Καζάνι που βράζει η Ορόκλινη, ζητούν νέο σχολείο εδώ και χρόνια-Πώς απαντά το ΥΠΑΝ

Με καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η κοινότητα της Ορόκλινης, η οποία αντιδρά με έντονο τρόπο στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, να προχωρήσει με την ανέγερση ενός περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή, που θα φιλοξενεί τους μαθητές της Ορόκλινης και των Λιβαδιών, παρά τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι τοπικές αρχές, με τους γονείς μάλιστα να δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέτρα. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας απαντά ότι πρέπει να δοθεί μία λύση στο θέμα και να προχωρήσει η ανέγερση του σχολείου.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναγείρει Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο σε γη που εμπίπτει στην κοινότητα Λιβαδιών, έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των κατοίκων της κοινότητας της Ορόκλινης, αφού ένα από τα πάγια αιτήματά τους είναι όπως χτιστεί δεύτερο Δημοτικό Σχολείο, για να εξυπηρετεί τα παιδιά της περιοχής.

«Το θέμα ξεκινά και τελειώνει στη μη δίκαιη αντιμετώπιση μίας ολόκληρης κοινότητας. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2007, που ζητείται δεύτερο σχολείο στην Ορόκλινη, λόγω υπερπληθυσμού και σήμερα, αντί 300 μαθητές που έπρεπε να έχει το σχολείο, με τις επεκτάσεις που έγιναν έχει 430 μαθητές. Από μόνο του το Υπουργείο Παιδείας διασύνδεσε την ανάγκη για το σχολείο στην Ορόκλινη, με την ανάγκη για σχολείο στην κοινότητα των Λιβαδιών και καθυστερεί αδικαιολόγητα το θέμα», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ορόκλινης, Ιωάννης Ιωάννου.

Ουσιαστικά, οι γονείς ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να εισακούσει τις ανάγκες τους και να ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αναγερθούν δύο Δημοτικά σχολεία και στις δύο κοινότητες, αφού όπως φαίνεται ο αυξανόμενος αριθμός μαθητών που φοιτούν στις δύο μονάδες, έχει προκαλέσει πρόβλημα υπερπληθυσμού, κάτι που έχει οδηγήσει, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Γονέων, τους αρμόδιους να μετατρέψουν τα εργαστήρια και τις αίθουσες κοινής χρήσης σε αίθουσες.

«Έχουμε 140 μαθητές περισσότερους στο σχολείο της Ορόκλινης και αν χτιστεί καινούργιο σχολείο, τότε θα το γεμίσουμε αμέσως. Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι δεν θα χτίσει στην Ορόκλινη, που έχει ένα Δημοτικό και ένα Νηπιαγωγείο και θα χτίσει ένα Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο στα Λιβάδια, όπου λειτουργούν δύο Νηπιαγωγεία, ένα Δημοτικό δύο κύκλων και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 500 μαθητές, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο».

Εκτός αυτού, ένας άλλος λόγος που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γονιών στην Ορόκλινη είναι και η επιλογή του χώρου, όπου αναμένεται να χτιστεί το νέο Δημοτικό Σχολείο, αφού οι ίδιοι αναφέρουν ότι το σημείο που επιλέχθηκε δεν είναι αρκετό, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Παιδείας να πρέπει να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις.

«Στην κοινότητα της Ορόκλινης υπάρχει χώρος, που είναι ένα χιλιόμετρο μακριά από την κοινότητα των Λιβαδιών και είναι περιουσία της Εκκλησίας και μπορεί να παραχωρηθεί με ανταλλαγή κρατικής γης, χωρίς να υπάρχει κόστος για το κράτος. Εντούτοις το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να δώσει λόγο για το λόγο που επέλεξε το συγκεκριμένο χώρο, συνεχίζει ετσιθελικά και μονομερώς τις διαδικασίες για να κτιστεί το σχολείο στα Λιβάδια».

Λαμβάνουν μέτρα οι γονείς

Στο μεταξύ, όπως φαίνεται, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και ήδη αποφασίστηκε το πρώτο μέτρο, από πλευράς γονιών, αφού στις 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μονόωρη αποχή από τα μαθήματα τα παιδιά, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι αν δεν εισακουστούν, ενδεχομένως να υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων, όπως μόνιμη αποχή από τα μαθήματα ή να κλείσουν κύριες οδικές αρτηρίες, ως μία μορφή διαμαρτυρίας. Πάντως, ένα από τα αιτήματά τους είναι να έχουν συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, για να θέσουν ενώπιον της όλα τα αιτήματά τους.

«Η κοινότητα είναι καζάνι που βράζει, υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις στην κοινότητα. Έχουμε αρκετές φωνές από τους γονείς. Έχουν τοποθετηθεί λυόμενες αίθουσες στο γήπεδο του σχολείου και έχουν αφαιρεθεί τα λάστιχα, για να γίνει χώρος παιχνιδιού, ενώ στο σχολείο δραστηριοποιούνται πενήντα δάσκαλοι. Υπάρχουν αποφάσεις για κλιμάκωση των μέτρων και δεν θα σταματήσουν οι διαδικασίες».

Οι εξηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας

Από πλευράς του, το Υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι ο χώρος που έχει επιλεχθεί για να ανεγερθεί το σχολείο, είναι επιλεγμένο από την Πολεοδομία και το τοπικό σχέδιο εδώ και χρόνια και είναι σε γη των Λιβαδιών, αλλά 600 μέτρα από τα σύνορα με την Ορόκλινη.

«Είναι ένα Περιφερειακό Δημοτικό και αφορά τρεις κοινότητες. Ο χώρος είναι καθορισμένος εδώ και χρόνια και δεν τους καθορίζουμε εμείς. Το σχολείο έπρεπε να είναι ήδη χτισμένο και να λειτουργεί και ο λόγος που δεν προχωρά είναι επειδή δεν αποδέχεται τα πλάνα η Ορόκλινη και αντιδρά. Προσπαθήσαμε να δούμε αν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημά τους και μας υπέδειξαν ένα χώρο δίπλα στη λίμνη της Ορόκλινης, που είναι σύνορα με τα Λιβάδια, αλλά γη Ορόκλινης», επεσήμανε ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Μαραγκός.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, παρά το γεγονός ότι αποδέχθηκε το χώρο και έπρεπε να γίνει απαλλοτρίωση, το Ταμείο Θήρας και το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, σε σύσκεψη που έγινε υπό τον τέως υπουργό Παιδείας, αφού ήταν κάθετοι ότι ο χώρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

«Στη συνέχεια, η Ορόκλινη έπρεπε να μας υποδείξει νέο χώρο, κάτι που έκανε και μας ενημέρωσε ότι τα Λιβάδια τον αποδέχονται. Όμως, τα Λιβάδια έστειλαν επιστολή και είπαν ότι δεν τον αποδέχονται και στη συνέχεια η Ορόκλινη υπέδειξε χώρο που το Υπουργικό Συμβούλιο είχε παραχωρήσει στο Δήμο Κυθρέας. Η απόφαση του προηγούμενου υπουργού ήταν ότι αν δεν αποφάσιζαν μέχρι το τέλος του 2022, θα έπαιρνε την απόφαση το Υπουργείο Παιδείας. Δεν αποφάσισαν μόνοι τους και το Υπουργείο Παιδείας άναψε πράσινο φως να χρησιμοποιηθεί ο χώρος που υπέδειξε η Πολεοδομία».

Στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχει συναντήσεις με το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Υπηρεσία Θήρας, ώστε να συζητήσουν ξανά το θέμα, ωστόσο οι διαδικασίες για ανέγερση του σχολείου πρέπει να προχωρήσουν. «Ήδη αποστείλαμε επιστολή στην Πολεοδομία, για να καθορίσει το οδικό δίκτυο και να προκηρυχθεί διαγωνισμός για μελετητές και αναμένουμε τώρα η υπουργός να δει τις δύο Υπηρεσίες, για να δούμε τι θα γίνει. Ο καθένας, χωρίς τεχνογνωσία και μελέτες, να θέλει να το κτίσει στον τόπο του, δημιουργεί προβλήματα».

Δειτε Επισης

Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Επίθεση 70 ατόμων εναντίον οικίας 73χρονου στη Λάρνακα-Έβαλαν φωτιά στην αυλή, έσπασαν τζάμια
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη