Ζητά από Συμβούλιο πρόοδο για μετανάστευση το ΕΚ-Παγώνει διάλογο για Eurodac

Την απόφαση να παγώσει τις διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο της ΕΕ όσον αφορά τους κανονισμούς για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων στο πλαίσιο του Νέου Πακέτου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέλοντας να ασκήσει πιέσεις στα κράτη μέλη ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη συζήτηση κανονισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου.

Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο παγώνει τις διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο για τον κανονισμό Eurodac και τον κανονισμό για τον έλεγχο διαλογής (screening) στα εξωτερικά σύνορα, μέχρι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για τη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου για τον κανονισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Ο εν λόγω κανονισμός, εξήγησε η ευρωβουλευτής Ελένα Γιόντσεβα (Σοσιαλδημοκράτες, Βουλγαρία) εκ μέρους της ομάδας των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις, «αποτελεί βασικό στοιχείο αυτής της μεταρρύθμισης, καθώς θεσπίζει έναν προβλέψιμο μηχανισμό της ΕΕ για τη στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν ξαφνικές κρίσεις στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου».

«Το Κοινοβούλιο έχει κατ’ επανάληψη τονίσει τη δέσμευσή του σε μια συνολική μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ. Όμως αυτό είναι δυνατόν μόνο αν αντιμετωπιστούν όλες οι πτυχές της μεταρρύθμισης αυτής, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών» σημείωσε η κ. Γιόντσεβα, επικεφαλής της ομάδας επαφής του Κοινοβουλίου για θέματα ασύλου, η οποία συντονίζει τις διαβουλεύσεις των ευρωβουλευτών με τα κράτη μέλη για όλες τις νομοθεσίες που περιλαμβάνονται στο πακέτο για μεταρρύθμιση των πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης.

«Λίγους μήνες πριν από το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου κάθε μέρα μετρά. Όσο το Συμβούλιο δεν συμφωνεί τη διαπραγματευτική του θέση, δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων με σκοπό την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας» υπογράμμισε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών ενημέρωσε για την απόφασή της εκπροσώπους της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, των τεσσάρων διαδοχικών προεδριών που συμφώνησαν στον οδικό χάρτη για κατάληξη των διαβουλεύσεων στις αρχές του 2024 (Γαλλία, Τσεχία, Σουηδία, Βέλγιο) και της Κομισιόν.

«Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αλλά ήταν αναγκαία. Οι φάκελοι του Συμφώνου είναι αλληλένδετοι και η πρόοδος σε ορισμένες προτάσεις αντί για άλλες ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε εμπλοκή τις διαπραγματεύσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την πολύ λεπτή ισορροπία που εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη της μεταρρύθμισης στο Κοινοβούλιο» σημείωσε η κ. Γιόντσεβα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σερίφης πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή-Είχε βρει τον αριθμό της κόρης του στο κινητό του
Το δίλημμα Νετανιάχου και η απάντηση που οφείλει η Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή
Έξι νεκροί και εννέα τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Καταιγιστικές εξελίξεις… Εξετάζουν κοινή επίθεση με το Ισραήλ στο Ιράν οι ΗΠΑ
LIVE: Στις φλόγες η Μέση Ανατολή-Εν αναμονή αντιποίνων από το Ισραήλ
Παγκόσμιος συναγερμός για την επίθεση στο Ισραήλ-Οι συνέπειες του χτυπήματος και ο φόβος της επόμενης ημέρας
Συναγερμός στη Σουηδία-Πυροβολισμοί κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία
Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν-Γιατί δεν ήθελε να αιφνιδιάσει η Τεχεράνη
Προς Νοέμβριο προσανατολίζεται το Ευρωκοινοβούλιο για ακροάσεις νέων Επιτρόπων
Ο χάρτης με τα πυραυλικά χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ