Τα φώτα στη Νέα Υόρκη-Θέλει να κτίσει ο Χριστοδουλίδης, με στόχο να γκρεμίσει ο Τατάρ

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων είναι η τρέχουσα, με τα φώτα να είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που συμμετάσχει στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει, τόσο με ομολόγους του όσο και με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν και είναι η πρώτη φορά που συμμετάσχει ως αρχηγός της κυπριακής αποστολής στη Νέα Υόρκη, έχει τεράστια εμπειρία από ανάλογες περιστάσεις, αφού τα τελευταία χρόνια συνόδευε τον Νίκο Αναστασιάδη ως υπουργός Εξωτερικών, ενώ την προηγούμενη πενταετία, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο δικός του υπουργός Εξωτερικών, ο Κωνσταντίνος Κόμπος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, είναι οι δύο συνεργάτες που θα συνεπικουρούν, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυπριακής αποστολής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Αειφόρου Ανάπτυξης την οποία θα προλογίσουν , μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της 78ης Γενικής Συνέλευσης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στο πρόγραμμα του υπάρχουν και συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που δεν έχουν ανακοινωθεί.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στις 18 Σεπτεμβρίου, στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Αειφόρου Ανάπτυξης την οποία θα προλογίσουν , μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της 78ης Γενικής Συνέλευσης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια μέρα, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την Τετάρτη, ενώ η συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα θα έχει συνάντηση και με την αντιπροσωπεία των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το κλειδί στις διμερείς

Σε ότι αφορά την ουσία του Κυπριακού, δηλαδή τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο και η οποία μετά τα τραγικά γεγονότα στη Θεσσαλία, επαναπρογραμματίστηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στις 22 του μήνα, την ημέρα δηλαδή που θα δει και τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, αναμένεται να επιχειρηθεί από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ανιχνευθούν οι προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον θα έχουν και οι διμερείς συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι επίσης αναμένεται να θέσουν το Κυπριακό ζήτημα.

Μετά και από τη σχετική ενημέρωση που θα λάβει, τόσο μέσω τον τρίτων όσο και δια ζώσης ο Γενικός Γραμματέας από τον Τούρκο Πρόεδρο και τον κατοχικό ηγέτη που επίσης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να λάβει και τις αποφάσεις του για τα επόμενα βήματα, με τη Λευκωσία να εκτιμά πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τελικά ο Αντόνιο Γκουτέρες θα προχωρήσει εντός Οκτωβρίου με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου.

Στόχος προώθησης νέων ΜΟΕ η δημιουργία θετικού κλίματος

Με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για θέματα καθημερινότητας τα οποία μελετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στοχεύει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, στέλνοντας έτσι μηνύματα για τη βούληση και την ετοιμότητά του να συμβάλει περαιτέρω στις προσπάθειες που γίνονται για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές.

Πρόσθεσαν πως στόχος είναι τα ΜΟΕ αυτά να έχουν αποτελέσματα και ότι ορισμένα από αυτά, εφόσον οριστικοποιηθούν και συμφωνηθούν από τις δυο πλευρές, θα προωθηθούν μέσω των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, κάποιες από τις οποίες έχουν αδρανήσει λόγω της στάσης της τ/κ πλευράς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μελετά κάποιες ιδέες για ΜΟΕ, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως θέση του Προέδρου είναι πως πρέπει να διατηρηθεί μια θετική ατζέντα και να συνεχίσει η αποφυγή μιας πολιτικής επίρριψης ευθυνών.

Σε σχέση με τα μονομερή μέτρα που η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξαγγείλει για την τ/κ κοινότητα οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν πως αυτά είναι δεδομένο πως θα ανακοινωθούν αλλά αυτό θα γίνει σε μια στιγμή που το κλίμα θα είναι ευνοϊκό για τη δημιουργία προϋποθέσεων για αναζωογόνηση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, προκειμένου να δοθεί μια περαιτέρω ώθηση.

Για αυτό τον λόγο άλλωστε ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προγραμμάτιζε να τα ανακοινώσει νωρίτερα δεν το έπραξε, αφού οι τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη στην Πύλα και τα όσα ακολούθησαν θεωρήθηκε ότι κάθε άλλο παρά διαμόρφωναν την κατάλληλη χρονική συγκυρία για να το πράξει.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν, εξάλλου, πως τα μονομερή μέτρα για την τ/κ κοινότητα, στα οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και σε πρόσφατη συνέντευξή του σε Τ/κ δημοσιογράφο, και τα μηνύματα που ο Πρόεδρος έστειλε στους Τ/κ με τις τοποθετήσεις του, έχουν προκαλέσει θετικές αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα και τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από μεγάλο αριθμό Τουρκοκυπρίων που δεν συμμερίζονται τις απόψεις του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο Κυπριακό.

Σημείωσαν, περαιτέρω, πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σκοπεύει να θέσει και τα ζητήματα αυτά κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, πέραν της ανάγκης διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και της πρότασής του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Σε σχέση με το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ επεσήμαναν πως αν αυτός γίνει τώρα τότε το θέμα των ευρωτουρκικών θα μπορεί να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και η Λευκωσία να προωθήσει τότε εκεί τη θέση της για διορισμό και απεσταλμένου από την ΕΕ, διαφορετικά το όλο ζήτημα θα μετατεθεί για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Τα ίδια ο Τατάρ

Την ίδια ώρα πάντως ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη, επιχειρεί να υποβαθμίσει τις προσπάθειες, επιμένοντας πως οι θέσεις του είναι ξεκάθαρες και πως έχει τη στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν. Ουσιαστικά, στόχος του κατοχικού ηγέτη, είναι να εξαϋλώσει και τις τελευταίες ελπίδες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τασσόμενος αρνητικά, απέναντι σε οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες.

Σημειώνεται πως αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης του με τον κατοχικό ηγέτη, αυτή τοποθετείται χρονικά, είτε την Πέμπτη, είτε την Παρασκευή, πριν από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Με το μυαλό και στα ενεργειακά

Έχει ιδιαίτερη σημασία πάντως, πώς πέραν από το Κυπριακό, με την ευκαιρία της παρουσίας του στις ΗΠΑ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, στις 20 του μηνός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρείας Chevron International κ. Clay Neff, ενώ την Πέμπτη το πρωί, θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με αντιπροσωπεία της εταιρείας Εrnst and Young, ενώ αργότερα θα δεχθεί αντιπροσωπεία της εταιρείας CVC Capital. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με αντιπροσωπεία της εταιρείας EXXON.

Υπενθυμίζεται, πως σε ότι αφορά τη Chevron η Κυβέρνηση τελεί σε αναμονή για να λάβει το ανανεωμένο πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, αφού αυτό που κατατέθηκε δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες της Λευκωσίας. Μετά την τελευταία συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της εταιρείας στη Σιγκαπούρη ο υπουργός Ενέργειας, υπάρχει η πεποίθηση ότι η νέα πρόταση της εταιρείας θα διασκεδάζει τις ανησυχίες της Λευκωσίας και θα μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σημειώνεται πως η Λευκωσία, ζήτησε από την εταιρεία να περιλάβει στην πρόταση της και την κατασκευή μιας σειράς εγκαταστάσεων στο οικόπεδο 12, που αφενός θα διασφαλίζει την μακροχρόνια παραγωγή φυσικού αερίου από του κοίτασμα των 4,5tcf και αφετέρου θα μπορεί να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και για τις ανάγκες άλλων κοιτασμάτων, όπως προβλεπόταν και στα αρχικά πλάνα.

Δειτε Επισης

Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές
Ενημέρωσε τους ομολόγους του για συμμετοχή Τατάρ στον ΟΤΚ ο Κόμπος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης