Ενθαρρύνει σχέδια στήριξης πολιτισμού η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων

Σχέδια που εξέδωσε η Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν «εξαίρετο» παράδειγμα για την Κύπρο, παραθέτει σε ανακοίνωσή της η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου, για υιοθέτηση παρόμοιων σχεδίων για στήριξη και προώθηση του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η Έφορος αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στα κράτη μέλη νομικό πλαίσιο, στη βάση του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά Κατηγορία που προνοεί έγκριση σε εθνικό επίπεδο για παραχώρηση συμβατών κρατικών ενισχύσεων, για υποστήριξη του πολιτισμού και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κα Μιχαηλίδου παραθέτει δύο σχέδια που εξέδωσε η Ελλάδα, και συγκεκριμένα, τις ad hoc ενισχύσεις για το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Δημοτικό Θέατρο Λευκάδας τα οποία, όπως αναφέρεται, «θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρή βάση για αρχή και εξαίρετο παράδειγμα για την Κύπρο, για υιοθέτηση παρόμοιων σχεδίων για στήριξη και προώθηση του πολιτισμού».

Αναφέρεται ότι, οι ελληνικές αρχές θέσπισαν, βάσει των άρθρων 14 και 53 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/2014, ad hoc ενίσχυση για τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου πολιτιστικών χρήσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Θέσπισαν, επίσης βάσει του άρθρου 53 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/ 2014 ad hoc πολιτιστική ενίσχυση για την αποπεράτωση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκάδας.

Για το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η ενίσχυση έχει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, συνολικού προϋπολογισμού 10.609.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.555.645,16 ευρώ θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ, για το Δημοτικό Θέατρο Λευκάδας η ενίσχυση έχει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, συνολικού προϋπολογισμού 5.724.153 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.865.530 ευρώ θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 53 αφορά στις ενισχύσεις για τον πολιτισμό και τη διατήρηση της κληρονομιάς και το άρθρο 14 αφορά στις περιφερειακές ενισχύσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα