Την προσπάθεια για τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων στηρίζει η Κύπρος

Τη στήριξη της Κύπρου στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Επιτροπή για τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, διατύπωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη διατήρηση των δικαιωμάτων των αλιέων σε όλα τα ύδατα της Ένωσης.

Σε παρέμβασή του στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ ο κ. Γρηγορίου επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνουν αποδεχτές οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες από τρίτες χώρες, υπενθυμίζοντας τις συνεχείς παράνομες τουρκικές αλιευτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, στα θέματα αλιείας, το Συμβούλιο συζήτησε οι ετήσιες διαβουλεύσεις για τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τα παράκτια κράτη βορείου Ατλαντικού.

Σχετικά  με τα θέματα γεωργίας, οι Υπουργοί συζήτησαν τις γεωργικές πτυχές της οδηγίας για την υγεία του εδάφους καθώς και τα θέματα που συνδέονται με το εμπόριο και το μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Γρηγορίου τόνισε τη σημασία της προστασίας των εδαφών, σημειώνοντας ότι αποτελεί σημαντική πρόκληση, ο στόχος να καταστούν όλα τα εδάφη της ΕΕ υγιή μέχρι και το 2050. Επεσήμανε ότι, για την επίτευξη του στόχου αυτού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές δυσκολίες και οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών. 

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο γεωργικών προϊόντων, ο κ. Γρηγορίου υποστήριξε τη διασφάλιση απρόσκοπτου, δίκαιου και βάσει κανόνων, διεθνούς εμπορίου τροφίμων. Επεσήμανε τη σημασία της ΕΕ ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σημειώνοντας την ανάγκη στήριξης της επισιτιστικής ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Τόνισε επίσης, τη σημασία στήριξης των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης αλλά και των αυστηρών προτύπων της ΕΕ στις συμφωνίες με τρίτες χώρες. Επανέλαβε επίσης, την αλληλεγγύη της Κύπρου στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ θα πρέπει να προωθείται συλλογικά.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της συζήτησης για το μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, ο Γενικός Διευθυντής υποστήριξε τον στόχο της Ισπανικής Προεδρίας για εκπόνηση Συμπερασμάτων Συμβουλίου, που θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για τη διαμόρφωση του μέλλοντος των αγροτικών περιοχών της ΕΕ. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης στοχευμένων μέτρων παράλληλα με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, που θα αξιοποιούν τις συνέργειες μεταξύ των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ και πέραν της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Σημείωσε δε ότι η Κύπρος προχωρεί σε μέτρα, μέσω συγκεκριμένης Εθνικής Στρατηγικής ανάπτυξης, για τις ορεινές κοινότητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Θα ξαναχορέψουμε»-To τατουάζ της 21χρονης Mia που απήχθη από τη Χαμάς στο φεστιβάλ
Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Απίστευτο περιστατικό στην Ελλάδα-Πήγε για λιποαναρρόφηση και έφυγε με παραμορφωμένες γάμπες
Σφοδρές μάχες την νότια Γάζας, φόβοι για τους αμάχους κοντά στη Χαν Γιουνίς
Σε επ’ αόριστον αποχή από υπερωρίες οι ταχυδρομικοί διανομείς της «Ισότητας»
Οδηγοί που έτρεχαν, μεθυσμένοι και με το κινητό στο χέρι-500 καταγγελίες από την Αστυνομία
Σε εγρήγορση η ΚΔ για μέτρα ασφαλείας ενόψει εορτών-Περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους υψηλού κινδύνου
«Η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί υπενθύμιση ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Πήγαινε σε καταστήματα και έφευγε χωρίς να πληρώσει-Συνελήφθη 41χρονος
Συνελήφθη ο δράστης που τραυμάτισε τον αστυνομικό στα επεισόδια στου Ρέντη