Πλήρη εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση της ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών ζητά η ΔΗΠΑ

«Η επίτευξη της ισότητας των αμοιβών αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση της ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Η Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών θεσπίστηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2019. Βασίζεται στη δέσμευση του ΟΗΕ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αντίθεση σε κάθε μορφή διακρίσεων. Αντιπροσωπεύει τις μακροχρόνιες προσπάθειες για την επίτευξη ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Σημειώνει ότι, παρά τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν, η μισθολογική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να υφίσταται στα κράτη-μέλη και στην Κύπρο. «Ωστόσο, στη χώρα μας το ποσοστό του χάσματος έχει μειωθεί σημαντικά και βρίσκεται πλέον στο 10,1%, σε σχέση με 14,1% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.», προσθέτει.

«Τα στατιστικά στοιχεία μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη μείωση έως και την πλήρη εξάλειψή του φαινομένου αυτού. Παρά τον ισχύοντα νόμο 177(Ι)/ 2002 σχετικά με την Ίση Αμοιβή για άνδρες και γυναίκες για Ίσης Αξίας Εργασία, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να είναι πραγματικότητα για πολλές γυναίκες. Παρόλο που το Κυπριακό σύστημα σχετικά με τους όρους απασχόλησης, απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή διάκρισης λόγω φύλου, κατά τη σύγκριση των συντάξεων, το χάσμα εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο», τονίζει η ΔΗΠΑ.

«Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία ζητούμε την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση της ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και σ’ αυτό καλούμαστε να συνδράμουμε όλοι, Εργοδότες, Εργαζόμενοι και Πολιτεία», σημειώνει η παράταξη.

Στόχος μας, αναφέρει καταληκτικά, η πλήρης και παραγωγική απασχόληση και η αξιοπρεπής εργασία για όλες τις γυναίκες και τους άντρες, συμπεριλαμβανομένων των νέων ανθρώπων και των ανθρώπων με αναπηρίες, και την ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. «Ως παράταξη, επιδιώκουμε, την ισότητα των ευκαιριών, την επιβράβευση των άξιων και την αξιοποίηση των καλύτερων», υπογραμμίζει.

Δειτε Επισης

Έξι στους δέκα Κύπριους επηρεάζονται αρνητικά από την κοινωνική σύγκριση στα ΜΚΔ
Αυξήθηκαν οι συνοδοί παιδιών στη Μέση Εκπαίδευση, ξεπέρασαν τους 350
«Δασκάλες έκαναν γυμναστική στα παιδιά με τακούνι»-Ένταση στην Επ. Παιδείας, φωνές για σεξισμό
Διαβουλεύσεις για τον κανονισμό κρίσεων στη μετανάστευση πριν το Συμβούλιο ΥΠΕΣ
Τουριστικοί παράγοντες από δέκα χώρες θα φιλοξενηθούν στα κατεχόμενα
Στο ΓεΣΥ οι Ποδολόγοι-Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για εγγραφή
Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνουν οι συντεχνίες για αντιμετώπιση της ακρίβειας-Ζητούν συνάντηση με ΠτΔ
Στο τραπέζι των συνδικαλιστικών οργανώσεων μέτρα για την ακρίβεια-Ετοιμάζουν κοινό κείμενο προς ΠτΔ
Σύνδεσμος Καταναλωτών: Το e-kalathi να παρέχει σύγκριση σε πραγματικό χρόνο
Θέτουν ξανά θέμα αποκλεισμού τα Κέντρα Αποκατάστασης-«Απαράδεκτο οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση»