Ενθαρρύνει σχέδια στήριξης πολιτισμού η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων

Σχέδια που εξέδωσε η Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν «εξαίρετο» παράδειγμα για την Κύπρο, παραθέτει σε ανακοίνωσή της η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου, για υιοθέτηση παρόμοιων σχεδίων για στήριξη και προώθηση του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η Έφορος αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στα κράτη μέλη νομικό πλαίσιο, στη βάση του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά Κατηγορία που προνοεί έγκριση σε εθνικό επίπεδο για παραχώρηση συμβατών κρατικών ενισχύσεων, για υποστήριξη του πολιτισμού και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κα Μιχαηλίδου παραθέτει δύο σχέδια που εξέδωσε η Ελλάδα, και συγκεκριμένα, τις ad hoc ενισχύσεις για το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Δημοτικό Θέατρο Λευκάδας τα οποία, όπως αναφέρεται, «θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρή βάση για αρχή και εξαίρετο παράδειγμα για την Κύπρο, για υιοθέτηση παρόμοιων σχεδίων για στήριξη και προώθηση του πολιτισμού».

Αναφέρεται ότι, οι ελληνικές αρχές θέσπισαν, βάσει των άρθρων 14 και 53 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/2014, ad hoc ενίσχυση για τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου πολιτιστικών χρήσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Θέσπισαν, επίσης βάσει του άρθρου 53 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/ 2014 ad hoc πολιτιστική ενίσχυση για την αποπεράτωση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκάδας.

Για το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η ενίσχυση έχει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, συνολικού προϋπολογισμού 10.609.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.555.645,16 ευρώ θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ, για το Δημοτικό Θέατρο Λευκάδας η ενίσχυση έχει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, συνολικού προϋπολογισμού 5.724.153 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.865.530 ευρώ θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 53 αφορά στις ενισχύσεις για τον πολιτισμό και τη διατήρηση της κληρονομιάς και το άρθρο 14 αφορά στις περιφερειακές ενισχύσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ντύθηκε γιορτινά η Λευκωσία, φωτίστηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Παρέμβαση οικονομικής στήριξης σε οινοποιούς ανακοίνωσε ο Υπ.Γεωργίας
Υφ. Πολιτισμού: Η πολιτιστική κληρονομιά απειλείται από πολέμους και καταστροφές
Προχωρά η υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας-Θα διαρκέσει 30 μήνες ο σχεδιασμός
Συννεφιασμένος αλλά άνυδρος ο καιρός-Στους 22 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ένα παιδικό παραμύθι τολμά και αγγίζει με ευαισθησία το ζήτημα της γυναικοκτονίας
Στο τραπέζι η οικονομική ενίσχυση των διαμένοντων στα ορεινά-Βλέπει Ένωση Κοινοτήτων το ΥΠΕΣ
Ψηλά στην ατζέντα του Προέδρου τα ζητήματα έμφυλης ισότητας
Μεγάλο αριθμό δηλητηριασμένων δολωμάτων εντόπισε η Υπηρεσία Θήρας (pics)
Υλική βοήθεια Ελλάδας προς την Κύπρο για διαχείριση της μετανάστευσης