Ερντογάν: O Μενέντεζ έχει υιοθετήσει εχθρική προσέγγιση για την Τουρκία, είμαστε φίλοι με την Ελλάδα

Για το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών F-16, και την «εχθρική» όπως την χαρακτήρισε, προσέγγιση του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι σθεναρά αντίθετος στην πώλησή τους από τις ΗΠΑ στην Τουρκία υποστηρίζοντας πως συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας, μίλησε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συνδέονται με φιλία δεκαετιών, και πως η σχέση των δύο χωρών δεν είναι όπως την παρουσιάζει ο κ. Μενέντεζ.

«Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ καλά την Τουρκία. Και δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Είμαστε φίλοι με (την Ελλάδα) εδώ και πολλές δεκαετίες. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση για την Τουρκία και προσπαθεί να μας τραβήξει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του. Αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία, δεν πρέπει να συσχετίζεται ούτε με την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Πιστεύω ότι αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται, γιατί ενώ, κατά κύριο λόγο, ο Πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν είπε ότι αυτό το θέμα αφορά το Κογκρέσο, εμείς θα λέγαμε πάντα, ότι έχουμε το τουρκικό κοινοβούλιο», είπε.

«Εάν το κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση σχετικά με αυτήν την προσφορά, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», πρόσθεσε.

«Μόνο ο Πούτιν και ο Ζελένσκι ξέρουν πότε θα τερματιστεί ο πόλεμος»

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο Ερντογάν είπε πως δεν μπορούσε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό του πολέμου, εκτίμησε, ωστόσο ότι αυτός θα συνεχιστεί για πολύ καιρό.

«Είναι αδύνατο για μένα να σας δώσω μια ημερομηνία για το πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος ή πόσο θα διαρκέσει», είπε και πρόσθεσε: «Μόνο οι ηγέτες και των δύο πλευρών θα μπορούν να σας πουν».

Ερωτηθείς, ωστόσο, για τις συζητήσεις του με τον Πούτιν σχετικά με την πρόοδο του πολέμου, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η σύγκρουση αναμένεται να συνεχιστεί «για πολύ καιρό».

«Θα θέλαμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό. Και ο κ. Πούτιν τίθεται στην πραγματικότητα υπέρ του να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ρωσία είναι τόσο αξιόπιστη όσο και η Δύση.

«Δεν έχω κανένα λόγο να μην τους εμπιστευτώ. Στο βαθμό που η Δύση είναι αξιόπιστη, η Ρωσία είναι εξίσου αξιόπιστη. Τα τελευταία 50 χρόνια, περιμένουμε στο κατώφλι της ΕΕ. Και αυτή τη στιγμή, εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο εμπιστεύομαι τη Δύση», είπε.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί χωρισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν χρειαστεί, ο πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στις αποφάσεις που λαμβάνονται από την ΕΕ και θα χαιρετίσει κάθε θετικό βήμα προς τα εμπρός.

«Η Τουρκία παραμένει στο κατώφλι της ΕΕ τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Και ήμασταν πάντα αυτάρκεις. Ποτέ δεν βασιστήκαμε σε συνεισφορές ή υποστήριξη που λάβαμε από την ΕΕ, επομένως δεν είναι καν απαραίτητο για εμάς», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς επίσης γιατί δεν προσχώρησε στα μέλη της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε: «Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν τα μέλη της ΕΕ;»

Αφού επεσήμανε πως η Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν το καθένα τη δική τους αντίληψη για τον κόσμο, ο πρόεδρος περιέγραψε τη Ρωσία ως έναν από τους πιο στενούς γείτονες της Τουρκίας και είπε ότι και τα δύο έθνη έχουν κοινή ιστορία.

«Και παρομοίως, έτσι συνεχίζεται η τρέχουσα διαδικασία. Έχουμε ξεκινήσει τον διάδρομο σιτηρών της (Ουκρανίας). Συνολικά, 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εξάγονται στον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιώντας τη Μαύρη Θάλασσα. Και δεν το κάναμε αυτό απλώς και μόνο επειδή μας το ζήτησε η ΕΕ. Ήταν μια ανθρωπιστική υποχρέωση που αναλάβαμε», είπε.

Υπενθύμισε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε ότι θα στείλει ένα ακόμη εκατομμύριο τόνους σιτηρών σύντομα και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι η συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η τρέχουσα θέση της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι ήμασταν έτοιμοι να υποστηρίξουμε τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αλλά η Σουηδία υποτίθεται ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα κρατήσει τις υποσχέσεις της, γιατί στους δρόμους της Στοκχόλμης βλέπουμε ακόμα τρομοκράτες να περιφέρονται ελεύθερα», είπε.

Ο Τούρκος ηγέτης αναφερόταν σε υποστηρικτές των ομάδων PKK και FETO στη χώρα, τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές και έχει επανειλημμένα προτρέψει τη Στοκχόλμη να λάβει μέτρα εναντίον τους.

Τέλος, ερωτηθείς εάν βλέπει περισσότερα οφέλη στη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία ή με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν τόνισε ότι αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να γίνει σε έναν πολιτικό ηγέτη.

«Επειδή ο τρόπος με τον οποίο ασχολούμαι με την πολιτική, στο μέτρο του δυνατού, έχει να κάνει με τη δημιουργία επαφών με τα έθνη σε όλο τον κόσμο με βάση ένα σενάριο win-win. Όπως έχω καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ομοίως, θα έχω καλές σχέσεις με Ρωσία. Και θα συνεχίσουμε να έχουμε μια σχέση με τα κράτη μέλη της ΕΕ με βάση την ίδια προσέγγιση επίσης, win-win», είπε.

Πηγή: cnn

Δειτε Επισης

Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε δύο βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
Στις 9 Ιανουαρίου η κηδεία του Τζίμι Κάρτερ
Ο Ολεκσέι, το παιδί που επέζησε από το χτύπημα των Ρώσων στη Βίνιτσα, απέκτησε ξανά πρόσωπο
Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ο ΠΟΥ ζητά ακόμη από την Κίνα να μοιραστεί πληροφορίες
Συγγενής του Αζέρου Προέδρου Αλίγιεφ η DJ Mikaela που διοργάνωσε το πριβέ πάρτι με ναρκωτικά
Τους έκλεισε ραντεβού και άνοιξε την πόρτα πυροβολώντας-Γνωστοί στις Αρχές οι πρωταγωνιστές της απόπειρας
Γεραπετρίτης: Σκοπός της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος ΣΑ να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα ΟΗΕ
Πυροβολισμός εναντίον προσώπου στη Λεμεσό-Κάλεσε την Αστυνομία ο αδελφός του
Ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες το 2024-«Η κλιματική αλλαγή εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας»
Φαντάζονται δικαιοδοσία στο FIR Λευκωσίας στα κατεχόμενα-Συνεχίζουν να φωνάζουν για τα γαλλικά μαχητικά