Ρίχνει γέφυρα επικοινωνίας με τις συντεχνίες μετά τις αντιδράσεις η Κανάρη-«Θα συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις»

Κάλεσμα προς τις συντεχνίες για τις επόμενες συναντήσεις έκανε η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, όσον αφορά τις συσκέψεις που αφορούν τις λίστες αναμονής, ερωτηθείσα σχετικά με τους λόγους που δεν κλήθηκε η ΠΑΣΥΚΙ στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσε σε αρμόδιους φορείς.

Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κέντρο Νωτιομυελικών Κακώσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η κα Κανάρη απάντησε πως, «καλέσαμε χθες τους φορείς υγείας, μαζί με την ΟΣΑΚ για να γίνουν οι πρώτες προσπάθειες για το ζήτημα. Θα συνεχίσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις και με τις συντεχνίες. Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο και είναι ευπρόσδεκτοι στις επόμενες συναντήσεις».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η συντεχνία των γιατρών του δημοσίου, εμφανίστηκε ενοχλημένη που δεν προσκλήθηκαν στη σύσκεψη κ κάνουν λόγο για αποφάσεις που λαμβάνονται για εκείνους χωρίς να ερωτηθούν.

Στην ανακοίνωσή της Παγκύπρια Συνομοσπονδία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), μεταξύ άλλων καλεί τους αρμόδιους φορείς να σταματήσουν την συγκεκριμένη πρακτική προς αποφυγή των οποιοδήποτε δυσάρεστων εξελίξεων.

Συγκεκριμένα η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει «πρωτίστως καταγράφουμε το γεγονός ότι η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι δεν έτυχε καμίας πρόσκλησης αλλά και ενημέρωσης για τη συζήτηση που έγινε και αφορά το πιο πάνω θέμα και ως εκ τούτου τίποτα δεν μας δεσμεύει από αυτά που έχουν αποφασιστεί και ανακοινωθεί».

Σημειώνει δε πως «μας λυπεί αλλά ταυτόχρονα μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επιφανειακή προσέγγιση των θεμάτων Υγείας γενικά και των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων ειδικότερα, αφού με ιδιαίτερη ευκολία και σε πολύ λίγο χρόνο λαμβάνονται αποφάσεις σε σχέση με την εξάσκηση ποιοτικής και ασφαλούς ιατρικής. Για μια ακόμη φορά και το θέτουμε ως θέμα, τα δημόσια νοσηλευτήρια καλούνται να καλύψουν τα κενά της απουσίας του οποιουδήποτε σχεδιασμού στην εφαρμογή του γενικού συστήματος υγείας, κενά για τα οποία υπάρχουν ευθύνες. Μήπως ο Ο.Κ.Υπ.Υ. είναι ο μοναδικός πάροχος εντός του ΓΕΣΥ;».

Παράλληλα αναφέρει πως «επειδή τείνει να γίνει καθημερινότητα να αποφασίζουν για τους ιατρούς των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τους ίδιους τους ιατρούς καλούμαι τους αρμόδιους όπως σταματήσουν τη συγκεκριμένη πρακτική προς αποφυγή των οποιοδήποτε δυσάρεστων εξελίξεων».

«Ευελπιστούμε ότι ο Ο.Κ.Υπ.Υ. δεν έχει συνηγορήσει ως αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων/ παραινέσεων, (ως ο ίδιος έχει παραδεχθεί) κάτι το οποίο προηγήθηκε της επίτευξης συμφωνίας με τον ΟΑΥ για την τετράμηνη μεταβατική περίοδο!», καταλήγει η ΠΑΣΥΚΙ στην ανακοίνωση.

«Δεν είναι θέμα διαβουλεύσεων»

Ως απάντηση στην ανακοίνωση και στις αντιδράσεις των γιατρών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο Οργανισμός προσκλήθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη και πως μετέφεραν τις απόψεις τους.

Όπως εξήγησε ο κος Χαριλάου «υπάρχει μια συμφωνία, η οποία δεν απαγορεύει ή δεν δεσμεύει ποια ειδικότητα, πόσες φορές θα εργάζεται κατά το απογευματινό ωράριο. Η συμφωνία, έχει ένα πλαίσιο που αναφέρει ότι είναι σε εθελοντική βάση και αναφέρει και την αποζημίωση του κάθε επαγγελματία υγείας για την ιατρική πράξη στην οποία προχωρά. Πάντοτε είναι με την συνεννόηση των ειδικοτήτων και των γιατρών. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα».

Ερωτηθείς εάν έγιναν διαβουλεύσεις με τους γιατρούς των ειδικοτήτων ο κος Χαριλάου είπε πως οι διαβουλεύσεις θα αρχίσουν. «Δεν είναι θέμα διαβουλεύσεων, αλλά το ότι αυτό θα βοηθήσει και τα έσοδα του Οργανισμού και τα έσοδα των ίδιων των γιατρών», είπε.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν ένα εκ. ευρώ
Βγήκε μπροστά ο Λεμεσού Αθανάσιος-Απάντησε για το συλλείτουργο και εγκαίνια εκκλησίας Αγ. Νικολάου
Ν. Δαμιανού: Οι νομοθεσίες για τηλεπικοινωνίες χρειάζονται σημαντικούς πόρους
Αγορά μικρών λεωφορείων για ΑμεΑ από Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών
Τίμησε την Ανδριάνα Νικολάου και άλλες δύο γυναίκες σύμβολα ο Χρίστος Τσίγκης (pics)
Εγκρίθηκε από τη λεγόμενη «βουλή» ο «νόμος» για τα κριτήρια πώλησης ακίνητης περιουσίας σε αλλοδαπούς
Χάος στα κατεχόμενα-«Συλλήψεις» και εντάσεις στη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων (pics)
Στήριξη του αγώνα νοσηλευτών για επαρκή στελέχωση στον ΟΚΥπΥ από Συντεχνίες ΠΕΟ
Επανέρχονται οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ-Ζητούν άμεσες απαντήσεις για τη στελέχωση
Κλήση TfL σε κυπριακή Αρμοστεία για οφειλές τελών κυκλοφοριακής συμφόρησης