Κατηγοριοποιούνται τα παραπεμπτικά ασθενών-Φωνές από την ΠΑΣΥΚΙ για τις αποφάσεις

Σε κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς μέσα από σύστημα θα προχωρήσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ως ένα μέτρο στις προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων να μειωθούν οι λίστες αναμονής.

Πέραν από τη πρόθεση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να διευρύνει τις ώρες και τις μέρες λειτουργίας των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων για συγκεκριμένες ειδικότητες, όπου παρατηρούνται μεγάλες λίστες αναμονής, αλλά και την διεύρυνση του ρόλου των προσωπικών ιατρών με συνταγογράφηση φαρμάκων, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη ο ΟΑΥ δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε ένταξη κατηγοριοποίησης παραπεμπτικών σε κατεπείγοντα, επείγοντα και κανονικά περιστατικά.

Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κρατικό Χημείο, η κα Κανάρη ανέφερε πως, «ο ΟΑΥ δεσμεύτηκε όπως δώσει χρονοδιαγράμματα για το πότε θα μπορέσει να προχωρήσει σε ένταξη αυτής της κατηγοριοποίησης. Θεωρήθηκε ότι είναι μια καλή εισήγηση, αλλά θα μελετηθεί από τον ΟΑΥ πότε θα μπορέσει να εντάξει στο σύστημα τέτοια δεδομένα. Αυτά θεωρώ πως θα βοηθήσουν γιατί όταν πρόκειται για πολύ επείγοντα περιστατικά θα πρέπει και οι ειδικοί γιατροί να αφήσουν έναν περιθώριο στο πλαφόν τους για τέτοιου είδους περιστατικά για να μπορέσουν να εντάξουν αυτόν τον ασθενή μέσα σε 24 ώρες».

Σημείωσε επίσης πως, «ο ΟΚΥπΥ ήταν πρόθυμος εχθές να βάλει πρόσθετες ώρες και μέρες στο ήδη υφιστάμενο σύστημα των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων για ειδικούς γιατρούς, σε ειδικότητες που παρατηρούνται λίστες αναμονής όπως για παράδειγμα Αλλεργιολόγους, Ενδροκρινολόγους. Προτίθενται να επεκταθούν και σε άλλες ειδικότητες με ένταξη της Καρδιολογίας, και της Νεφολογία. Πιστεύουμε ότι έτσι οι λίστες αναμονής θα μειωθούν σε ένα ποσοστό».

Όσον αφορά τις διαφοροποιήσεις από τον ΟΑΥ η κα Κανάρη είπε πως αυτές θα παρατεθούν ενώπιον των αρμοδίων σε ενάμισι μήνα που θα συναντηθούν ξανά, για να δώσουμε τις λύσεις προς το κοινό.

Ερωτηθείσα για τους χρόνιους ασθενείς και εάν θα επηρεαστούν από αυτές τις διαφοροποιήσεις, η υπουργός Υγείας είπε πως «είναι που θα πρέπει να διευρυνθεί ο ρόλος τους προσωπικών ιατρών, ώστε να μπορούν σε χρόνιους ασθενείς, να συνταγογραφούν οι ίδιοι προς μείωση των λιστών αναμονής. Λίστες αναμονής υπάρχουν σε όλες τις χώρες και μάλιστα έχω ενημερωθεί για παράδειγμα στην Αγγλία υπάρχουν λίστες αναμονής τεσσάρων μηνών και μάλιστα σε περισσότερες ειδικότητες από αυτές που εμείς έχουμε ελλείψεις. Είναι αναμενόμενο μέσα από συστήματα υγείας να υπάρχουν λίστες αναμονής».

Παράλληλα ανέφερε ότι «υπάρχει μια κουλτούρα στην Κύπρο και οι ασθενείς πρέπει να περιορίσουν τα θέλω τους γιατί υπάρχουν επείγοντα περιστατικά, άμεσης ανταπόκρισης και τα θέλω τους θα πρέπει να περιμένουν. Για αυτό τον σκοπό υπάρχει και από την ΟΣΑΚ και από τον ΟΑΥ ένα πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται «ταξίδι του ασθενή» το οποίο θα εγκαινιαστεί τέλος του Οκτώβρη. Εκφράσαμε την θέλησή μας να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια ως Υπουργείο Υγείας, για να μεταφερθεί αυτή η κουλτούρα σε όλον τον κόσμο».

Σε ερώτηση εάν με αυτό τον τρόπο καταργείται η πρόληψη, η κα Κανάρη είπε πως «δεν θέλουμε να καταργήσουμε τα θέματα που αφορούν την πρόληψη. Όταν πρόκειται για πρόληψη δεν πρέπει να τυγχάνουν κατεπείγον. Η πρόληψη θα πρέπει να τυγχάνει διερεύνησης. Το θέμα που προκύπτει με τις λίστες αναμονής είναι ότι οι ασθενείς επιμένουν για να επισκεφθούν ένα συγκεκριμένο γιατρό. Είτε θα πρέπει να περιμένουν για να επισκεφθούν το συγκεκριμένο γιατρό, είτε θα πρέπει να πάνε σε άλλο».

Φωνές από τους γιατρούς του δημοσίου για τις αποφάσεις

Την ίδια ώρα, ενοχλημένοι που δεν προσκλήθηκαν στην χθεσινή ευρεία σύσκεψη παρουσιάζονται οι γιατροί του δημοσίου, οι οποίοι δεν ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για αποφάσεις που λαμβάνονται για εκείνους χωρίς να ερωτηθούν.

Στην ανακοίνωσή της Παγκύπρια Συνομοσπονδία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), μεταξύ άλλων καλεί τους αρμόδιους φορείς να σταματήσουν την συγκεκριμένη πρακτική προς αποφυγή των οποιοδήποτε δυσάρεστων εξελίξεων.

Συγκεκριμένα η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει «πρωτίστως καταγράφουμε το γεγονός ότι η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι δεν έτυχε καμίας πρόσκλησης αλλά και ενημέρωσης για τη συζήτηση που έγινε και αφορά το πιο πάνω θέμα και ως εκ τούτου τίποτα δεν μας δεσμεύει από αυτά που έχουν αποφασιστεί και ανακοινωθεί».

Σημειώνει δε πως «μας λυπεί αλλά ταυτόχρονα μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επιφανειακή προσέγγιση των θεμάτων Υγείας γενικά και των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων ειδικότερα, αφού με ιδιαίτερη ευκολία και σε πολύ λίγο χρόνο λαμβάνονται αποφάσεις σε σχέση με την εξάσκηση ποιοτικής και ασφαλούς ιατρικής. Για μια ακόμη φορά και το θέτουμε ως θέμα, τα δημόσια νοσηλευτήρια καλούνται να καλύψουν τα κενά της απουσίας του οποιουδήποτε σχεδιασμού στην εφαρμογή του γενικού συστήματος υγείας, κενά για τα οποία υπάρχουν ευθύνες. Μήπως ο Ο.Κ.Υπ.Υ. είναι ο μοναδικός πάροχος εντός του ΓΕΣΥ;».

Παράλληλα αναφέρει πως «επειδή τείνει να γίνει καθημερινότητα να αποφασίζουν για τους ιατρούς των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τους ίδιους τους ιατρούς καλούμαι τους αρμόδιους όπως σταματήσουν τη συγκεκριμένη πρακτική προς αποφυγή των οποιοδήποτε δυσάρεστων εξελίξεων».

«Ευελπιστούμε ότι ο Ο.Κ.Υπ.Υ. δεν έχει συνηγορήσει ως αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων/ παραινέσεων, (ως ο ίδιος έχει παραδεχθεί) κάτι το οποίο προηγήθηκε της επίτευξης συμφωνίας με τον ΟΑΥ για την τετράμηνη μεταβατική περίοδο!», καταλήγει η ΠΑΣΥΚΙ στην ανακοίνωση.

«Δεν είναι θέμα διαβουλεύσεων»

Ως απάντηση στην ανακοίνωση και στις αντιδράσεις των γιατρών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο Οργανισμός προσκλήθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη και πως μετέφεραν τις απόψεις τους.

Όπως εξήγησε ο κος Χαριλάου «υπάρχει μια συμφωνία, η οποία δεν απαγορεύει ή δεν δεσμεύει ποια ειδικότητα, πόσες φορές θα εργάζεται κατά το απογευματινό ωράριο. Η συμφωνία, έχει ένα πλαίσιο που αναφέρει ότι είναι σε εθελοντική βάση και αναφέρει και την αποζημίωση του κάθε επαγγελματία υγείας για την ιατρική πράξη στην οποία προχωρά. Πάντοτε είναι με την συνεννόηση των ειδικοτήτων και των γιατρών. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα».

Ερωτηθείς εάν έγιναν διαβουλεύσεις με τους γιατρούς των ειδικοτήτων ο κος Χαριλάου είπε πως οι διαβουλεύσεις θα αρχίσουν. «Δεν είναι θέμα διαβουλεύσεων, αλλά το ότι αυτό θα βοηθήσει και τα έσοδα του Οργανισμού και τα έσοδα των ίδιων των γιατρών», είπε.

Δειτε Επισης

Τη συνεχή στήριξη της Κυβέρνησης σε άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση εξέφρασε η Υφ. Πρόνοιας
Ξεκρέμαστοι οι υπόδικοι που αθωώνονται-Χωρίς μοχλό πίεσης και ευθύνης Κατηγορούσα Αρχή και Δικαστήρια
Πλαστικά τα οστά σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε-«Λυπηρό να τυγχάνουν εκμετάλλευσης τέτοια αμιγώς ανθρωπιστικά θέματα»
Δύσκολα κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ Υπ. Υγείας και ΟΚΥπΥ-Στοίχημα να μην επηρεαστούν οι υπηρεσίες υγείας
Κύπρος 2024... Ήθελε δύο ευρώ για λάδι, του έδωσε 20 και αυγά και της έδωσε τα χρήματα πίσω
Πιλοτική εφαρμογή σε 15 σχολεία προγράμματος συνεργασίας με καλλιτέχνες
Από τα μεσάνυχτα θα κάνει την εμφάνιση της η κακοκαιρία-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Άμυνα για παροχή βοήεθειας
BINTEO: Σε τέσσερα σημεία οι έρευνες εντοπισμού οστών αγνοουμένων-Αξιοποιείται η τεχνολογία GPR
Συννεφιασμένος ο καιρός-Αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες
Άρχισε η αφαίρεση 135 κυρτωμάτων από τους δρόμους-Ακολουθείται φόρμουλα αξιολόγησης για νέα αιτήματα