Ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στο Καραμπάχ μέσω Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν τη Δευτέρα στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, αφού οι Αρμένιοι αυτονομιστές και η κεντρική κυβέρνηση συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τους δρόμους που τη συνδέουν με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε το Μπακού.

Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι πυροδότησε μια ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αφού το Μπακού πέρυσι απέκλεισε τον μοναδικό δρόμο που συνδέει την ορεινή περιοχή με την Αρμενία, τον διάδρομο Λατσίν που αστυνομεύεται από ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει απορρίψει την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ θα μπορούσε να λάβει όλες τις προμήθειες που χρειάζεται μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Το Μπακού είπε ότι οι αυτονομιστικές αρχές είχαν απλώς αρνηθεί την πρότασή τους να ανοίξει εκ νέου ταυτόχρονα ο διάδρομος του Λατσίν και ο δρόμος Άγκνταμ που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.

Τη Δευτέρα «εξασφαλίστηκε η ταυτόχρονη διέλευση των αυτοκινήτων του Ερυθρού Σταυρού» μέσω του διαδρόμου του Λατσίν και του δρόμου Άγκνταμ, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι χάρη σε «μια ανθρωπιστική συναίνεση μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) φέρνει σήμερα αποστολές αλεύρου σίτου και βασικών ιατρικών ειδών σε άτομα που έχουν ανάγκη μέσω του διαδρόμου Λατσίν και του δρόμου του Άγκνταμ».

Οι κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ "χρειάζονται επειγόντως συνεχή ανακούφιση μέσω τακτικών αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτή η συναίνεση επέτρεψε στις ομάδες μας να ξαναρχίσουν αυτό το έργο σωτηρίας", δήλωσε η Αριάν Μπάουερ, περιφερειακή διευθύντρια της ΔΕΕΣ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει το εκ νέου άνοιγμα των οδών Λατσίν και Άγκνταμ για ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς το Ναγκόρνο Καραμπάχ αντιμετώπιζε ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Η πολύμηνη κρίση καθώς και η ανάπτυξη στρατευμάτων από το Μπακού κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος των συνόρων με την Αρμενία έχουν πυροδοτήσει φόβους για μια νέα ολοκληρωτική σύγκρουση μεταξύ των αρχαίων εχθρών που έχουν διεξαγάγει δύο πολέμους για τον έλεγχο της περιοχής.

Έξι εβδομάδες συγκρούσεων έληξαν το φθινόπωρο του 2020 με μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας που οδήγησε την Αρμενία να εκχωρήσει εκτάσεις εδάφους που έλεγχε από τη δεκαετία του 1990.

Οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση παρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Αρμενία ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ-Τι συμφώνησαν Παρίσι και Μπακού
Ο Ζελένσκι καλεί τις αμυντικές βιομηχανίες να παράγουν όπλα στην Ουκρανία
Κόντρα Έλον Μασκ-Βερολίνου για το μεταναστευτικό-«Ας ελπίσουμε ότι η AfD θα κερδίσει τις εκλογές»
Σάλος στη Γερμανία-Η αστυνομία αναζητά παρέα που χαιρέτησε ναζιστικά στο Oktoberfest
BINTEO: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες η Νέα Υόρκη
Περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Νέοι στη Σουηδία εκλιπαρούν συμμορίες να κάνουν φόνους με συμβόλαια θανάτου-Ο στρατός στους δρόμους
Συγκρούστηκαν τρένα σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Σκωτία-Πολλοί τραυματίες
Η Ελβετία θα χρηματοδοτήσει για άρση ναρκοπεδίων και εξουδετέρωση εκρηκτικών στην Ουκρανία
Έξι νεκροί και 15 παγιδευμένοι στην κατάρρευση μέρους ορυχείου στη Ζιμπάμπουε