Ξεπέρασαν το 50% οι αιτήσεις για το «κτίΖΩ»-Βρέθηκαν οι χώροι ανέγερσης πολυκατοικιών

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η εφαρμογή του σχεδίου «κτίΖΩ», όσον αφορά στις ακατάλληλες πολυκατοικίες, που κρίθηκαν επικίνδυνες και πρέπει να κατεδαφιστούν, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε αναφέρει ενώπιον της Βουλής το Υπουργείο Εσωτερικών, οι αιτήσεις ξεπέρασαν το 50%, εκ των οποίων ελάχιστες αφορούν σε δικαιούχους που δεν θέλουν να συμμετάσχουν. Την ίδια ώρα, έχουν προχωρήσει οι σχεδιασμοί των αρμοδίων για να καθοριστούν οι χώροι που θα ανεγερθούν οι νέες πολυκατοικίες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών κλήθηκαν στη Βουλή, ώστε να ενημερώσουν τους βουλευτές της Επιτροπής Προσφύγων που βρίσκονται οι διαδικασίες και κατά πόσο έχουν λυθεί προβλήματα μείζονος σημασίας, με τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας να κάνει την αρχή, με μία σύντομη εισαγωγή για τις βασικές αρχές του σχεδίου. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Κούνδουρος, υπάρχει μονάδα εξυπηρέτησης των δικαιούχων, το τηλεφωνικό κέντρο, που είναι σε καθημερινή επαφή μαζί τους.

Ο κ. Κούνδουρος σημείωσε πως υπάρχει καθημερινή επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών και ο υπουργός λαμβάνει καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος, ενώ οι αποφάσεις έρχονται από τον ίδιο. Όσον αφορά στις 20 πολυκατοικίες, επεσήμανε πως στη Λευκωσία υπάρχουν 18 και στη Λεμεσό δύο και τόνισε πως έχει δημοσιοποιηθεί ένας κατάλογος των συντονιστών, που είναι οι μηχανικοί που θα είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα σε δικαιούχους, εργολάβους και Τμήματος Πολεοδομίας.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας υπογράμμισε πως έγιναν επαφές μέσω της ΕΤΕΚ με εργολάβους και όλα τα συναρμόδια τμήματα, που έχουν εμπλοκή στο πρόγραμμα και με ομάδες πληθυσμού. Όσον αφορά στη διαδικασία της κατεδάφισης, ο κ. Κούνδουρος σημείωσε πως έχει προκηρυχθεί προσφορά για κατεδάφιση της πρώτης ομάδας πολυκατοικιών που είναι στα Λατσιά και σύντομα θα ξεκινήσει η κατεδάφιση. «Την Παρασκευή θα έχουμε την πρώτη ομάδα δικαιούχων στο Τμήμα, για να έχουμε επαφή μαζί τους. Μιλούμε με τον καθένα ξεχωριστά για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν καθημερινά».

Αντιδρούν οι δικαιούχοι της κατηγορίας Γ’

Ο Κυριάκος Κούνδουρος εξήγησε πως υπάρχουν αντιδράσεις από τους δικαιούχους της Κατηγορίας Γ’, που αφορούν σε εκείνους που αγόρασαν διαμέρισμα από εκτοπισθέντα και δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν χορηγία από το κράτος. «Έχει γίνει αρκετή δουλειά σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο, για να καταγραφούν οι αξίες της ακίνητης περιουσίας. Έχουν καταγραφεί όσα έχουν βάλει υποθήκη σε κάθε περίπτωση, για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα».

Στο μεταξύ, έχει γίνει σχεδιασμός σε χωροταξική βάση, για τον κάθε κυβερνητικό οικισμό, πού θα τοποθετηθούν οι νέες πολυκατοικίες, ώστε να είναι έτοιμοι οι αρμόδιοι, με τη σύσταση των ομάδων που θα συμμετάσχουν, να υποδείξουν τους χώρους αυτούς. «Είμαστε σε συνεννόηση και με τα δημαρχία. Αυτό το έργο είναι υπεράνω και των λειτουργών και του υπουργού και του κράτους. Είναι υπεράνω του καθενός από εμάς και πρέπει να το λύσουμε».

Δέχθηκε 197 αιτήσεις η αρμόδια υπηρεσία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο που έχει στηθεί για παραλαβή αιτήσεων, έχει δεχθεί 197 αιτήσεις και από τις 43 πολυκατοικίες. Όπως εξηγήθηκε, όλες οι πολυκατοικίες συνολικά έχουν 375 διαμερίσματα και οι αιτήσεις είναι στο 52%. Από τις είκοσι άμεσα κατεδαφιστέες, είναι 183 διαμερίσματα και έχουν δείξει ενδιαφέρον 126 δικαιούχοι, εκ των οποίων οι οκτώ δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο. Από τις άλλες 23 πολυκατοικίες, οι αιτήσεις είναι 71 και επιδοτήθηκαν με ενοίκιο 84 άτομα.

Όσον αφορά στην εκκένωση των πολυκατοικιών, από τις πέντε στα Λατσιά εκκενώθηκαν οι τέσσερις και εκκρεμεί μόνο μία, που έμειναν δύο δικαιούχοι. «Εμείς έχουμε συμπεριλάβει και εκείνη την πολυκατοικία στη συμφωνία για κατεδάφιση. Από την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε συνεδρίες για καταχώρηση των προσφορών για κατεδάφιση. Είναι οι πρώτες που θα κατεδαφιστούν και θα έχουμε επαφές με τους δικαιούχους και θα τους δώσουμε κατάλογο».

Εκτός αυτών των πέντε, εκκενώθηκαν και οι πολυκατοικίες στο συνοικισμό Κόκκινες στο Στρόβολο, με τους αρμόδιους να ζητούν όπως εκκενωθούν κι άλλες για να προχωρήσει η διαδικασία της κατεδάφισης. «Προχωρούμε και με τις 23 πολυκατοικίες που δεν έχουν εκκενωθεί και θα πρέπει να διορθωθούν κάποιες βλάβες για να δώσουμε ασφάλειες για να κατεδαφιστούν. Προχωρά και ο σχεδιασμός, είχαμε συναντήσεις με εργολάβους, προχωρήσαμε και στη δημιουργία κάποιων πρότυπων εγγράφων, για να τα χρησιμοποιήσουν. Εμείς ως Πολεοδομία θα έχουμε εποπτικό ρόλο και του συντονιστή και της διαδικασίας και θα είμαστε εκεί για να βοηθούμε».

Την ίδια ώρα, στην Επιτροπή Προσφύγων αναφέρθηκε πως έχουν καθημερινή επαφή με τους δικαιούχους, ενώ σημειώθηκε πως το κράτος παρείχε βοήθεια και στη μετακόμιση των δικαιούχων. Όπως αναφέρθηκε, για τα άτομα που θα φιλοξενηθούν σε κάποιο σπίτι και δεν έχουν χώρο να βάλουν τα αντικείμενά τους, έγιναν διευθετήσεις για να μπουν σε κρατικές αποθήκες, ενώ σε άτομα που θα πάρουν τα αντικείμενά τους στο χώρο που θα μείνουν, δίνεται επίδομα 200 ευρώ.

«Έχουμε κάποιες περιπτώσεις που βρίσκονται στις πολυκατοικίες, που είναι με συμβολικό ενοίκιο και πληρώνουμε εμείς το ενοίκιο για εκείνους. Βρίσκουμε χώρο στέγασής τους. Έχουν διάφορα προβλήματα υγείας ή άλλα και δεν μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο και με απόφαση του εκάστοτε υπουργού, μπορούν να μείνουν εκεί».

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών, Μαργαρίτα Κυριάκου, ανέφερε πως έχει συσταθεί μία επιτροπή, που εντοπίζει τις περιπτώσεις δικαιούχων, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό της συνεισφοράς και αυτή η Επιτροπή έχει επαφή με τους δικαιούχους, για να αποκτήσει εικόνα της κατάστασης. «Με εισήγηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, θα δοθεί επιπλέον επιχορήγηση για μέρος της συνεισφοράς».

Εκτός αυτού, όπως εξήγησε η κα. Κυριάκου, υπάρχουν και περιπτώσεις δικαιούχων που ενώ δικαιούνται ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, καταβάλλουν αίτηση για διαμέρισμα τριών, κάτι που δεν προνοείται μέσα από το σχέδιο και πρέπει να εξεταστούν οι περιπτώσεις, ώστε να διαφανεί αν πρέπει να δοθεί κατ’ εξαίρεση έγκριση από τον υπουργό.,

«Υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις που μπορεί να μην τις εντοπίσαμε εμείς ή δεν θέλουν οι ίδιοι να μας το πουν, έρχονται μέσω του Δήμου και τις εξετάζουμε. Υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο στο τμήμα Πολεοδομίας, που μπορούν να καλέσουν οι δικαιούχοι, υπάρχουν κάποιοι που μαζί με την αίτηση καταθέτουν και μία επιστολή με τα δεδομένα τους και αξιολογούνται από την Επιτροπή».

Οι απαντήσεις του Τμήματος Πολεοδομίας

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Κούνδουρος ανέφερε πως σε όλες τις περιπτώσεις καταβάλλεται προσπάθεια να χτιστούν οι νέες πολυκατοικίες στον ίδιο χώρο, με λίγα μέτρα διαφορά. Ένα από τα κριτήρια που έχει τεθεί είναι ότι αν αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τουρκοκυπριακό τεμάχιο, θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χτιστούν εκεί οι νέες πολυκατοικίες. Ένα άλλο κριτήριο είναι ότι αν υπάρχει ελεύθερος χώρος στην περιοχή και είναι κατάλληλος, θα αξιοποιηθεί. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, στη συντριπτική πλειοψηφία θα χτιστούν στους ίδιους χώρους.

Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, σημείωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια για να μην χαθεί ούτε μία μέρα, ωστόσο αυτό επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στην πρωτοβουλία των ιδιοκτητών, για να συμφωνήσουν αν θα συμμετάσχουν στο σχέδιο και θα απευθυνθούν στους αρμόδιους για να ξεκινήσουν τη διαδικασία. «Εμείς λειτουργούμε ως προς το να τους βοηθήσουμε για να δουν τις επιλογές τους, να τους στηρίξουμε. Είμαστε σε επαφή μαζί τους για να τους παροτρύνουμε να συμμετάσχουν στο σχέδιο».

Αναφορικά με το κόστος ανέγερσης μίας πολυκατοικίας, εξηγήθηκε πως για να ξέρουν οι αρμόδιοι τα ακριβή κόστη, πρέπει να προχωρήσουν στην προκήρυξη προσφοράς, για να δουν αν αυτά που συνυπολόγισαν είναι κοντά σε αυτό που θα λάβουν, ενώ όσον αφορά στο ύψος του ενοικίου στη Λεμεσό, ο κ. Κούνδουρος σημείωσε πως είναι εξωφρενικά, ωστόσο με τα επιδόματα που δίνονται μπορούν να βρουν ένα χώρο για να διαμείνουν.

Φοβούνται για πλιάτσικο στα Λατσιά

Στην Επιτροπή παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς, ο οποίος σημείωσε πως ήταν ο πρώτος δήμος που ανέδειξε το πρόβλημα και αυτή τη στιγμή, μένουν μόνο δύο διαμερίσματα σε μία πολυκατοικία από τις πέντε, για να εκκενωθούν. Όπως εξήγησε, έχει δοθεί διορία μέχρι την Τετάρτη και αν δεν εκκενωθούν, θα προχωρήσουν σε επόμενο στάδιο, χωρίς να αποκλείεται και η εμπλοκή της Αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, εκφράστηκε φόβος για πλιάτσικο στις εκκενωθείσες πολυκατοικίες, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι έχουν πάρει μαζί τους τα αντικείμενα αξίας και που έχουν σημασία για εκείνους. «Έχουμε βάλει σημάνσεις ότι είναι επικίνδυνες οι πολυκατοικίες, έχουμε ενημερώσει την Αστυνομία και τον Αρχηγό ότι πρέπει να γίνονται περιπολίες αλλά δεν μπορεί να είναι εκεί συνεχώς η Αστυνομία».

Ο κ. Πιτταράς αναφέρθηκε και σε κάποιες ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι κάτοικοι, που έχουν εδώ και δύο μήνες φύγει από τα σπίτια τους. «Πρέπει να τρέξει το συντομότερο η διαδικασία και να γίνει μία ενημέρωση προς τον κόσμο. Ένα άλλο θέμα είναι εκείνο των ενοικίων στη Λεμεσό. Δεν βρίσκουν να ενοικιάσουν και εκείνα που βρίσκουν είναι πολύ ακριβά και αναγκάζονται να βγουν εκτός Λεμεσού, στα χωριά και πάλι είναι ακριβά».

Δειτε Επισης

Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκυρίακο-Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Πολύπλευρο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας-Αγκάθι το κόστος ζωής και οι χαμηλοί μισθοί
Μηνύματα κατά της μισαλλοδοξίας και του αντισημτισμού από την Ολομέλεια της Βουλής
Η πτώση της τιμής των πετρελαιοειδών μείωσε τον πληθωρισμό-Αυξήσεις σε ψωμί, πατάτες και λαχανικά
Πέρασε εν μέσω αντιδράσεων ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΟΑΥ-Πώς θα κατανεμηθούν τα 94 εκατομμύρια
Ανησυχία στα κατεχόμενα για την επιδημία της «γαλάζιας γλώσσας»-Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση
Θέματα στρατηγικής συνεργασίας και περιβαλλοντικές προκλήσεις συζήτησαν Παναγιώτου-Σκυλακάκης
Βελτιωμένη η κατάσταση με τον «Ιππόδαμο»-Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΟΑ Λάρνακας
Συζήτησαν για κινητά, κλιματιστικά και κανονισμούς σχολείων Μιχαηλίδου και ΠΣΕΜ
Διαβεβαιώσεις Παναγιώτου για τη δημογραφική ανάκαμψη-«Γίνονται βήματα και θα γίνουν πολύ περισσότερα»