καύσιμα. Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι οι αυξήσεις των καυσίμων διεθνώς, γίνονται ετεροχρονισμένα με τους λογαριασμούς της ΑΗΚ γιατί εμείς έχουμε αποθέματα καυσίμων που αγοράσαμε προηγουμένως και μας αρκούν για τρεις μήνες».

Από τα 100 ευρώ τα τρία μπαίνουν στα ταμεία των υπεραγορών

Αρκετές είναι οι επιπτώσεις την ίδια ώρα και στις υπεραγορές, οι οποίες λόγω της ακρίβειας και της αύξησης των τιμών που παρατηρούνται, μειώνεται το καθαρό τους κέρδος από τα έσοδα που λαμβάνουν. Όπως εξήγησε στον REPORTER ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, «υπάρχουν υπεραγορές στις οποίες από τα 100 ευρώ που μπαίνουν στο ταμείο τους, τα τρία εύρω είναι κέρδος. Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα από αυτά τα μετρήσιμα μεγέθη, είναι επιχειρήσεις που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τα βγάλουν πέρα».

Για το θέμα της ακριβείας, ανέφερε ο κ. Χατζηαδάμου, «είναι κάτι που βιώνουμε στα τόσα χρόνια παρουσίας μας στον κοινωνικό χώρο, τόσο σαν πολίτες, όσο και σαν επιχειρήσεις και θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών εδώ και δυο χρόνια με την έναρξη του πολέμου στη Ρωσία, είχαμε οδηγίες επειδή άλλαξαν οι συνθήκες λόγω των γεγονότων να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, να μην πυροβολούμε τα πόδια μας και να μην σκοτώσουμε την εγχώρια αγορά».

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «δυστυχώς, βλέπουμε κάποια φαινόμενα τα οποία συνεχίζουν και υπάρχουν οι λόγοι τους οποίους όλοι γνωρίζουμε και όλοι συζητούμε, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά ευρύτερα. Και από την άλλη όμως, υπάρχουν οι συνεχείς αυξήσεις οι οποίες κατά κάποιο τρόπο δεν δικαιολογούνται. Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει όλοι να επιδεικνύουμε την ανάλογη συμπεριφορά και ευαισθησία για το συμφέρον όλων».

Έτσι, από την πλευρά τους οι υπεραγορές, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρούν τις τιμές σε δίκαιη τιμολόγηση και σε λογικά πλαίσια. «Είναι κάτι που κάνουμε εδώ και χρόνια και μάλιστα στον τομέα είμαστε οι πρώτοι σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας και λόγω του ανταγωνιστικού πλαισίου το οποίο είναι αδυσώπητο, υπήρχαν πάντα οι πολύ καλές τιμές. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και εκεί και όπου παρατηρούνται αυξήσεις τιμών στα προϊόντα, είτε δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, να βρίσκουμε τις λύσεις, ούτως ώστε να παρακάμπτουμε αυτή τη διαδικασία».

Δειτε Επισης

Στήριξη ΙΣΟΤΗΤΑΣ προς Ένωση Συντακτών Κύπρου για συλλογικές διεκδικήσεις
Τέλος του 2025 θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για νοσοκομειακές λοιμώξεις
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Κατεβαίνουν στη Βουλή οι συνταξιούχοι-«Δίνουμε μέχρι και 100 ευρώ σε φάρμακα, δεν φθάνει η σύνταξη»
Κενά στην ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας-Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή
Ημερίδα στη Λεμεσό για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία
Επ. Περιβάλλοντος: Εφικτά ως το 2030 τα πρότυπα για ποιότητα αέρα
Άρχισε τη λειτουργία του το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας του Δήμου Πάφου
ΠτΔ: Σταθμός η λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών
Εξαγγελία σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών για Χαμηλοσυνταξιούχους ζητά η ΕΚΥΣΥ