Νέα ρήξη γιατρών και ΟΚΥπΥ-Στήνουν πόδι για τη διεύρυνση των εξωτερικών ιατρείων

Νέα ρήξη στις σχέσεις των γιατρών του δημοσίου και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) προκάλεσε η απόφαση του Οργανισμού να δώσει τα χέρια με το Υπουργείο Υγείας για διεύρυνση των ωρών και ημερών λειτουργίας των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων των ειδικών γιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με σκοπό την μείωση των λιστών αναμονής. Από την μια η συντεχνία των γιατρών κάνει λόγο για αποφάσεις που πάρθηκαν εν τη απουσία τους και από την άλλη ο Οργανισμός επικαλείται συμφωνία που δεν δεσμεύει κανέναν γιατρό.

Αυτό που κυρίως πυροδότησε την αντίδραση των γιατρών, ήταν το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν στην συγκεκριμένη σύσκεψη. Πράγμα όμως που δεν εναπόκειτο στον Οργανισμό, αλλά στο Υπουργείο Υγείας που συγκάλεσε την εν λόγω σύσκεψη, με την κα Κανάρη, σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, απευθύνει κάλεσμα στις συντεχνίες για διαβουλεύσεις στις συσκέψεις που θα ακολουθήσουν.

Παρόλα αυτά οι γιατροί του δημοσίου φαίνεται να στήνουν πόδι στα όσα προηγήθηκαν και θεωρούν πως παρά τις ανακοινώσεις, δεν θα υπάρξει μεγάλος αριθμός γιατρών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς υλοποίηση του μέτρου και εν συνεχεία την επέκταση του εξωτερικών ιατρείων. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, «το να αποφασίζουν για εσένα χωρίς εσένα, ειδικότερα με το πώς θα πρέπει να ασκούμε την ιατρική είναι κάτι που συμβαίνει μόνον στην Κύπρο. Πώς γίνεται να προχωρούν σε διαβουλεύσεις που αφορούν τους γιατρούς και οι γιατροί να μην είναι εκεί; Ναι ήταν παρόν εκπρόσωποι του ΠΙΣ, αλλά πρόκειται για θεσμό που δεν εκπροσωπεί τους γιατρούς ως συντεχνία».

Ο κος Κούμας διερωτήθηκε με ποιους γιατρούς θα προχωρήσει ο ΟΚΥπΥ σε διεύρυνση των εξωτερικών ιατρείων όταν οι ίδιοι διαχειρίζονται τα απογευματινά, τα εξωτερικά ιατρεία, το ενδονοσοκομειακό και τα εργαστήρια. «Πόσα κενά αυτό το ΓεΣΥ; Κατά την πρώτη φάση έπρεπε το δημόσιο να συμπληρώσει τα κενά. Επίσης τα αγροτικά είναι στο δημόσιο. Για τα εφημερεύοντα έπρεπε να βγούμε εμείς μπροστά για να τεθούν σε ισχύ, ακόμη και τα ακριβά φάρμακα είναι μέσα στα νοσοκομεία. Πόσα πλέον;».

Όσον αφορά τους γιατρούς που θα δηλώσουν συμμετοχή στο μέτρο, ο κος Κούμας είπε πως, σύμφωνα με αυτά που έχει υπόψιν ο ίδιος, είναι πολλοί εκείνοι που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή. «Άκουσα ότι θα προσθέσουν και την ειδικότητα των αιματολόγων και δηλώνω επίσημα, ότι κανείς δεν έχει συζητήσει μαζί μας αυτό το θέμα. Τυγχάνει εκτός από συντεχνιακός, να είμαι και Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Λεμεσού και δηλώνω επίσημα ότι κανείς από τον ΟΚΥπΥ δεν επικοινώνησε μαζί μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επέκταση και να μην ήμαστε εκεί. Δεν είναι απλά τα θέματα».

O ΟΚΥπΥ πάντως διαμηνύει πως τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με τους γιατρούς των ειδικοτήτων των οποίων θα διερευνηθεί το ωράριο και οι ημέρες λειτουργίας τους, όπως επίσης ότι η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στους γιατρούς και τις συντεχνίες αφορά το γενικό πλαίσιο και όχι τους τρόπους συμμετοχής των γιατρών.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, η συμμετοχή των γιατρών είναι εθελοντική. «Θα προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις με τις ειδικότητες γιατρών, όπου παρουσιάζονται μεγάλες λίστες αναμονής για να βοηθήσουμε. Δεν είναι συνδικαλιστικό το ζήτημα. Πάντα προχωρούμε σε διαβουλεύσεις, εκεί και όπου υπάρχει δυνατότητα».

Σημείωσε δε, ότι «θα αρχίσει η συζήτηση και η διαβούλευση. Είμαστε σίγουροι ότι, εκεί και όπου υπάρχει η δυνατότητα, θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να το δούμε ως πρόκληση και από τους ίδιους τους γιατρούς. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε αυξήσουμε τα έσοδα του Οργανισμού, να αυξήσουν τα έσοδά τους οι γιατροί, αλλά και το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε την ωφελιμότητα που θα έχει στους ασθενείς».

Δειτε Επισης

Ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών
Τριανταοκτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία από τις 24 Απριλίου (pic)
Mικρές εστίες φωτιάς στη Λεμεσό-Στη μάχη δύο εναέρια μέσα
Ενέδρα θανάτου δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το φονικό στον Βύρωνα-Ξεκαθάρισμα λογαριασμών βλέπουν οι Αρχές
Διασωληνωμένος 53χρονος μετά από τροχαίο στο Παραλίμνι-Έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε δέντρο
Ραγίζει καρδιές 31χρονη γιατρός TikToker που έφυγε από καρκίνο-«Αν βλέπετε αυτό το βίντεο έχω πεθάνει»
Mαφιόζικη εκτέλεση στον Βύρωνα, τον γάζωσαν μπροστά στο παιδί του-«Ο μπαμπάς μου, ο μπαμπάς μου...»
Συνελήφθη 16χρονος για διαρρήξεις και κλοπή αυτοκινήτου στη Λευκωσία
Συζητήσεις ΟΗΕ και ΗΠΑ για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από Κύπρο στη Γάζα
Αγγίζει τους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα