Την προσπάθεια για τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων στηρίζει η Κύπρος

Τη στήριξη της Κύπρου στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Επιτροπή για τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, διατύπωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη διατήρηση των δικαιωμάτων των αλιέων σε όλα τα ύδατα της Ένωσης.

Σε παρέμβασή του στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ ο κ. Γρηγορίου επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνουν αποδεχτές οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες από τρίτες χώρες, υπενθυμίζοντας τις συνεχείς παράνομες τουρκικές αλιευτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, στα θέματα αλιείας, το Συμβούλιο συζήτησε οι ετήσιες διαβουλεύσεις για τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τα παράκτια κράτη βορείου Ατλαντικού.

Σχετικά  με τα θέματα γεωργίας, οι Υπουργοί συζήτησαν τις γεωργικές πτυχές της οδηγίας για την υγεία του εδάφους καθώς και τα θέματα που συνδέονται με το εμπόριο και το μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Γρηγορίου τόνισε τη σημασία της προστασίας των εδαφών, σημειώνοντας ότι αποτελεί σημαντική πρόκληση, ο στόχος να καταστούν όλα τα εδάφη της ΕΕ υγιή μέχρι και το 2050. Επεσήμανε ότι, για την επίτευξη του στόχου αυτού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές δυσκολίες και οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών. 

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο γεωργικών προϊόντων, ο κ. Γρηγορίου υποστήριξε τη διασφάλιση απρόσκοπτου, δίκαιου και βάσει κανόνων, διεθνούς εμπορίου τροφίμων. Επεσήμανε τη σημασία της ΕΕ ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σημειώνοντας την ανάγκη στήριξης της επισιτιστικής ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Τόνισε επίσης, τη σημασία στήριξης των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης αλλά και των αυστηρών προτύπων της ΕΕ στις συμφωνίες με τρίτες χώρες. Επανέλαβε επίσης, την αλληλεγγύη της Κύπρου στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ θα πρέπει να προωθείται συλλογικά.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της συζήτησης για το μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, ο Γενικός Διευθυντής υποστήριξε τον στόχο της Ισπανικής Προεδρίας για εκπόνηση Συμπερασμάτων Συμβουλίου, που θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για τη διαμόρφωση του μέλλοντος των αγροτικών περιοχών της ΕΕ. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης στοχευμένων μέτρων παράλληλα με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, που θα αξιοποιούν τις συνέργειες μεταξύ των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ και πέραν της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Σημείωσε δε ότι η Κύπρος προχωρεί σε μέτρα, μέσω συγκεκριμένης Εθνικής Στρατηγικής ανάπτυξης, για τις ορεινές κοινότητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βρήκε καταφύγιο στα ύψη ο υδράργυρος-Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ψηλές θερμοκρασίες
Μήνυμα συνέχειας στον αγώνα για εξακρίβωση τύχης αγνοουμένων από εκδήλωση στον Κόρνο
Διακοπή όλων των υπαίθριων βαριών και μέτριων εργασιών λόγω πορτοκαλί προειδοποίησης
«Φτάνει, Yeter, Enough»-Το βίντεο της Κυβέρνησης με το οποίο ζητά τερματισμό της κατοχής
Έξι μηνών ο νεαρότερος αγνοούμενος, 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί-Το δράμα της Κύπρου σε αριθμούς
Καμίνι η Κύπρος, αγγίζει τους 43 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Γεννήθηκε 20 Ιουλίου 1974, λίγες ώρες πριν την εισβολή… «Δεν ξέρω πώς είναι να έχεις μάμμα και παπά»
Άγνωστο πότε θα αποκατασταθούν πλήρως οι υπηρεσίες-Τι προκάλεσε το παγκόσμιο black out στη Microsoft
Αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής και ΠΟΠ για χαλλούμι ξεχωρίζει ως επιτεύγματα πενταετίας η ΕΕ
«No Man’s Land»: Tραγούδι για τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο από τους καλλιτέχνες Teknik και Theo Lucas