Πλήρη εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση της ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών ζητά η ΔΗΠΑ

«Η επίτευξη της ισότητας των αμοιβών αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση της ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Η Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών θεσπίστηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2019. Βασίζεται στη δέσμευση του ΟΗΕ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αντίθεση σε κάθε μορφή διακρίσεων. Αντιπροσωπεύει τις μακροχρόνιες προσπάθειες για την επίτευξη ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Σημειώνει ότι, παρά τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν, η μισθολογική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να υφίσταται στα κράτη-μέλη και στην Κύπρο. «Ωστόσο, στη χώρα μας το ποσοστό του χάσματος έχει μειωθεί σημαντικά και βρίσκεται πλέον στο 10,1%, σε σχέση με 14,1% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.», προσθέτει.

«Τα στατιστικά στοιχεία μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη μείωση έως και την πλήρη εξάλειψή του φαινομένου αυτού. Παρά τον ισχύοντα νόμο 177(Ι)/ 2002 σχετικά με την Ίση Αμοιβή για άνδρες και γυναίκες για Ίσης Αξίας Εργασία, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να είναι πραγματικότητα για πολλές γυναίκες. Παρόλο που το Κυπριακό σύστημα σχετικά με τους όρους απασχόλησης, απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή διάκρισης λόγω φύλου, κατά τη σύγκριση των συντάξεων, το χάσμα εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο», τονίζει η ΔΗΠΑ.

«Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία ζητούμε την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση της ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και σ’ αυτό καλούμαστε να συνδράμουμε όλοι, Εργοδότες, Εργαζόμενοι και Πολιτεία», σημειώνει η παράταξη.

Στόχος μας, αναφέρει καταληκτικά, η πλήρης και παραγωγική απασχόληση και η αξιοπρεπής εργασία για όλες τις γυναίκες και τους άντρες, συμπεριλαμβανομένων των νέων ανθρώπων και των ανθρώπων με αναπηρίες, και την ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. «Ως παράταξη, επιδιώκουμε, την ισότητα των ευκαιριών, την επιβράβευση των άξιων και την αξιοποίηση των καλύτερων», υπογραμμίζει.

Δειτε Επισης

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ για έκθεση ατόμων σε χημικούς παράγοντες μετά το ατύχημα στην πισίνα
Βαφεάδης: Σημαντικό βήμα για ανάπτυξη περιοχής η νέα πεζογέφυρα Λατσιών
Αποσύρθηκε παιδικό μαγιό από την κυπριακή αγορά λόγω κινδύνου τραυματισμού
Παραμένει ο καύσωνας, νέα κίτρινη προειδοποίηση-Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία
Αγγίζει τα όρια η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού λόγω της υψηλής ζήτησης-Προειδοποιήσεις για περικοπές
Αυξήθηκαν τα παράπονα καταναλωτών για τα οργανωμένα ταξίδια και τις διαδικτυακές απάτες
Μνημόσυνο στη μνήμη ασθενών-προσωπικού που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ιούλη 1974
Μετά από αυτοψία της Επ. Περιβάλλοντος διαπιστώθηκαν παρανομίες σε παραλίες των Περβολιών
Διαμαρτυρία Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών προς ΡΙΚ για μη προβολή εκδήλωσης
Επέκταση του θεσμού του Θερινού Σχολείου επιθυμεί η Μιχαηλίδου