Πλήρη εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση της ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών ζητά η ΔΗΠΑ

«Η επίτευξη της ισότητας των αμοιβών αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση της ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Η Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών θεσπίστηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2019. Βασίζεται στη δέσμευση του ΟΗΕ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αντίθεση σε κάθε μορφή διακρίσεων. Αντιπροσωπεύει τις μακροχρόνιες προσπάθειες για την επίτευξη ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Σημειώνει ότι, παρά τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν, η μισθολογική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να υφίσταται στα κράτη-μέλη και στην Κύπρο. «Ωστόσο, στη χώρα μας το ποσοστό του χάσματος έχει μειωθεί σημαντικά και βρίσκεται πλέον στο 10,1%, σε σχέση με 14,1% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.», προσθέτει.

«Τα στατιστικά στοιχεία μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη μείωση έως και την πλήρη εξάλειψή του φαινομένου αυτού. Παρά τον ισχύοντα νόμο 177(Ι)/ 2002 σχετικά με την Ίση Αμοιβή για άνδρες και γυναίκες για Ίσης Αξίας Εργασία, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να είναι πραγματικότητα για πολλές γυναίκες. Παρόλο που το Κυπριακό σύστημα σχετικά με τους όρους απασχόλησης, απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή διάκρισης λόγω φύλου, κατά τη σύγκριση των συντάξεων, το χάσμα εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο», τονίζει η ΔΗΠΑ.

«Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία ζητούμε την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση της ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και σ’ αυτό καλούμαστε να συνδράμουμε όλοι, Εργοδότες, Εργαζόμενοι και Πολιτεία», σημειώνει η παράταξη.

Στόχος μας, αναφέρει καταληκτικά, η πλήρης και παραγωγική απασχόληση και η αξιοπρεπής εργασία για όλες τις γυναίκες και τους άντρες, συμπεριλαμβανομένων των νέων ανθρώπων και των ανθρώπων με αναπηρίες, και την ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. «Ως παράταξη, επιδιώκουμε, την ισότητα των ευκαιριών, την επιβράβευση των άξιων και την αξιοποίηση των καλύτερων», υπογραμμίζει.

Δειτε Επισης

Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία »
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν