Ενθαρρύνει σχέδια στήριξης πολιτισμού η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων

Σχέδια που εξέδωσε η Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν «εξαίρετο» παράδειγμα για την Κύπρο, παραθέτει σε ανακοίνωσή της η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου, για υιοθέτηση παρόμοιων σχεδίων για στήριξη και προώθηση του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η Έφορος αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στα κράτη μέλη νομικό πλαίσιο, στη βάση του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά Κατηγορία που προνοεί έγκριση σε εθνικό επίπεδο για παραχώρηση συμβατών κρατικών ενισχύσεων, για υποστήριξη του πολιτισμού και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κα Μιχαηλίδου παραθέτει δύο σχέδια που εξέδωσε η Ελλάδα, και συγκεκριμένα, τις ad hoc ενισχύσεις για το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Δημοτικό Θέατρο Λευκάδας τα οποία, όπως αναφέρεται, «θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρή βάση για αρχή και εξαίρετο παράδειγμα για την Κύπρο, για υιοθέτηση παρόμοιων σχεδίων για στήριξη και προώθηση του πολιτισμού».

Αναφέρεται ότι, οι ελληνικές αρχές θέσπισαν, βάσει των άρθρων 14 και 53 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/2014, ad hoc ενίσχυση για τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου πολιτιστικών χρήσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Θέσπισαν, επίσης βάσει του άρθρου 53 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/ 2014 ad hoc πολιτιστική ενίσχυση για την αποπεράτωση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκάδας.

Για το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η ενίσχυση έχει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, συνολικού προϋπολογισμού 10.609.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.555.645,16 ευρώ θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ, για το Δημοτικό Θέατρο Λευκάδας η ενίσχυση έχει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, συνολικού προϋπολογισμού 5.724.153 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.865.530 ευρώ θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 53 αφορά στις ενισχύσεις για τον πολιτισμό και τη διατήρηση της κληρονομιάς και το άρθρο 14 αφορά στις περιφερειακές ενισχύσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέντε μέλη οικογένειας Αράβων δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους στο Ισραήλ
Φρίκη στο Λονδίνο-17χρονος πρόσφερε λουλούδια σε 15χρονη, εκείνη δεν τα πήρε και τη σκότωσε
Στα χέρια των ΗΠΑ και πάλι ο Αμερικανός στρατιώτης που είχε συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα
Χριστοδουλίδης: Λαμπρή προσωπικότητα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής ο Κωστής Κολώτας
Άνοιγμα προξενείου Ρωσίας στα κατεχόμενα είχαν συζητήσει Ερντογάν-Πούτιν υποστηρίζει ο Τατάρ
Έξι στους δέκα Κύπριους επηρεάζονται αρνητικά από την κοινωνική σύγκριση στα ΜΚΔ
BINTEO: Πνίγηκε ξανά το Πήλιο στην Ελλάδα-Στο έλεος των πλημμυρών η Μηλίνα, κινδυνεύουν σπίτια
Την πόρτα της εθελουσίας εξόδου δείχνουν οι προεδρικοί στους αντιρρησίες στον ΣΥΡΙΖΑ
Αποκάλυψη: «Η διαχείριση των Κροατών χούλιγκαν ήταν μία εξαιρετικά εύκολη υπόθεση»
Κατάσχεση ρεκόρ στην Ιρλανδία 2,2 τόνων κοκαΐνης και αξίας €157 εκατ.-Καταδρομείς «συνέλαβαν» το πλοίο