Εκδήλωση για θέματα ψυχικής υγείας στην εργασία πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα

Ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για τα θέματα της ψυχικής υγείας και τις συνέπειες που προκαλεί στην καθημερινότητα των εργαζομένων, αλλά και στο κόστος που προκύπτει από τη μη ανάληψη δράσης, διοργάνωσαν το Σάββατο16 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Λάρνακας και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωση του Κέντρου αναφέρεται ότι σε ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, ανάφερε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν περίπου 84 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδόν ένας στους δύο νέους Ευρωπαίους αναφέρει ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες περίθαλψης όσον αφορά την ψυχική υγεία».

Πρόσθεσε ότι «το ποσοστό των νέων που αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε αρκετές χώρες της Ένωσης υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημειώνοντας ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων, δεσμεύεται για συνεχή έλεγχο των πολιτικών ψυχικής υγείας, προώθηση όλων των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων και ουσιαστική στήριξη στον αγώνα για ευαισθητοποίηση».

Η εκδήλωση, τελούσε υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, ως ο κύριος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων για το 2023, στο οποίο εντάχθηκαν με πρωτοβουλία του ιδίου, αναφορές για τη ψυχική υγεία.

Στο δικό του χαιρετισμό ο κ. Φουρλάς αναφέρθηκε «σε ένα σημαντικό θέμα που συνεχίζει ακόνη να έχει επιπτώσεις στην κυπριακή κοινωνία, δηλαδή την ψυχική υγεία όσων έζησαν την εισβολή και τις επιπτώσεις στη ζωή τόσο των ιδίων τα χρόνια που ακολούθησαν, όσων και του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η ευρωβουλευτής Maria Walsh από την Ιρλανδία η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση «έχει ασχοληθεί εκτενώς και έχει αναδείξει τη σημαντικότητα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν την ψυχική υγεία, τα οποία αποτελούν και μεγάλο πλήγμα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη γενικότερα».

Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στη «στρατηγική της  Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την εξομοίωση της ψυχικής υγείας με τη σωματική υγεία, καθώς και για την ενωσιακή χρηματοδότηση ύψους 1,23 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας σε ομιλία του ανέφερε πως «τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει κάθε πτυχή της εργασιακής, της κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής λόγω της οικονομική κρίσης και στη συνέχεια της πανδημίας. Καλούμαστε να «ανοίξουμε τα μάτια μας» σε ένα σοβαρό ζήτημα, αφού η ψυχική υγεία δεν είναι αποκλειστικά ατομικό, αλλά ένα ευρύτερα κοινωνικό ζήτημα» είπε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «χρειάζεται να επενδύσουμε σε μια ευρύτερη κουλτούρα ενσυναίσθησης, να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές, για τη θωράκιση της σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση σεμιναρίων διαχείρισης άγχους, η πρόσβαση σε εξειδικευμένους συμβούλους και άλλα».

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς ανέφερε από την πλευρά του ότι «συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια παιδιά και έφηβοι στον κόσμο, επηρεάστηκαν ψυχολογικά από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και ενώ έχουμε μετρήσιμες ενδείξεις για τις οικονομικές επιπτώσεις, δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ποτέ για τις ψυχό-οικονομικές. Ανέφερε ακόμα ότι στις ηλικίες 15-25 χρονών, διπλασιάστηκαν τα προβλήματα ψυχικής υγείας, μετατρέποντας πλέον τους νέους σε μια νέα ευπαθή ομάδα».

Ο κ. Φελλάς αναφέρθηκε επίσης «στη σημαντικότητα υποστηρικτικών προγραμμάτων για να μπορέσουμε επιτέλους να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat