«Διερευνήστε την παρακολούθηση Μακάριου Δρουσιώτη»-Επιστολή MFRR σε Εισαγγελέα, υπουργό και Αρχηγό

Επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, την υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου και τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, απέστειλε ο οργανισμός MFRR ο οποίος αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό μηχανισμό ταχείας αντίδρασης για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος παρακολουθεί και αντιδρά σε παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στην επιστολή του με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου, ο MFRR ουσιαστικά θίγει το ζήτημα της παρακολούθησης του ερευνητή και συγγραφέα, Μακάριου Δρουσιώτη και τη μη επαρκή διερεύνηση των καταγγελιών του. Σε μια μακροσκελή επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, την υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ο οργανισμός τους καλεί να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να προβούν σε ανακριτικές και εισαγγελικές έρευνες. Μάλιστα, υποδεικνύει πως σεβόμενοι το απόρρητο των ερευνών που διεξάγονται, να ενημερώσουν με διαφάνεια τον Μακάριο Δρουσιώτη για τα αποτελέσματα των ερευνών τους, την ώρα που δηλώνουν την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στο πρόσωπο του, διαβεβαιώνοντας τον ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από στενά την υπόθεση του.

Στην επιστολή οι διεθνείς οργανισμοί που αποτελούν τον MFRR με τη στήριξη και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεταξύ των οποίων βρίσκονται το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF) και περιλαμβάνει το ARTICLE 19 Europe, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Free Press Unlimited (FPU), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και το CCI/ Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBC Transeuropa), εκφράζουν την ανησυχία τους για την ισχυριζόμενη παρακολούθηση του δημοσιογράφου, Μακάριου Δρουσιώτη, υποδεικνύοντας πως, «δεν υπήρξε έγκαιρη, επαρκής ή ενδελεχής έρευνα του θέματος. Ως αρμόδιες αρχές, σας καλούμε να δράσετε επιτέλους και να διασφαλίσετε τη σωστή έρευνα και δίωξη των υπευθύνων για οποιαδήποτε αδίκημα», αναφέρουν.

Στη συνέχεια προβαίνουν σε μια ανασκόπηση της δράσης και της συγγραφικής πορείας του κ. Δρουσιώτη, με αναφορές στην τριλογία βιβλίων του «η Συμμορία», «Έγκλημα στο Κρανς Μοντάνα» και «Κράτος Μαφία», στα οποία όπως αναφέρεται στην επιστολή, «έχει τεκμηριώσει διαφθορά στην Κυπριακή Κυβέρνηση».

Σε σχέση με την καταγγελία του Μακάριου Δρουσιώτη για παρακολούθηση του, αναφέρεται πως, «από τον Φεβρουάριο του 2018, ο Δρουσιώτης φέρεται να κατασκοπευόταν από την Κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τεχνικές υποκλοπής και spyware, όπως τεκμηριώνεται στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του Pegasus και του αντίστοιχων λογισμικών παρακολούθησης. Τότε, ο Δρουσιώτης ήταν βοηθός του Κύπριου Επιτρόπου της ΕΕ Χρήστου Στυλιανίδη. Παράλληλα, ερεύνησε και οικονομικές διασυνδέσεις μεταξύ του τότε Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και Ρώσων ολιγαρχών», σημειώνουν οι συγγραφείς της επιστολής.

Ακολούθως γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα για τη δράση του ισραηλινού ομίλου NSO στην Κύπρο, ο οποίος αποδεδειγμένα ενεπλάκη στο σκάνδαλο Pegasus που διερευνήθηκε και από το Ευρωκοινοβούλιο. Γίνεται αναφορά μάλιστα στις αποκαλύψεις του CitizenLab ότι η χώρα μας χρησιμοποιούσε τεχνολογίες της NSO.

«Ο Δρουσιώτης παρατήρησε αρκετές ενδείξεις για πιθανή διείσδυση στο τηλέφωνο του από το κακόβουλο λογισμικό Pegasus. Αυτά περιελάμβαναν μια ύποπτη αναπάντητη κλήση στο WhatsApp, γρήγορη εξάντληση της μπαταρίας και συχνή υπερθέρμανση της συσκευής του ενώ δεν τη χρησιμοποιούσε. Τους επόμενους μήνες, ο Δρουσιώτης αντιμετώπισε αρκετές απόπειρες εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένης της αποσύνδεσης των καμερών ασφαλείας στο σπίτι του και την παρακολούθηση του από άγνωστα άτομα», αναφέρει η επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, την υπουργό και τον Αρχηγό.

Και προστίθεται στην επιστολή: «Αφού δημοσιοποίησε το θέμα και υπέβαλε καταγγελία στην Αστυνομία, ο Δρουσιώτης επικοινώνησε με έναν ειδικό, ο οποίος –εν αγνοία του Δρουσιώτη– φαίνεται επίσης να συνεργάζεται σε διάφορα έργα με την κυπριακή κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο πρόσωπο», προστίθεται στην επιστολή, «εγκατέστησε λογισμικό στον υπολογιστή του Δρουσιώτη, το οποίο, χωρίς τη συγκατάθεσή του, επέτρεπε την απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και τα δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα σε αυτό. Αυτά περιλάμβαναν ευαίσθητες πληροφορίες που οδηγούσαν τις πηγές του Δρουσιώτη, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους».

Ακολούθως καταγγέλλεται πως, «παρά τα επανειλημμένα αιτήματα προς την Αστυνομία, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στη διερεύνηση των καταγγελιών. Ένα εγκληματολογικό εργαστήριο στην Ολλανδία, στο οποίο παρασχέθηκαν οι ίδιες πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν στην αστυνομία, έχει τεκμηριώσει την παραβίαση ασφαλείας, την οποία περιέγραψε ο Δρουσιώτης στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία», που δημοσιεύτηκε στο Σεπτέμβριος 2022», αποκαλύπτεται στην επιστολή του MFRR.

Μάλιστα χαρακτηρίζουν ως εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι, «παρά τις καταγγελίες στις αρχές και τις επανειλημμένες ενέργειες από τον Μακάριο Δρουσιώτη, δεν υπήρξε πρόοδος στη διερεύνηση και τη δίωξη των σοβαρών καταγγελιών. Ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και η μυστική παρακολούθηση των διερευνητικών δημοσιογράφων υπονομεύουν τον εποπτικό τους ρόλο και την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, που είναι βασικά για μια λειτουργική δημοκρατία», αναφέρει ο Οργανισμός και καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας να λάβουν μέτρα και να ενημερώσουν τον Μακάριο Δρουσιώτη για το στάδιο των ερευνών και τα αποτελέσματα. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Δρουσιώτη και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την υπόθεση», καταλήγει η επιστολή.

Δειτε Επισης

Νέο σοκ στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»
Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Ριπή ερωτήσεων από την υπεράσπιση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Μαραθώνια διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε εκκλησία και προσπαθεί να πυροβολήσει ιερέα
Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δεκαοκτώ μέλη έστειλε στην Κύπρο η Ιορδανία
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Στην Κύπρο αποστολή από την Ιορδανία για ενίσχυση των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών