Στους πέντε οι νεκροί Έλληνες στρατιωτικοί στη Λιβύη-Βίντεο και εικόνες από το τροχαίο

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής από το τροχαίο που σημειώθηκε στη Λιβύη, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες από την ΕΡΤ κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, ενώ την ίδια ώρα τα μεσάνυχτα της Κυριακής το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, είχε ανακοινώσει ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται. Παράλληλα, 15 άτομα είναι τραυματίες, πέντε εκ των οποίων σοβαρά.

Ειδικότερα, τρεις στρατιωτικοί και δύο πολίτες (διερμηνείς) έχασαν τη ζωή τους στο φρικτό τροχαίο δυστύχημα, οι σοροί των οποίων θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με C-27. Οι πέντε σοροί επαναπατρίστηκαν με αεροσκάφος C-27, ενώ σημειώνεται ότι οι τρεις ανήκουν σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι δύο σε πολίτες διερμηνείς που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών.

Το βράδυ της Κυριακής το Reuters επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης ανέφερε πως 4 μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης, καθώς και 3 Λίβυοι που κατευθύνονταν στην πόλη Ντέρνα σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή.

Σημειώνεται πως, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ γνωστοποιήθηκε ότι «τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται» με την συμπλήρωση «θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση». Από το τροχαίο υπάρχουν θύματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί και ίσως είναι δύσκολο να αναγνωριστούν επί του παρόντος. Επισήμως πάντως γίνεται λόγος για δύο αγνοούμενους.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η ελληνική ομάδα διάσωσης είχε 16 μέλη συν τρεις διερμηνείς. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες η ελληνική αποστολή προσγειώθηκε σήμερα με C-130 στην Λιβύη και το φρικτό τροχαίο συνέβη ενώ κατευθύνονταν με λεωφορείο προς την Ντέρνα, την πρωτεύουσα που επλήγη σφοδρά από τις πλημμύρες και όπου χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες υπήρξε μετωπική σύγκρουση με άλλο όχημα και το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή τυλίχθηκε στις φλόγες.

Βίντεο από το φρικτό τροχαίο

Εντωμεταξύ, στα social media κυκλοφορεί βίντεο που φέρεται να δείχνει το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής το οποίο καταστράφηκε εντελώς και τυλίχθηκε στις φλόγες, μετά το φρικτό τροχαίο.

livyh__3_

livyh__2_

livyh__1_

Η ελληνική αποστολή λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λιβύη

378182791_292053323555534_1904107028600024141_n

Η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας:

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης» ανέφερε η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα. Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της» ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τον τραυματισμό των Ελλήνων.

Θερμά συλλυπητήρια στους «Έλληνες αδερφούς», εκφράζει ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, ο οποίος κάνει λόγο για ένα «πραγματικά τρομακτικό δυστύχημα με απολογισμό 4 νεκρούς και 15 τραυματίες».

Στη Λιβύη ήδη βρίσκεται C-130, με το οποίο θα επαναπατριστούν οι Έλληνες στρατιωτικοί.

Μητσοτάκης: Διπλά οδυνηρός ο θάνατος μελών ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα», σημειώνει σε ανάρτησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τον θάνατο πέντε μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής. 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι το δράμα συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. «Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους», καταλήγει. 

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τη βαθύτατη οδύνη του και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των πέντε Ελλήνων, τριών στρατιωτικών και δύο πολιτών, που σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Λιβύη εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του το πρωί της Δευτέρας.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε την κήρυξη τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τραγωδία με τους πέντε Έλληνες νεκρούς στη Λιβύη.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή.

Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Πηγή: Πρώτο Θέμα-Iefimerida

Δειτε Επισης

Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους
ΒΙΝΤΕΟ: Εύζωνας δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά
Κουκουκλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Επίθεση Μπαχτσελί σε Δένδια-«Πήγε στο Καστελλόριζο και κουνούσε δειλά το δάχτυλό του»
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Στη φυλακή άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»