Προς θεσμοθέτηση το «δικαίωμα στη λήθη» για πρώην καρκινοπαθείς

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε σήμερα πρόταση νόμου με την οποία εισάγονται ρυθμίσεις, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην λαμβάνουν υπόψη το ιατρικό ιστορικό καρκίνου, σε περίπτωση που έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη διάγνωση και εφόσον επήλθε πλήρης θεραπεία.

Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, Μαρίνα Νικολάου και Γιώργος Λουκαΐδης.

Όπως σημειώθηκε στην Επιτροπή από τους εισηγητές, πρώην καρκινοπαθείς που αποθεραπεύτηκε είχαν πρόβλημα στη σύναψη δανείων και ασφαλειών ζωής λόγω του ιστορικού τους, ενώ αναφέρθηκε ότι σε άλλες χώρες το διάστημα που πρέπει να περάσει μετά την αρχική διάγνωση, ώστε να μη λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό, είναι μικρότερο από τα δέκα έτη.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το Υπουργείο συμφωνεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, σημειώνοντας ότι από πρώτη Ιανουαρίου 2023 υπήρξε σχετική συμφωνία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και Europa Donna, ωστόσο αυτό που μένει είναι να θεσμοθετηθεί.

Από την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου αναφέρθηκε ότι πλέον σήμερα οι θεραπείες του καρκίνου είναι πολύ πιο αποτελεσματικές και πολλοί ασθενείς αποθεραπεύονται. Θα πρέπει όπως είπε, να αφαιρεθούν τα εμπόδια στην ομαλή επανένταξη των καρκινοπαθών στην κοινωνία και δήλωσε υπέρ του νομοσχεδίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Ανδρέας Αθανασιάδης ανέφερε ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη νομική κατοχύρωση του «δικαιώματος στη λήθη». Αντίθετα όπως είπε, πριν από ένα χρόνο η σχετική πρόταση που συζήτησαν στο Υπουργείο Υγείας έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τις εταιρείες μέλη τους, με ημερομηνία έναρξης την 1.1.2023. Σημείωσε ωστόσο ότι βλέποντας την πρόταση νόμου υπάρχει ανησυχία μήπως δημιουργήσει διακρίσεις σε σχέση με άλλους ασθενείς. Δήλωσε ετοιμότητα να συζητήσουν το θέμα και να καταλήξουν σε κάτι που να είναι νομικά και ηθικά σωστό.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, καθώς και άλλοι σύνδεσμοι για τον καρκίνο, εξέφρασαν τη συμφωνία τους με την πρόταση νόμου.

Εκ μέρους της Europa Donna, η οποία πρωτοστάτησε στο δικαίωμα στη λήθη, αναφέρθηκε ότι αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να κατοχυρωθεί και νομικά, μετά τη συμφωνία που υπήρξε με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ανέφερε ακόμα ότι είναι κάποιοι καρκίνοι που έχουν άριστη πρόγνωση και θα πρέπει να υπολογίζονται λιγότερα χρόνια για αυτό το δικαίωμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έξι στους δέκα Κύπριους επηρεάζονται αρνητικά από την κοινωνική σύγκριση στα ΜΚΔ
Αυξήθηκαν οι συνοδοί παιδιών στη Μέση Εκπαίδευση, ξεπέρασαν τους 350
«Δασκάλες έκαναν γυμναστική στα παιδιά με τακούνι»-Ένταση στην Επ. Παιδείας, φωνές για σεξισμό
Διαβουλεύσεις για τον κανονισμό κρίσεων στη μετανάστευση πριν το Συμβούλιο ΥΠΕΣ
Τουριστικοί παράγοντες από δέκα χώρες θα φιλοξενηθούν στα κατεχόμενα
Στο ΓεΣΥ οι Ποδολόγοι-Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για εγγραφή
Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνουν οι συντεχνίες για αντιμετώπιση της ακρίβειας-Ζητούν συνάντηση με ΠτΔ
Στο τραπέζι των συνδικαλιστικών οργανώσεων μέτρα για την ακρίβεια-Ετοιμάζουν κοινό κείμενο προς ΠτΔ
Σύνδεσμος Καταναλωτών: Το e-kalathi να παρέχει σύγκριση σε πραγματικό χρόνο
Θέτουν ξανά θέμα αποκλεισμού τα Κέντρα Αποκατάστασης-«Απαράδεκτο οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση»