Ξανά στο τραπέζι το e-kalathi, ψάχνουν την φόρμουλα εφαρμογής-Διαφωνούν οι υπεραγορές

Με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα και τους καταναλωτές να βρίσκονται στα όριά τους, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής αναμένεται να τεθεί το νομοσχέδιο για το e-kalathi, το εργαλείο που θα δίνει στους καταναλωτές την ευκαιρία να γνωρίζουν τις τιμές των προϊόντων σε κάθε υπεραγορά και θα έχουν την επιλογή να επισκεφτούν το κατάστημα που θα τους κοστίσει λιγότερο.

Το καλοκαίρι αποδείχθηκε καυτό για την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, αφού μετά την απόφαση της Επιτροπής Εμπορίου να μην προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο για ψήφιση, οι αρμόδιοι είχαν επαφές με κόμματα, αλλά και εκπροσώπους των υπεραγορών, ώστε να γεφυρώσουν τις διαφορές και να βρεθεί η χρυσή τομή, που θα έδινε λύση στα προβλήματά τους.

«Αρχίζει η κατ’ άρθρον συζήτηση στη Βουλή και εμείς το καλοκαίρι είχαμε επαφές και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ελπίζουμε ότι δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα και εν τη σοφία της η Βουλή θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, για να υλοποιήσουμε το project», εξήγησε στον REPORTER ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης.

Το γεγονός ότι στην εφαρμογή που αναμένεται να υπάρχουν οι τιμές που επικρατούν στην αγορά, όσον αφορά στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, που είναι απαραίτητα για το κάθε νοικοκυριό, προκάλεσε δυσφορία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα στις υπεραγορές, αφού θεωρούν πως θα διαβάλουν τον ανταγωνισμό και είναι ένα εργαλείο ενάντια.

«Καμία σχέση με την πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο, επειδή λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα ακόμη εργαλείο για να λειτουργεί ακόμη καλύτερα. Το να υπάρχει διαφάνεια και σύγκριση τιμών, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να κάνουν τις επιλογές τους, που είναι ο στόχος μας. Η έρευνα που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, κατέδειξε τις διακυμάνσεις στις τιμές, που υπήρχαν στις υπεραγορές, για να μπορεί ο κάθε καταναλωτής να κάνει τις αγορές του».

Πάντως, από τις επαφές που είχε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διαφάνηκε ότι οι πλείστες πλευρές είναι θετικές στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες, για να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή. Σημειώνεται πως, σε περίπτωση που οδηγηθεί το νομοσχέδιο άμεσα ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση, το επόμενο βήμα για την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή είναι να προκηρύξει διαγωνισμό, ώστε να βρεθεί η ανάδοχη εταιρεία που θα επιλεγεί για να ετοιμάσει την εφαρμογή.

«Πρέπει να χτιστεί η εφαρμογή. Με την έγκριση της Βουλής, εμείς είμαστε έτοιμοι να βγούμε σε προσφορές και να υλοποιήσουμε το εργαλείο. Χρειάζεται ένα μήνα για τη διαδικασία της επιλογής της αναδόχου, ενώ μετά θα χρειαστούν και τέσσερις με πέντε μήνες για να ετοιμαστεί η εφαρμογή. Εξαρτάται πότε θα το ψηφίσει η Βουλή, εμείς πιστεύουμε ότι μέχρι την άνοιξη πρέπει να δημιουργηθεί η εφαρμογή».

«Θετικό μέτρο για το ΦΠΑ, βοήθησε οικογένειες»

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή θέλησε να ξεκαθαρίσει την εικόνα που δημιουργήθηκε, όσον αφορά στο μέτρο του μηδενικού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, με τον κ. Καραγιώργη να σημειώνει πως είναι ένα μέτρο που έχει βοηθήσει αρκετές οικογένειες και όχι μόνο.

«Καταγράψαμε τις τιμές πριν την εφαρμογή του μέτρου για μηδενικό ΦΠΑ σε προϊόντα και ως σημείο αναφοράς ήταν δύο μέρες πριν την εφαρμογή του και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου καταγράψαμε τα δεδομένα. Στο 75% των προϊόντων οι τιμές είναι στο ίδιο επίπεδο με τις τιμές πριν τις 3 Μαΐου. Αυτά είναι και τα δεδομένα που έχουμε, χωρίς να τυγχάνουν αμφισβήτησης. Είμαστε και σε συνεργασία με το Υπουργείο και παρατάθηκε, για ακόμη έξι μήνες, επειδή ήταν ένα θετικό μέτρο, που βοήθησε τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Επωφελήθηκαν πολύ».

Δειτε Επισης

«Καλύτερα μαζί, συν-δημιουργώντας το μέλλον»-Άρχισε η ευρωπαϊκή εβδομάδα ψυχικής υγείας
Επέστρεψαν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Στην τελική ευθεία η σχολική χρονιά-Πρεμιέρα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Στην ακίδα της Βουλής οι «θηρευτές» των λαθροθήρων-Πρόταση Νόμου για εξώδικο πέντε χιλιάδων ευρώ
Κοντά στη λύση για τη στελέχωση των ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ ΥΠΑΝ και εκπαιδευτικοί-Εν αναμονή τελικών θέσεων
Προανήγγειλε διυπουργική σύσκεψη για Εθνική Στρατηγική για ορεινές κοινότητες ο Ιωάννου
Αρχιεπίσκοπος: Χρέος της Εκκλησίας να διατηρήσει την πίστη και το αγωνιστικό φρόνημα στον λαό μας
Μ. Παναγιώτου: Η Κυβέρνηση εργάζεται για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Βάζει τέλος στις αντιδράσεις για την απόσυρση του AstraZeneca o Καραγιάννης-«Ένας θόρυβος για το τίποτα»