Πληρωνόταν υπερωρίες από το Πανεπιστήμιο η Δόξα-Θα απαιτηθεί επιστροφή €2486

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού απέσυρε το αίτημα για υπερωριακή αμοιβή της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Δόξας Κωμοδρόμου, θα ενημερώσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου ότι θα πρέπει να διεκδικήσει πίσω το ποσό που της κατέβαλε ως υπερωρία την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2023.

Όπως ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η Α’ Λειτουργός Διοίκησης Προεδρίας Ευφροσύνη Γεωργίου, μετά τη συζήτηση που υπήρξε στην Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα η Προεδρία απέσυρε το αίτημά της για υπερωριακή αμοιβή, αλλά παραμένει το αίτημα για μισθοδοσία της κ. Κομωδρόμου, η οποία ασκεί καθήκοντα Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου.

Η κα. Γεωργίου διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής, ότι η Προεδρία δεν θα θέσει εκ νέου ανάλογο αίτημα για υπερωριακή αμοιβή. Όσον αφορά το ποσό των €2486 που καταβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην κ. Κωμοδρόμου για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2023, ύστερα από επιστολή της Προεδρίας για κάλυψη υπερωριών, η κα. Γεωργίου είπε ότι η Προεδρία θα ενημερώσει σχετικά το Πανεπιστήμιο, ώστε να απαιτήσει να επιστραφεί αυτό το ποσό.

Διευκρίνισε επίσης ότι η Προεδρία δεν προτίθετο να πληρώσει ούτε σεντ αν δεν είχε την έγκριση της Βουλής.

Ελεγκτής: Το «διπλοπόρτι» δημιουργεί στρεβλώσεις

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι η κα. Κωμοδρόμου δεν είναι αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος αλλά ασκεί αυτά τα καθήκοντα, ώστε να είναι νόμιμη η απόσπασή της. Σημείωσε ότι οι αποσπάσεις στη δημόσια υπηρεσία αφορούν θέσεις στη δημόσια υπηρεσία και δεν μπορεί ο αποσπασμένος να είναι πολιτικός αξιωματούχος, αφού το σύνταγμα προβλέπει διαχωρισμό της πολιτικής και διοικητικής εξουσίας. Για το λόγο αυτό, ανέφερε, όπως και στην περίπτωση του Ανδρέα Ιωσήφ στην προηγούμενη Κυβέρνηση, επιλέγηκε να μην είναι αξιωματούχοι, αλλά να ασκούν τα καθήκοντα αυτών των πολιτικών αξιωματούχων και να υπόκεινται στα δικαιώματα και υποχρεώσεις της θέσης κατέχουν στη δημόσια υπηρεσία.

Η ορθόδοξη λύση, ανέφερε, θα ήταν να παραιτηθεί η κα. Κωμοδρόμου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και να διοριστεί ως Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, ενώ σημείωσε ότι «το διπλοπόρτι δημιουργεί προβλήματα».

Η λύση που υπήρξε, ανέφερε, ήταν αποδεκτή αλλά φαίνεται ότι τώρα δημιουργούνται στρεβλώσεις. Διευκρίνισε ότι η κα. Κωμοδρόμου δεν κτυπά κάρτα, άρα δεν μπορεί να υπάρχει οποιοδήποτε αίτημα για υπερωρία.

Πρόσθεσε ότι οι λόγοι που αιτείται για υπερωρίες δεν είναι αποδεκτοί. Μεταξύ αυτών, ανέφερε, αιτήθηκε υπερωρία από τις 15:00 μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα για να παραστεί σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος, για να παραστεί σε κηδεία ή σε μνημόσυνο, αλλά και για να παραστεί σε εγκαίνια αστεροσκοπείου.

Ανέφερε ακόμα ότι πληρώθηκε 2486 ευρώ με βεβαίωση από την Προεδρία για τους μήνες μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου σε αυτή τη λογική. Σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο έλαβε βεβαίωση από την Προεδρία και δεν γνώριζε ποια ήταν η φύση των εργασιών αυτών. Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι τα λεφτά αυτά θα πρέπει να επιστραφούν, διαφορετικά δεν θα έχει νόημα η απόσυρση του αιτήματος για υπερωριακή αμοιβή από την Προεδρία.

Για την Ελεγκτική Υπηρεσία, σημείωσε, το θέμα κλείνει, να επιστραφούν τα λεφτά στο Πανεπιστήμιό.

Σημειώνοντας ότι προφανώς ο μισθός της θέσης της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου είναι μεγαλύτερος από την κλίμακα Α8 στην οποία αμείβεται η κα. Κωμοδρόμου, ανέφερε ότι αν επιθυμεί μεγαλύτερο μισθό θα πρέπει να παραιτηθεί της θέσης της στο Πανεπιστήμιο και να διοριστεί από τον Πρόεδρο, αλλά για να κρατήσει τη θέση της θα πρέπει να μείνει στην ίδια κλίμακα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν γίνεται «και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη».

Αναφέρθηκε επίσης σε δύο ακόμα περιπτώσεις που είναι αποσπασμένες στην Προεδρία. Όσον αφορά την ιδιαιτέρα του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δικαιούται υπερωρίες σύμφωνα με τη διαδικασία που υπάρχει στο δημόσιο, αφού ασκεί τα ίδια καθήκοντα.

Όσον αφορά συντάκτη του ΡΙΚ που εργάζεται ως προσωπικός βοηθός της Πρώτης Κυρίας, ανέφερε ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει υπερωρίες για την απασχόλησή της να ετοιμάζει ομιλίες στο σπίτι της ή να συνοδεύει την Πρώτη Κυρία σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Αυτό που μπορεί να γίνει, ανέφερε, είναι να βρεθεί κάποια λύση με παραχώρηση ελεύθερου χρόνου (time off).

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι η κα. Κωμοδρόμου είναι πολιτική αξιωματούχος και όλα τα άλλα, ότι της ανατίθενται καθήκοντα είναι «ψιλά γράμματα». Σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους αιτήθηκε υπερωρίες ανέφερε ότι πρόκειται για μορφή εξευτελισμού των θεσμών και ότι δεν έχει ξαναγίνεται πολιτειακός αξιωματούχος να πληρώνεται υπερωρίες για αυτού το είδους τα καθήκοντα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι αποδεκτό η Κυβέρνηση να τα τραβά όλα αυτά πίσω επειδή πιέστηκε από τη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι προφανώς η θέση που κατέχει η κα. Κωμοδρόμου έχει υψηλότερο μισθό, αλλά εκείνη επέλεξε να πάει στο Προεδρικό με απόσπαση. Όσον αφορά την καταβολή υπερωριών, είπε ότι δυσκολεύεται να πιστέψει ότι τα αιτήματα ήταν πρωτοβουλία της κας. Κωμοδρόμου και δεν είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Διερωτήθηκε ποιου ήταν η πρωτοβουλία για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι η Προεδρία ακόμα και αν είχαν προηγηθεί σφάλματα, ανταποκρίθηκε στις υποδείξεις και στα σχόλια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ο Γενικός Ελεγκτής, είπε, εισακούεται και τυγχάνει σεβασμού, ενώ έθεσε όλα τα ζητήματα με διαφάνεια.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας ζήτησε να ελεγχθούν και οι αποσπάσεις που έχουν γίνει διαχρονικά και σε άλλα Υπουργεία κατά πόσο είναι νομότυπες και έφερε το παράδειγμα των πολλών αποσπάσεων στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι αποσπάσεις στο Προεδρικό

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν από την Προεδρία στην Επιτροπή, στο Προεδρικό έχουν αποσπαστεί από τη δημόσια υπηρεσίας οι εξής: ένας υπάλληλος από το Τμήμα Φυλακών, ένας από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ένας από το Υπουργείο Ενέργειας, πέντε από το Υπουργείο Εξωτερικών, ένας από τη Δικαστική Υπηρεσία, ένας από το Τμήμα Δασών, ένας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ένας από την Υπηρεσία Μεταλλείων, ένας από το Τμήμα Αναδασμού, ένας από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Τμήματος Προγραμματισμού, ένας από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, δύο από το ΓΤΠ, ένας από το Τμήμα Γεωργίας, ένας από το Τμήμα Κτηματολογίου.

Από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν αποσπαστεί ένας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δύο από την ΑΤΗΚ, ένας από το ΤΕΠΑΚ, ένας από ΡΙΚ, ένας από ΚΟΑ, ένας από ΔΕΦΑ, ένας από ΚΟΑΠ και ένας από ΟΝΕΚ (μια μέρα την εβδομάδα)

Επίσης υπάρχει μια απόσπαση για παραχώρηση υπηρεσιών από την εκπαιδευτική υπηρεσία.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, υπάρχουν 153 αποσπάσεις αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση σε όλη τη δημόσια υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που η απόσπαση εγκρίνεται από τη Βουλή δεν υπάρχει παρανομία, ενώ σημείωσε ότι γενικότερα οι αποσπάσεις είναι καλό εργαλείο για βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη το Εθνικό Συμβούλιο-Δεν διαφαίνεται τριμερής πριν τον Οκτώβριο
Ζητά επανεξέταση της απόφασης για «Famagusta» από το Netflix η ΠΣΕΚΑ
To blame game ΕΟΑ-Ένωσης Δήμων για τις επικίνδυνες οικοδομές και η πρόταση Ιωάννου στο τραπέζι
Ανταλλάζουν απόψεις για το Κυπριακό ενόψει Νέας Υόρκης Πρόεδρος και κόμματα
Για ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Γεωργίας συζήτησαν ΠτΒ και νέος πρέσβης
Καλεί τις Κυβερνήσεις να δράσουν τώρα για μείωση δημοσιονομικών ελλειμμάτων η Λαγκάρτ
Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη για GSI ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Επιμένουν για το Famagusta και προκαλούν οι Τούρκοι-«Μαύρη προπαγάνδα, φανταστική εκδοχή γεγονότων»
Παραμένει κολλημένος στα δύο κράτη ο Τατάρ-Καλεί την Αγγλία να επανεξετάσει την πολιτική της
Μ. Κλεάνθους: Στόχος η φωνή της ΔΗΠΑ να γίνει πιο αποτελεσματική