Πώς είδαν τα κόμματα την ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη ΓΣ του ΟΗΕ
20:51 - 20 Σεπτεμβρίου 2023
Θετική είναι η αποτίμηση που δίνουν τα κόμματα σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, από το βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει πως, «η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατέδειξε στη διεθνή κοινότητα τις τραγικές πραγματικότητες της Κύπρου, δηλαδή την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις συνέπειες που απορρέουν από την σχεδόν πεντηκονταετή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία».
Σημειώνει πως, «ικανοποιητική είναι επίσης η απάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην απαράδεκτη αξίωση του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους, με την οποία ξεκαθαρίζεται, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι «η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, η επιθετικότητα και η χρήση βίας δεν μπορούν να αναγνωριστούν».
«Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει τη θέση της, για την ανάγκη διαμόρφωσης τακτικής, από την πλευρά μας, η οποία να αντιμετωπίζει αποφασιστικά την τουρκική αδιαλλαξία. Με δεδομένη την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της Τουρκίας, για ουσιαστική συζήτηση με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό, όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή ομιλία του Ερντογάν, επιβάλλεται να διασφαλίσουμε τη συζήτηση, μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης, και την επίλυση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή το θέμα της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και του εποικισμού», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.
«Επιβάλλεται επίσης να ασκήσουμε πιέσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άξονα τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας», καταλήγει.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ χαρακτήρισε ως ουσιαστική και με πολλαπλά μηνύματα υπήρξε η σημερινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώπιον της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών».
Παράλληλα αναφέρει πως «ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία σημειώνουμε ότι ο Πρόεδρος ορθότατα ανέδειξε τον ιστορικό ρόλο και αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, χαρακτηρίζοντας τα Ηνωμένα Έθνη ως ένα ανθεκτικό οργανισμό που πρέπει να αποτελεί κινητήρια δύναμη διαλόγου για την ειρήνη».
«Η υπενθύμιση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΗΕ και ο διεθνής παράγοντας, για τον τερματισμό της κατοχής, της διαίρεσης και των αρνητικών συνεπακόλουθων της στρατιωτικής εισβολής, που εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια αδίκως βιώνει ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη του Οργανισμού, είναι ενδεικτική των προσδοκιών μας», σημειώνει.
Επίσης αναφέρει ότι «η υπογράμμιση της ανάγκης για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για υποβοήθηση του ΟΗΕ, με σαφή υπενθύμιση των ωφελημάτων που μπορεί να προσδώσει ένα τέτοιο εγχείρημα, προσφέρει όραμα για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους Κύπριους με ταυτόχρονα πλεονεκτήματα και για την Τουρκία στις σχέσεις της με την Ένωση. Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνουμε το προσωπικό μήνυμα του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη προς τον Ταγίπ Ερτογάν για το συμφωνημένο και μοναδικό αποδεκτό πλαίσιο λύσης, με την εύστοχη τοποθέτηση ότι καμία παρανομία δεν μπορεί ποτέ να αναγνωρισθεί και να δημιουργήσει δίκαιο. Η πρόσκληση για συνεργασία, με κοινό όραμα για την ειρήνη, αποτελεί ένδειξη των προθέσεων της δικής μας πλευράς και ένα ηχηρό μήνυμα για την ετοιμότητα μας να επιστρέψουμε άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου, με πρόθεση να διαπραγματευτούμε με θάρρος, τόλμη και πίστη, εντός του συμφωνημένου πλαισίου».
«Η επίκληση στη γεωγραφική μας θέση και η αξιοποίηση της επανένωσης της χώρας, ως εργαλείο ενίσχυσης και αναβάθμισης της περιφερειακής σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης μας βρίσκει καθόλα σύμφωνους. Περαιτέρω, συμφωνούμε με το μήνυμα για την άμεση ανάγκη διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό, κάτι που υπογραμμίστηκε και από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ. Σημαντικά υπήρξαν και τα μηνύματα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, και ειδικά τη νέα γενιά, που αναδεικνύουν το όραμα για μια ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνει.
Επιπλέον, χαιρετίζουν «τη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως και την ειδική αναφορά στην Αμμόχωστο και στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ανάγκη τερματισμού του συστήματος εγγυήσεων και διαφύλαξη των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους».
«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε τα θέματα στη σωστή τους διάσταση, υποδεικνύοντας θετική ατζέντα και με κίνητρα προς όλους τους εμπλεκομένους. Το ζητούμενο ήταν και παραμένει να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όπως η Τουρκία αναθεωρήσει τη στάση της και ευθυγραμμιστεί με τη διεθνή νομιμότητα. Άμεση επιδίωξη μας πρέπει να είναι η επιστροφή σε συνομιλίες για τελική διευθέτηση του Κυπριακού, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, βάσει του Πλαισίου Γκουτέρες, και με οδηγό το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής και το Ενωσιακό κεκτημένο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΠΑ.