ΒΙΝΤΕΟ: Φυγή χιλιάδων Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τη συνθηκολόγηση με τους αυτονομιστές

Χιλιάδες Αρμένιοι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ τρέχουν στο αεροδρόμιο, όπου εδρεύουν ορισμένες από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην οποία κατέληξαν με το Αζερμπαϊτζάν οι αυτονομιστικές δυνάμεις αυτού του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα, την επομένη της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε το Μπακού.

Οι Αρμένιοι του θύλακα ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν τα όπλα στο πλαίσιο της εκεχειρίας η οποία τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 12:00 ώρα Κύπρου.

Οι αυτονομιστές που διοικούν την αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατία του Αρτσάχ» (σ.σ. η ονομασία με την οποία αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ οι αυτονομιστές) κάλεσαν τους 120.000 κατοίκους της περιοχής να μην σπεύσουν στο αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας του θύλακα.

«Καλούμε για ακόμη μια φορά τους κατοίκους του Στεπανακέρτ να μην πανικοβληθούν και να μην σπεύσουν στο αεροδρόμιο για να εγκαταλείψουν την περιοχή», ανέφεραν οι αυτονομιστές. Εικόνες από το Καραμπάχ δείχνουν χιλιάδες ανθρώπους στο αεροδρόμιο, ορισμένοι έχουν μαζί τους μικρά παιδιά.

Οι αυτονομιστές ηγέτες του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Μπακού ότι θέλει να προβεί σε εθνοκάθαρση στον θύλακα. Το Μπακού απορρίπτει τέτοιες κατηγορίες και λέει ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων αμάχων της περιοχής σύμφωνα με το δικό του Σύνταγμα.

Οι Αρμένιοι, χριστιανοί στο θρήσκευμα, έχουν μακραίωνη ιστορική κυριαρχική παρουσία στην περιοχή, που χρονολογείται από αιώνες προ Χριστού. Το Αζερμπαϊτζάν, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, συνδέει και την ιστορική του ταυτότητα με τον θύλακα. Κατηγορεί τους Αρμένιους ότι εκδίωξαν Αζέρους που ζούσαν στην περιοχή τη δεκαετία του 1990. Το Μπακού θέλει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Εκπρόσωποι των Αρμενίων του Καραμπάχ είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν συνάντηση αύριο, Πέμπτη, με τις αζέρικες αρχές.

Η Ρωσία τόνισε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις της εκπληρώνουν την αποστολή τους. Η Μόσχα τόνισε ότι 2.261 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.049 παιδιά, απομακρύνθηκαν από εμπόλεμα σημεία και φιλοξενούνται σε βάση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Αυξημένα μέτρα σε αεροδρόμια, λιμάνια και πρεσβείες μετά το χτύπημα του Ισραήλ-Σε εγρήγορση οι Αρχές
Βίντεο καταγράφει την προετοιμασία Ισραηλινών πιλότων για την επίθεση στο Ιράν με 200 αεροσκάφη
Κλειστοί οι εναέριοι χώροι σε Ιράν, Ιράκ, Ιορδανία και Ισραήλ-Αλλάζουν διαδρομές ή ακυρώνουν πτήσεις
Νεκροί από την ισραηλινή επίθεση ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης
Ακυρώθηκαν πτήσεις μεταξύ αεροδρομίων Κύπρου-Ισραήλ, εκτροπές πτήσεων από Ευρώπη και Αμερική
Η τραγική selfie οικογένειας μέσα από το αεροσκάφος που έπεσε στην Ινδία-Τι οδήγησε στη συντριβή
Συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο Χριστοδουλίδης
Ανησυχία Γκουτέρες για τη στρατιωτική ένταση στη Μέση Ανατολή
Αύξηση 10% στην τιμή του πετρελαίου μετά τους βομβαρδισμούς Ισραήλ στο Ιράν
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του ΟΗΕ υπό τον Τραμπ για τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν