Ν. Χριστοδουλίδης: Εντατικοποιούμε κάθε προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου

O μόνος δρόμος που υπάρχει για εμάς είναι ο δρόμος της προόδου, της συνεργασίας και της ειρήνης, ο δρόμος της εντατικοποίησης κάθε προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο μνημόσυνο του ήρωα τομεάρχη της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Παρίδη που τελέστηκε σήμερα στην Βάβλα. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε στον επιμνημόσυνο λόγο του πως "για 49 χρόνια, οι τραγικές συνέπειες της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής παραμένουν αναλλοίωτες: Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού αποτελούν τα αδιάσειστα τεκμήρια της συνεχιζόμενης διεθνούς παρανομίας  εις βάρος της Κύπρου", ανέφερε.

Σημείωσε πως "δεν μπορεί να είναι αυτή η μοίρα μας. Δεν είναι για μια τέτοια πατρίδα που θυσιάστηκε ο Μιχαλάκης Παρίδης. Η ιστορική μας ευθύνη δεν είναι τίποτα άλλο από το να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια στον τόπο μας και με αυτό τον τρόπο να διασφαλίσουμε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού σε τούτο τον τόπο".

"Στο κρίσιμο διάστημα που διερχόμαστε, επικεντρωνόμαστε στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να επιτύχουμε τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας, προκειμένου να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, και να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και προοπτικής για το μέλλον", πρόσθεσε.

Τόνισε πως "από την πρώτη ημέρα έχω επισημάνει ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει για εμάς είναι ο δρόμος της προόδου, της συνεργασίας και της ειρήνης, ο δρόμος της εντατικοποίησης κάθε προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για την επίτευξη της πολυπόθητης απελευθέρωσης, της επιδιωκόμενης λύσης, της επανένωσης του τόπου μας. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, με στόχο το αμοιβαίο όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους".

Εργαζόμαστε, είπε, "για να πετύχουμε εξελίξεις που θα μετατρέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου σε πολίτες πρώτης κατηγορίας και όχι δεύτερης, όπως είναι σήμερα, εφόσον τόσα χρόνια μετά εξακολουθούμε να στερούμαστε βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών στην ίδια μας την πατρίδα. Και είναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που θεωρώ ότι τόσο η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όπως και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, είναι καθοριστικής, κομβικής σημασίας για την προσπάθεια και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών".

Έστειλε το μήνυμα "ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τα τραγικά απότοκά της. Εργαζόμαστε εντατικά και μεθοδικά για μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, που επιτέλους θα καθιστά την Κύπρο ένα κανονικό και λειτουργικό κράτος. Ένα κράτος που να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες του να ζουν σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας, αμοιβαίου σεβασμού και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, χωρίς εξαιρέσεις", επεσήμανε.

Σημείωσε πως "η διαίρεση της πατρίδας μας ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής είναι μια τεράστια ανωμαλία στην καρδιά της Ευρώπης και δεν μπορεί να αποτελεί σε καμιά απολύτως περίπτωση το μέλλον της πατρίδας μας".

Τόνισε πως "για να πετύχουμε όλα αυτά οραματιζόμαστε, για να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες που, ναι, θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, η ύπαρξη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου είναι απόλυτη προϋπόθεση. Και ναι, θέλω να εκφράσω την απόλυτή μου ικανοποίηση για τη συζήτηση και τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου, να χαιρετίσω τις τοποθετήσεις που έγιναν που, ανάμεσα σε άλλα, στέλνουν μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό, αλλά ιδιαίτερα στο εξωτερικό σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό".

Αναφερόμενος στον ήρωα ο Πρόεδρος είπε πως "ο Παρίδης στον θρυλικό εκείνο αγώνα, αποδείχτηκε μία από τις πιο κορυφαίες προσωπικότητες, αφού διακρινόταν για τη φλογερή πίστη του στον Χριστό και τη Μητέρα Πατρίδα, την πανίσχυρη και συναρπαστική προσωπικότητα, τον πατριωτισμό, την ανδρεία,  την ευφυΐα, την ευρηματικότητα  και κατά τη διάρκεια του αγώνα, τα ηγετικά του προσόντα".

Ο Κοινοτάρχης Βάβλας Γεώργιος Παττίχης καλωσόρισε στην κοινότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε πως "είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται τουλάχιστον επίσημα την κοινότητα μας".

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παττίχης ανέφερε πως "η εδώ παρουσία σας πιστεύω ότι εκφράζει την εκτίμηση για τον ηρωικό θάνατο ενός αγωνιστού της ΕΟΚΑ."

Ο κ. Παττίχης σημείωσε πως θυμάται ως νεαρός μαθητής 11 χρονών τότε την αποφράδα  ημέρα που σκοτώθηκε ο Παρίδης, σημειώνοντας πως "νιώθαμε ένα μίσος για τον κατακτητή αλλά παράλληλα και μια περηφάνια γιατί ένας δικός μας αντιστάθηκε και έδωσε την ζωή του για τον αγώνα της ΕΟΚΑ".

Του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα. Μετά την κατάθεση στεφάνων εψάλη ο εθνικός ύμνος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στο περιφερειακό μουσείο του απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 χώρο θυσίας του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη στην Βάβλα.

Πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στο μνημόσυνο παρέστησαν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ο Έπαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, η οικογένεια του ήρωα, η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου, Βουλευτές των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, δήμαρχοι και κοινοτάρχες της επαρχίας Λάρνακας και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το μνημόσυνο οργάνωσαν η οικογένεια του ήρωα, ο σύλλογος Ένωσις Αναφωτίας, το Παρίδειο Δροσιάς Λάρνακας και τα Κοινοτικά Συμβούλια Αναφωτίας και Βάβλας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα ρίχνουν στους Ρώσους για τη πτώση του αεροσκάφους οι Αζέροι-Δεν τους επέτρεπαν να προσγειωθούν
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η τραγική ιστορία του Maurice Tillet-Η παραμόρφωση λόγω ασθένειας, η πάλη και οι φήμες για Shrek
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Στο μαύρο κουτί οι ελπίδες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας-«Λάθος να γίνονται εικασίες» διαμηνύει το Κρεμλίνο
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της Ταϊλάνδης