Παραδοχή της αποτυχίας του επιχειρησιακού πλάνου-Αυστηρές οδηγίες Προέδρου για την νέα εκδήλωση

Η αποκλιμάκωση της κρίσης που διέρχεται ο τόπος αποτελεί νούμερο ένα στόχο της Κυβέρνησης, στη σκιά της βίας και της έντασης που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προσπάθησε να κρύψει την ντροπή που αισθάνθηκε μετά τα γεγονότα το βράδυ της Παρασκευής και ήταν ιδιαίτερα έντονος πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Κατά την σύσκεψη αναγνωρίστηκε η επιχειρησιακή αποτυχία στη Λεμεσό και δόθηκαν αυστηρές οδηγίες στην Αστυνομία για πιο ορθή διαχείριση της εκδήλωσης που διοργανώνεται απόψε στην πόλη, καθώς στόχος είναι να αποτραπεί η δημιουργία νέων εντάσεων. Ο Πρόεδρος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους επικεφαλής της Δύναμης που ήταν παρόντες να φροντίσουν ώστε να γίνουν πιο σωστές ρυθμίσεις, ώστε να μην επαναληφθούν τα ντροπιαστικά φαινόμενα της Παρασκευής.

Το κράτος δεν φαίνεται να μπορεί να απαγορεύσει τις συναθροίσεις αυτές, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τύχουν της ορθής διαχείρισης, μιας και πλέον αναμένεται να γίνουν τουλάχιστον άλλες δύο, πέραν της αποψινής. Με τα γεγονότα να αποδεικνύουν την αποτυχία στις προηγούμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί η επιστροφή στην ηρεμία.

Εκτίμηση είναι πως το ζήτημα έχει πλέον ξεφύγει από το στενό πλαίσιο του Μεταναστευτικού και έχει εξελιχθεί σε μια πιο γενικευμένη κρίση, στην οποία παρεισφρέουν κι άλλες πολιτικές ατζέντες, ενώ υπάρχουν πρόσωπα που επί σκοπού προκαλούν επεισόδια.

Προς το παρόν, πάντως, δεν φαίνεται να τίθεται ζήτημα παραίτησης ή παύσης των προσώπων που είχαν την ευθύνη σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς προτεραιότητα είναι να υπάρξει σωστή αστυνόμευση, να αποφευχθούν αντίποινα και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση κι όχι να συνεχίσει να τροφοδοτείται ο κύκλος των εντάσεων.

Η Κυβέρνηση θα παρακολουθεί από πολύ κοντά και την αποψινή εκδήλωση, όπως και αυτές που είναι προγραμματισμένες για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τονίζοντας την ανάγκη να αποφευχθούν νέα προβληματικά φαινόμενα και να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας.

Μιλώντας κατά την έναρξη της σύσκεψης, στην παρουσία των ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα έντονος λέγοντας ότι αισθάνεται ντροπή για τα χθεσινά επεισόδια και υποδεικνύοντας ότι ντροπή θα πρέπει να νοιώθουν και όσοι ήταν υπεύθυνοι. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι το θέμα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το Μεταναστευτικό, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι το Μεταναστευτικό το πρόβλημα και ξέρουμε πολύ καλά ποιοι εμπλέκονται σε αυτά τα πράγματα».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπτιώτης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης και η ηγεσία της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε δηλώσεις πριν από τη σύσκεψη και παραδέχθηκε πως "δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να λεχθούν, πέρα, από τις ντροπιαστικές εικόνες που είδαμε". Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι τα επεισόδια που σημειώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. "Αν όλοι αυτοί που εμπλέκονταν αγαπούσαν ή ενδιαφέρονταν για την πατρίδα μας δεν θα προέβαιναν σε τέτοιου είδους ενέργειες, που πρώτα και πάνω απ’ όλα προσβάλλουν τη χώρα μας", ανέφερε.

Επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτούς τους έξι μήνες στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, με μείωση αυτών που έρχονται, περισσότερες επιστροφές από αυτούς που φτάνουν στη χώρα , εξέταση 80% περισσότερων αιτήσεων, σημείωσε ότι για το μεταναστευτικό "έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό. Μπορώ να δηλώσω σήμερα, γνωρίζοντας τη σημασία της κάθε λέξης που αναφέρω, ότι θα αντιμετωπίσουμε το Μεταναστευτικό", υπογράμμισε.

"Άρα δεν έχει καμία σχέση αυτά που είδαμε χθες το βράδυ με το Μεταναστευτικό και δεν πρέπει να συγχύζουμε τα δύο θέματα. Είναι θέμα δημόσιας τάξης", τόνισε. Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση θα στηρίξει τα άτομα των οποίων καταστράφηκε η περιουσία, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί συμπαραστάτης, αλλά την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι υπάρχει σχετική πρόνοια στον νόμο, για όσους καταδικαστούν. "Αυτοί που ευθύνονται και έχουν συλληφθεί, εάν και εφόσον αποδειχτεί ότι ευθύνονται, θα πρέπει να επωμιστούν και το οικονομικό κόστος των ενεργειών τους", σημείωσε.

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
Βλέπουν νέες ευκαιρίες για την Κύπρο τα κόμματα της συμπολίτευσης-Η πρώτη ανάγνωση της συνάντησης Χριστοδουλίδη και Μπάιτεν
Ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και στήριξη στη ΔΔΟ εξέφρασε ο Μπάιτεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Επανέφερε την θέση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Αβέρωφ, μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν
Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Ανησυχία στην Τουρκία για τη συνάντηση ΠτΔ και Μπάιτεν-«Θα επηρεάσει όχι μόνο το Κυπριακό αλλά και τις περιφερειακές ισορροπίες»
ΒΙΝΤΕΟ: Την στήριξη των ΗΠΑ για το Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος-«Προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος η Κύπρος»
Στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ
Κουνάει το δάκτυλο στην Τουρκία έκθεση της Ε.Ε-Καταπέλτης για στάση σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και μετανάστευση
Υπόθεση μαγείας και εντοπισμός κοκάλων αλεπούς και νεκροκεφαλής με φίδια-«Πιστεύω στην Θεά του Θανάτου»