Φεϊζίογλου: Θα διευκολύνει και τους Ε/κ η λύση που προτείνουν

Ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα Μετίν Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε ότι η πολιτική που αποδέχονται «τδβκ» και Τουρκία για το νησί, η οποία περιλαμβάνει κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς, είναι μια πολιτική που θα διευκολύνει τη ζωή και των Ελληνοκυπρίων στη «νότια Κύπρο».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή στο Radyo Vatan, ο Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε πως αν οι Ε/κ εγκαταλείψουν τις «φαντασιώσεις και τα όνειρά τους να είναι ο ηγεμόνας του βορρά, αν εγκαταλείψουν την επιδίωξη για Ένωση που είναι χαραγμένη στο πολιτισμικό τους dna», όπως είπε, και δουν την πραγματικότητα (σημερινή κατάσταση), θα λάβουν κάθε είδους οικονομική και εμπορική στήριξη όχι από την Ελλάδα, που απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά από την Τουρκία, που απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα.

Είπε ακόμη ότι απλά με την προσθήκη μιας γραμμής στον αγωγό νερού που προέρχεται από την Τουρκία, «η νότια Κύπρος μπορεί επίσης να επωφεληθεί από το νερό» αλλά και ότι το έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ολόκληρο το νησί και η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να πουλήσει την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που παράγει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Υπενθυμίζοντας ότι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Τουρκίας είναι κλειστά για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε ότι η πραγματικότητα  επί του εδάφους δείχνει δύο ίσα κράτη. «Όταν το δεχτούν, όταν εγκαταλείψουν τις διεκδικήσεις και τα ιδανικά της Ένωσής τους, θα δουν ότι η ζωή τους θα γίνει ευκολότερη και φθηνότερη», είπε και ισχυρίστηκε πως «υπήρξε ήδη ειρήνη από το 1974 χάρη στην Τουρκία, υπάρχει ήδη ειρήνη και ζουν με ασφάλεια».

Δηλώνοντας τη σημασία του να καταστεί η «τδβκ» μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, είπε ότι το ψευδοκράτος είναι το «προπύργιο του τουρκικού έθνους» στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι αυτή τη στιγμή η πιο στρατηγικής σημασίας περιοχή στον κόσμο.

«Υπάρχει η τδβκ στην πιο στρατηγική περιοχή του κόσμου. Αν πούμε στο κέντρο του κόσμου, δεν θα ήταν υπερβολή να το πούμε αυτό, υπάρχει τουρκικό οχυρό. Με αυτήν την ένταξη, η Τουρκία και η τδβκ έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το έδαφος αυτό και να εξηγήσουν στις χώρες μέλη του ΟΤΚ ότι το τουρκικό προπύργιο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επίσης προς το συμφέρον τους», είπε.

«Το νόμιμο συμφέρον που μπορεί να προσφέρει το τουρκικό κράτος εδώ στο Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το διεθνές νόμιμο συμφέρον από κάθε άποψη είναι τόσο υψηλό. Έχουν έναν αδερφό εδώ... Είναι δυνατόν να καθιερωθεί μια τάξη όπου όλοι μπορούν να κερδίσουν», πρόσθεσε.

Ο Φεϊζίογλου είπε ακόμη η δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5» πρέπει να εξεταστεί μαζί με την έκκληση για αναγνώριση της «τδβκ».

«Ως Τουρκία, θα διασφαλίσουμε ότι η τδβκ έχει πλήρεις υποδομές, μια εξαιρετικά ισχυρή οικονομία και μια κοινωνία πρόνοιας, και δεν περιμένουμε τίποτα από εσάς, δεν σας χρειαζόμαστε, οι Τουρκοκύπριοι δεν σας χρειάζονται. Για να φέρεις την τδβκ και τον τουρκοκυπριακό λαό στην κορυφή, δεν έχει σημασία αν το αναγνωρίζεις ή όχι», είπε.

Αναφερόμενος τέλος στις επενδύσεις υποδομών και μεγάλων κατασκευών που έγιναν για την αύξηση του επιπέδου ευημερίας των Τουρκοκυπρίων, είπε ότι το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπρου είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του νησιού και ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια της περιοχής και ότι είναι το 5ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο σε σύγκριση με αυτά στην Τουρκία.

Δειτε Επισης

Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»
Ξεκαθαρίζει πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής ο Χαρτσιώτης-Συναντά Β. Γενικό Ελεγκτή
Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό