Επιστρέφουν στην αγορά εργασίας οι υπουργοί του Αναστασιάδη-Οι επτά που έλαβαν άδεια

Ένας ένας οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, αποκαθίστανται, αναλαμβάνοντας εργασίες στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε οι πλείστοι εξ αυτών, είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μπροστά τους πολλά παραγωγικά χρόνια μέχρι να φτάσουν ηλικία συνταξιοδότησης, όταν θα απολαύσουν και τους καρπούς της υπουργικής τους θητείας.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τη Νομοθεσία, οι τέως υπουργοί πριν δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να λάβουν σχετική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου, η οποία αφού εξετάσει τα δεδομένα και αφού λάβει σχετική ενημέρωση από τους Γενικές Διευθυντές των Υπουργείων που τα συγκεκριμένα πρόσωπα υπηρέτησαν, τότε ανάβει το πράσινο φως.

Η εν λόγω Επιτροπή που συστάθηκε δυνάμει του περί του Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από Πρώην Κρατικούς Αξιωματούχους και Δικαστές και Ορισμένους Πρώην Υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Είναι ανεξάρτητη ειδική τριμελής Επιτροπή και απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, ο οποίος ορίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα και ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής, έναν εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και έναν εκπρόσωπο του Γενικού Λογιστηρίου.

Η διάρκεια της θητείας του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσής της για ακόμα μια θητεία. Η υφιστάμενη Επιτροπή, ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2022 και αποτελείται από την Έλενα Ζαχαριάδου, Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τη Στάλω Τάντα Αριστείδου, Διευθύντρια Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τον Ανδρέα Σοφοκλέους, Διευθυντή Λογιστικών Υπηρεσιών.

Στον ιδιωτικό τομέα επτά υπουργοί

Ήδη η Επιτροπή έχει εξετάσει τις αιτήσεις επτά υπουργών, στους οποίους άναψε το πράσινο φως για να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα. Στην πρώτη φουρνιά των εγκρίσεων, ήταν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, έλαβε άδεια για να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα Οικονομικών, ο Σάββας Περδίος, θα επαναδραστηριοποιηθεί στις επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού, αφού όπως αναφέρει στην αίτηση του, προγραμματίζει να ιδρύσεις τρεις εταιρείες που θα ανήκουν αποκλειστικά στον ίδιο για αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα. Μάλιστα στον κ. Περδίο τέθηκε όρος για τα επόμενα δύο χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τον Μάρτιο του 2025, να μην παρέχει υπηρεσίες στο κράτος.

Την ίδια ώρα ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής αιτήθηκε άδεια για να δραστηριοποιηθεί ως σύμβουλος σε εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, με την επιτροπή να εγκρίνει το αίτημα του, επίσης με τον όρο να μην παρέχει υπηρεσίες και να μην έχει συναλλαγές με το Υπουργείο.

Επιπλέον ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης κατέθεσε αίτηση για να λάβει σχετική άδεια, ώστε να μπορέσει να ιδρύσει εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, την οποία έλαβε με τον όρο να μην συναλλάσσεται με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Άλλωστε όπως έγινε γνωστό, ο κ. Δημητριάδης εντάχθηκε και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ποδοσφαιρικής εταιρίας του Απόλλωνα Λεμεσού. Άδεια για να επιστρέψει στο δικηγορικό του γραφείο, έλαβε και ο τέως υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, που ως γνωστόν είναι εκ των συνεταίρων στο γραφείο Κούσιος, Κορφιώτης, Παπαχαραλάμπους ΔΕΠΕ.

Άλλες δύο άδειες

Με την επιστροφή από τις θερινές διακοπές, η Επιτροπή Ελέγχου ενέκρινε άλλες δύο αιτήσεις, υπουργών, τις οποίες επίσης ενέκρινε θέτοντας ταυτόχρονα όρους. Συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Επιτροπής ενημέρωσε τη Βουλή ότι εξέτασε την αίτηση που κατέθεσε τον Ιούλιο η τέως υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, την οποία ενέκρινε. Η κα. Πηλείδου αιτήθηκε στην Επιτροπή να της δοθεί άδεια έτσι ώστε να απασχοληθεί στο CIM Cyprus Business School ως Αντιπρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Η Επιτροπή ζήτησε με επιστολή της, ημερ 12/7/2023, τις απόψεις του Γενικού Διευθυντή Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας από τον οποίο ζητήθηκαν οι απόψεις του κατά πόσο η προτιθέμενη απασχόληση της κας. Πηλείδου από το CIM Cyprus Business School, συγκρούεται ή έχει σχέση με τα καθήκοντα και αρμοδιότητες, περιλαμβανομένης της άσκησης πολιτικής, που ασκούσε κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Υπουργός. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με επιστολή του, ημερ. 12/7/2023, πληροφόρησε την Επιτροπή ότι η απασχόληση της κα Νατάσας Πηλείδου, στο CIM Cyprus Business School ως Αντιπρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής, δεν συγκρούεται ή έχει σχέση με τα καθήκοντα και αρμοδιότητες, περιλαμβανομένης της άσκησης πολιτικής, που ασκούσε κατά τη διάρκεια που κατείχε τη θέση του Υπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι η κα. Πηλείδου τον περασμένο Μάιο, ουσιαστικά έλαβε πρόταση από την Αννίτα Δημητρίου για να αναλάβει τη θέση της Εκτελεστικής Διευθύντριας στον ΔΗΣΥ. Μάλιστα η ίδια συμμετείχε στις κομματικές διεργασίες, σε εθελοντική βάση, αφού εκκρεμούσε η σχετική άδεια που θα έπρπεε να λάβει από την Επιτροπή. Ωστόσο ένα μήνα μετά, η ίδια αποφάσισε να μην αναλάβει τη θέση. Εξάλλου το όνομα της κας. Πηλείδου, όπως και του κ. Νουρή παίζουν δυνατά σε σχέση με τον εκλεκτό της Πινδάρου για να διεκδικήσει την δημαρχία του μητροπολιτικού δήμου της πρωτεύουσας.

Τέλος αίτηση για να δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα, κατέθεσε και ο τέως υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατπηπαντέλα. Ο κ. Χατζηπαντέλα αιτήθηκε άδεια, για την απασχόλησή του ως μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Argus Management Ltd.

Η Επιτροπή ζήτησε τις απόψεις της Γενικής Διευθύντριας Υπουργείου Υγείας. Παράκληση της Επιτροπής ήταν όπως της αποσταλούν οι απόψεις της Γενικής Διευθύντριας κατά πόσο η προτιθέμενη απασχόληση του Αιτητή από την Argus Management Ltd, συγκρούεται ή έχει σχέση με τα καθήκοντα και αρμοδιότητες, περιλαμβανομένης της άσκησης πολιτικής, που ασκούσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός.

Η Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας, πληροφόρησε την Επιτροπή ότι η απασχόληση του κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα ως μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Argus Management Ltd, δεν φαίνεται να συγκρούεται με τα καθήκοντα που ασκούσε κατά τη διάρκεια που κατείχε τη θέση του Υπουργού. Η αίτηση εγκρίθηκε υπό τον όρο ότι η έγκριση παύει να ισχύει σε περίπτωση που κατά τα επόμενα 2 χρόνια από την αποχώρηση του Αιτητή από τη θέση του Υπουργού Υγείας η υπό αναφορά εταιρεία προβεί σε οιανδήποτε συναλλαγή με το Υπουργείο Υγείας.

Δειτε Επισης

Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία